Gazete Vatan Logo

Barzani’den Kürtlere bağımsızlık mesajı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin lideri Mesut Barzani, Irak’ta yaşanan son gelişmeler ışığında Kürtlerin kendi geleceklerini tayin etme zamanının geldiğini söyledi.

Irak’ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, son haftalarda yaşanan gelişmelerden sonra ülkenin bir arada kalabilmesinin çok zor olduğunu belirtti. CNN International’ın ünlü sunucusu Christiane Amanpour’un sorularını yanıtlayan Barzani, Irak’ı inşa edebilmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, ancak başarılı olmadıklarını belirterek, “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi” dedi. Barzani, “Şu an yaşadığımız şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, iki hafta öncekinden çok farklı” diye konuştu. Barzani, bağımsızlık kararı için referanduma gidilip gidilmeyeceği sorusuna, “Böyle bir karar almadık, ancak referanduma gidersek halkın seçimine saygı duyarız” diye cevap verdi.

TÜRKİYE BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’A HAZIR MI?

‘Sorumlu biz değiliz’

Barzani, Irak’ın dağılmasına neden olmaktan endişe duyup duymadığı sorusuna ise, “10 yıldır Irak’ın bütünlüğünü Kürtler sağladı. Ancak bugün merkezi hükümet kontrolü kaybediyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı oluşumun ortaya çıkışına tanıklık ediyoruz. Ortaya çıkan yeni bir devletle çok uzun bir sınırı paylaşıyoruz. Irak’ın çöküşüne biz neden olmadık. Bilinmeyenin esiri olmak istemiyoruz” şeklinde cevap verdi. Barzani, yaşanların sorumlusu olarak gösterdiği Başbakan Nuri el Maliki’yi de istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

ABD Erbil’i uyardı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün ziyaret ettiği Erbil’de yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için Barzani’den aktif rol oynamasını istedi. Kerry’nin bu talebiyle Kürtlerin bağımsızlık planını desteklemeyecekleri mesajını verdiği ifade edildi. Kerry, tüm etnik ve dini unsurları barındıran bir yönetimin, sorunları çözeceğinin altını çizdi.

Yeşil Bereliler 3 yıl sonra yine Bağdat’ta

Irak’tan 2011 yılında çekilen ABD ordusu, Irak ordusuna IŞİD militanlarına karşı nasıl savaşacaklarını öğretmek üzere 3 yıl aradan sonra başkent Bağdat’a geri dönüyor. ‘Yeşil Bereliler’ adıyla anılan Amerikan Özel Kuvvetleri’ne mensup 300 asker, Irak güçlerine savaş eğitimi vermekle görevlendirilecek. Askerlerden 24’ünün şu an Irak’ta olduğu, 12’şer kişiden oluşan 4 timin daha bu hafta Bağdat’a varmasının beklendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Dokunulmaz olacaklar

Bağdat, Beyaz Saray’ın talebi üzerine Irak’ta görevlendirilecek Amerikan askerlerine eylemlerinden ötürü haklarında dava açılmasını engellemek için ‘dokunulmazlık’ vermeyi kabul etti.

Bağdat-Erbil güvenlik farkı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Bağdat ziyaretinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yeşil Bölge’ye gelişinde çelik yelek ve kask taktığı gözlenen Kerry’nin, dünkü Erbil ziyaretinde ise hiçbir önlem almaması dikkati çekti.