Gazete Vatan Logo

Barzani'den Ankara ziyareti öncesi kritik görüşme

Barzani'den Ankara ziyareti öncesi kritik görüşme

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bugün Ankara'ya gerçekleştireceği resmi ziyaretin hemen öncesinde Erbil'de ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Lloyd Austin ile biraraya geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin ve beraberindeki heyeti Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul etti.

Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, taraflar arasındaki görüşmede, Enbar, Salahaddin ve Ninova illerindeki cephelerin genel durumu, Peşmerge, uluslararası koalisyon güçleri ve Irak ordusu arasındaki dayanışma ile terör örgütü IŞİD'in ortadan kaldırılmasının ele alındığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Peşmerge'nin zaferler elde etmesine vesile olan uluslararası koalisyon güçlerine teşekkür ediyoruz. Kürdistan'daki Peşmerge güçleri sağlam bir plan ve koalisyon güçleriyle ortaya koyduğu dayanışma sayesinde, terörle mücadelede büyük başarılar elde etmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

General Austin ise Peşmerge güçlerinin Şengal'deki (Sincar) başarılarının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Şengal'in kurtarılması terörle mücadele için önemli ve büyük bir başarıdır. Peşmergeler, uluslararası koalisyon güçlerinin hava kuvvetleriyle ortak hareket etmeleri ve dayanışmadan büyük fayda sağladılar" değerlendirmesinde bulundu.

Austin, "Teröristleri araya kıstırmak, baskı yapmak ve ortadan kaldırmak için ABD'li askerlerin Peşmerge güçlerine verdikleri askeri eğitimler devam edecektir" yorumunu yaptı.

Görüşmede, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones da hazır bulundu.