Notebook satın alacaklar dikkat!

Notebook satın almak istiyorsanız ilk önce hangi amaçla kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor

Haberin Devamı

bozturk@gazetevatan.com

Sadece internette sörf yapıp, gerektiğinde Office uygulamalarıyla çalışacaksanız; ekran kartı dahili olan minimum 1GB sistem belleğine sahip notebook sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve kullanmayacağınız özelliklerin parasının cebinizde kalmasını sağlayacaktır. Eğer oyun oynayacak ve çizim programlarını kullanacaksanız; Ekran kartı harici ve sistem belleği minimum 2GB olan modellerden almanız gerekir.


İşlemci seçiminde ise tercihen Intel Core 2 Duo alabilirsiniz. İşlemci hızında ise en son çıkanlar pahalı olduğundan bir veya iki geriden gitmek size para kazandıracak ve performans bakımından fazla bir şey fark ettirmeyecektir. Hard disk boyutunun seçimi ihtiyacınıza göre değişir ama boyutu yeterli olmasa bile harici diskler kullanılabildiği için en son bakmanız gereken özelliğidir. İşletim sistemini seçerken fiyattan tasarruf ettiren açık kaynak kodlu sistemleri seçmeniz, bilgisayarla çok iç içe değilseniz size sorun yaşatabilir. Genel olarak dikkat etmeniz gereken özellikler bunlardır, diğer özellikler (Modem, wireless...) artık standart olmuştur.
Satın almak istediğiniz marka ve model belli ve vakit kaybetmek istemiyorsanız, ara toptancılarla iletişime geçebilirsiniz. Kâr marjının düşük olduğu notebook pazarında, piyasa fiyatına göre yüzde 10 civarında avantaj sağlayabilirsiniz.


UYGUN VE UCUZ

Satın almak istediğiniz notebookun minimum özelliklerini biliyor, marka ve ufak konfigürasyon değişiklikleri sizin için sorun yaratmayacaksa, en uygun ve ucuz yöntem büyük teknoloji mağazalarının indirimlerini beklemek. Çünkü bu mağazalar, bankalarında desteğini alarak, onların reklam bütçeleri ile yüzde 25-30’a varan indirimler sağlıyor. Bu indirim bayilerin kar marjının çok üzerinde ve rahatlıkla gidip sıra beklemeden (Mağaza açılışları hariç) satın alabiliyorsunuz.
Son yöntem ise bayilerin ve bazı internet sitelerinin sattığı kutusu bozulmuş veya gözle görünmesi zor çizikler içeren notebooklar. Bu notebookları piyasa fiyatından yüzde 30-40 civarında ucuza satın alabiliyorsunuz. Tavsiyem bayilere gidip inceleyerek ve hatasını görerek almanız. Bu bahsettiğim yöntemlerle satılan notebookların hepsi Türkiye standartlarında garantili ve yasal satışlardır.


Haftanın ÜRÜNÜ

Video çeken Dijital SLR fotoğraf makinesi
Fotoğraf makinesi ile video kamera arasında karar veremeyenler için, Nikon dünyanın ilk video kaydı yapan orta sınıf Dijital SLR fotoğraf makinesini üretti. Nikon D90’ı diğer video kaydı yapan aynı zamanda fotoğraf çeken kompakt fotoğraf makineleriyle karıştırmayın. Çünkü Nikon D90 tam bir profesyonel. D90’da var olan 12.3 mega piksellik görüntü algılayıcısı ve EXPEED işlemcisi ile oluşturulan fotoğraflar ince detaylar, yumuşak tonlar, zengin renk ve bütün ISO aralığında düşük noise sunuyor. Kısacası fotoğraf çekmek için yaratılmış. Video çekim modunda ise sonuçlar beklenenin çok üzerinde. D90, HD kalitesinde kayıt yapabiliyor ve Expeed işlemci sayesinde sıradan video kameralara oranla düşük ışık koşullarında dahi mükemmele yakın görüntüler elde ediyor. DSLR fotoğraf makinelerindeki objektif çeşitliliğini video kaydı yaparken kullanmak ilginç sonuçlar ve deneyimler yaşatıyor. Hayatı kolaylaştıran bu teknoloji 10 gün içinde Türkiye’de 1700 –1900 dolar arasında satışa sunulacak.


En çok satan OYUNLAR
World of Warcraft:
Wrath of the Lich King
Expansion Pack
Dünyada milyonlarca kişinin oynadığı online multiplayer oyun World of Warcraft’ın yeni ek paketi Blizzard tarafından piyasaya sürülecek. Oyunun ek paketi birçok yeni özellik içeriyor. Mac ve Pc’ler tarafından desteklenen oyunun her iki versiyonunda 13 kasım 2008’de raflarda yerini alması bekleniyor.

Fallout 3
2004 yılından beri geliştirilen oyun nihayet 31 Ekim’de çıkıyor. Oyun bir önceki serisi Fallout 2’den yaklaşık 30 sene sonrasında ve nükleer savaş sonrası yerle bir olmuş Washington’da geçiyor. Bethesda tarafından geliştirilen oyun PlayStation 3, XBOX 360 ve PC gibi platformlarla uyumlu.

Far Cry 2
Merakla beklenen Far Cry’ın ikincisi nihayet aramızda. Ubisoft tarafından geliştirilen oyunun bu bölümünde Afrika’daki iki düşman grup arasından “The Jackal” adlı gizemli karakteri çıkarmaya çalışacaksınız. PlayStation 3, XBOX 360 ve PC ile uyumlu.

DİĞER YENİ YAZILAR