Gazete Vatan Logo

Barzani köşeye sıkıştı! Irak Kerkük’e asker yolluyor

Irak meclisi, Kerkük’te askeri güç bulundurma kararı aldı. İran sınırlarını kapattı, Suriye de sonuçları tanımayacağını açıkladı

Barzani köşeye sıkıştı! Irak Kerkük’e asker yolluyor

Irak meclisi, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde askeri güç bulundurma kararı aldı. Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Meclis, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde vatandaşların güvenliğini korumak için hükümetin askeri güç bulundurması gerektiği kararı aldı” denildi.

Sınırlar kapatıldı

Meclisin ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki tüm sınır kapılarının da kapatılmasına karar verdiği kaydedildi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de IKBY’deki bölgelerde yaşayan vatandaşların korunması talimatı verdi.

‘Petrolü teslim edin’

Irak meclisi, Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan memurların görevden uzaklaştırılmasına da karar verdi. Bu iki kararı Meclis Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim Zamili, düzenlediği basın toplantısında, açıkladı.

Suriye de tanımıyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan referandumu tanımadıklarını söyledi. Muallim, Suriye resmi haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, “Biz sadece birleşik bir Irak’ı tanıyoruz. Irak’ın bölünmesine yol açacak herhangi bir süreci reddediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İran sınırı kapattı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, başkent Tahran’da düzenlendiği basın toplantısında, “Irak devletinin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Irak devletinin talebi üzerine hava sahamızı ve kara sınırlarımızı IKBY’ye kapattık.” dedi. Kasımi, İran’ın bundan sonraki adımlarının ne olacağı yönündeki soruya, “Bu konuda daha sonra açıklama yapılacaktır.” karşılığını verdi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi, dün İran hava sahasının IKBY’ye kapandığını duyurmuştu.