Gazete Vatan Logo

Barzani, IŞİD'in Yezidilere saldırısının yıldönümünde konuştu

IKBY Başkanı Barzani: "Yezidi kardeşlerin içi rahat olsun. Şengal'i özgürleştireceğiz ve siz şehre gireceksiniz. Şu an geniş kapsamlı bir çalışma içindeyiz. Bu operasyon kapsamında Şengal'i kurtaracağız."

Barzani, IŞİD'in Yezidilere saldırısının yıldönümünde konuştu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Yezidi halkın yaşadığı IŞİD'in elindeki Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini kurtarmak için operasyon hazırlığı içinde olduklarını belirtti.

IŞİD'in Sincar ilçesindeki Yezidilere yönelik saldırılarının 1'inci yılı dolayısıyla Duhok'ta bir konferans düzenlendi. Burada konuşan Barzani, "Yezidi kardeşlerin içi rahat olsun. Şengal'i özgürleştireceğiz ve siz şehre gireceksiniz. Şu an geniş kapsamlı bir çalışma içindeyiz. Bu operasyon kapsamında Şengal'i kurtaracağız" dedi.

Barzani, söz konusu operasyona Irak hükümetinin ve kolisyon güçlerinin de katılacağını söyledi. IŞİD'in tüm dünya için bir tehdit ve tehlike olduğuna dikkati çeken Barzani, "Peşmergenin, savaş sahasında bu terör örgütünün sihrini bozduğunu ve bozguna uğrattığını" vurguladı. İşgal altındaki birçok yerin kurtarıldığını ancak hala Şengal'in yarısının IŞİD'in elinde olduğunu hatırlatan Barzani, "Topraklarımızın tamamını düşmandan kurtarana kadar çalışacağız. Halkın bir an önce evlerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Konuşmasında Sünni Arap aşiretlerine haksızlık yapılmaması uyarısında bulunan Barzani, IŞİD'e yardım eden Arap aşireti liderlerinin durumunun farklı olduğunu, bunların yargı önüne çıkarılacağını sözlerine ekledi.

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Musul'un Şengal ilçesine saldırmış, bunun üzerine binlerce Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Günlerce dağda mahsur kalan Yezidilere, ABD ve Irak hükümetine ait helikopterlerle insani yardım yapılmıştı. Yezidilerin önemli bir kısmı daha sonra açılan güvenli koridordan Duhok'a götürülmüştü. Bu kaçış, "Yezidi dramı" olarak dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in Şengal saldırısında en az 5 bin Yezidiyi alıkoyduğu belirtilmişti. Bu Yezidilerin bir kısmı daha sonra örgütçe serbest bırakılmıştı.