Gazete Vatan Logo

Barzani: Çekilmeyiz

Kürt lider, İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştükten sonra, “Girdiğimiz yerlerden geri çekilmeyiz” dedi

Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, IŞİD karşısında geri çekilen Irak ordusundan boşalan yerlerde görev yapan peşmerge güçlerinin geri çekilmeyeceğini söyledi. Barzani, Erbil’i ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Irak’ta yıllardır referandum yoluyla çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlu bölgelerin artık Kürdistan bölgesinin yönetimine geçtiğini ifade etti. Barzani, “Irak hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin, o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. Madde’yi uyguladık ve artık bunun üzerine konuşmayız. Sorunlu bölgeler, Kürdistan idaresinin dışındaki Kürt bölgeleridir. Girdiğimiz yerlerden geri çekilmeyeceğiz” dedi.

Hague’den birlik mesajı

Hague ise, Irak’ta tüm siyasi tarafların içerisinde yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulması için çok iyi bir tablo gördüğünü ifade ederek, “Bağdat’ta görüştüğüm Şii liderlerin niyeti, ulusal birlik hükümetinin bir an önce kurulması yönündeydi. Irak’a askeri müdahalede bulunmayacağız. Yardıma hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail: Kürt devleti kaçınılmaz

Tel Aviv yönetimi, son dönemde IŞİD militanlarından kaçan Irak ordusunun boşalttığı bazı bölgelerde denetimi ele alan Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık planına destek sinyalleri verdi. Önceki gün başkent Paris’te ABD’li meslektaşı John Kerry ile buluşan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın görüşmede, “Irak gözümüzün önünde parçalanıyor ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının kaçınılmaz bir sonuç olduğu görülüyor” ifadelerini kullandığı belirtildi. Hafta ortasında ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de, Irak’taki Kürtlerin defakto olarak devletlerini kurmuş durumda olduklarını, Türkiye’nin de Kuzey Irak’la petrol ticareti yaparak buna hazır olduğunu gösterdiğini söylemişti.

Ordu dışında herkes hazır

Irak ordusu, IŞİD militanlarının haftalardır süren ilerleyişini bir türlü durduramazken, ordudan boşalan kentlere giren peşmergeler ve ülkenin güneyini korumak için silahlanan Şii gönüllüler, elleri tetikte militanları bekliyor. Şii gönüllüler son olarak Diyala vilayetine bağlı Kaanan kentinde gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı