Gazete Vatan Logo

Barış ödüllü başkanın savaşa ikna mücadelesi!

Nobel Barış Ödülü sahibi Obama, Amerikan kamuoyunu Suriye’ye yönelik kapsamı dar ama etkileri çok büyük olacak askeri operasyon için ikna etmeye çabalıyor. Kongre ise bölünmüş durumda...

Barış ödüllü başkanın savaşa ikna mücadelesi!

ABD’nin ‘Önce Kongre onayı sonra operasyon’ kararı sonrasında Obama yönetimi Temsilciler Meclisi ve Senato’yu ikna için faaliyete geçti. Beyaz Saray’ın çağrısıyla 83 Kongre üyesi 2.5 saatlik Suriye brifingi aldı. 5 Ulusal Güvenlik yetkilisinin katıldığı brifingde Suriye’deki son durum ve 21 Ağustos’ta gerçekleşen kimyasal saldırının detayları milletvekili ve senatörlerle paylaşıldı. Demokratlar’ın kontrolünde olan Senato’dan Obama’ya operasyon yetkisi vermeye destek çıkacağı, ancak Cumhuriyetçiler’in kontrol ettiği Temsilciler Meclisi’nde çetin bir süreç yaşanacağı tahmin ediliyor. Cumhuriyetçiler operasyonun yapılmasına karşı çıkmıyor, ancak kapsamının çok dar tutulması durumunda ABD’yi Suriye iç savaşının içine sokmak dışında bir işe yaramayacağını düşünüyor. Saldırının arkasında Esad’ın olduğunu dünyaya açıklayan Dışişleri Bakanı John Kerry önceki akşam ABD televizyonlarında 5 ayrı talk şov programına katılarak ABD halkını operasyona ikna etmeye çalıştı. Obama da geçen seçimlerde devirdiği Cumhuriyetçi Başkan adayı Senatör John McCain’i Suriye konusunda kendisine destek olması için Beyaz Saray’a davet etti. McCain’in Suriye’ye yönelik operasyonun bir uçuşa yasak bölge oluşturulması da dahil olmak üzere çok geniş kapsamlı olması gerektiğine yönelik görüşleri biliniyor.

Kongre’de 5 görüş

ABD Kongresi’nin iki kanadında Suriye oylamasının bu ayın ortalarında Rusya’daki G-20 zirvesinden sonra yapılması tahmin ediliyor. Senato ve Temsilciler Meclisi 9 Eylül’de tatilden dönüyor. Tasarı önce her iki meclisin alt komisyonlarında görüşülecek ardından da genel kurullarda tartışılacak. Kongre’de

5 ayrı görüş hakim.

Hemen vurmalıydık: Demokratlar’ın eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin başını çektiği bu grup Suriye konusunda Obama’nın geç kaldığını, bu konuda Kongre onayına ihtiyaç duymaması gerektiğini düşünüyor. ‘Başkan kırmızı çizgilerinin aşılmasına tepki vermek için Kongre’nin onayına ihtiyaç duymamalıydı’ diyorlar.

Daha geniş operasyon: Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in başını çektiği bu grup Suriye’ye geniş kapsamlı bir hava operasyonu yapılmasını ve Suriye’nin kuzeyinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istiyor. Asıl hedefin Esad’ı devirmek olarak koyulmasını, muhaliflere daha iyi destek verilmesini talep ediyorlar. Bu grubun görüşleri Ankara’nın Suriye politikasıyla paralel.

Tartışıp karar verelim: Bu grup askeri operasyon konusunda henüz kararsız kalan Kongre üyelerinden oluşuyor. Olası bir harekatın bütün gerekçeler en açık bir şekilde ortaya konulduktan sonra gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Kuşkulular: İki taraftan da bu gruba dahil birçok kişi var. Ortadoğu’da 10 yıl süren bir savaşın ardından yeni bir maceraya kalkışmak için çok ciddi kanıtlar olması gerektiğini, ABD’nin güvenliği tehlikede olmadığı sürece müdahale yapmaması ğerektiğini savunuyorlar.

Karşı olanlar: Cumhuriyetçi milletvekili Justin Amash’ın liderlik ettiği ‘hayır’ cephesi Amerikan kamuoyunun savaş istemediğini, bunun halka rağmen alınmış bir karar olacağını vurguluyorlar.


Askerler baş kaldırdı

ABD ordusundan bazı askerlerin sosyal medyada Suriye’ye müdahaleye karşı başlattıkları kampanya ses getirdi. Üniformalı, yüzleri görünmeyen askerlerin ellerinde “Ben donanmaya Suriye’nin iç savaşında El Kaide için savaşmak amacıyla katılmadım” yazılı kağıtlarla çektikleri fotoğraflara destek ve tepki yağdı. Askerlerin eyleminin komutanların emirlerine karşı gelerek suç işlediği belirtildi. Kimileri ise kampanyada üniformaların kullanılmasının kutsal değerlere hakaret olduğunu savundu.



SURİYE’DE SON DURUM

Harekat notları

- Suriye’nin AB yaptırımına rağmen İngiltere’den sinir gazında bulunan kimyasal maddeleri aldığı ortaya çıktı. İngiliz hükümeti, sinir gazının yapımında kullanılabilen potasyum florid ve sodyum florid gibi kimyasal maddelerin ihracat izni verilmeden önce sadece pencere çerçevelerinde ve duşlarda kullanılması güvencesi aldıklarını açıkladı.

Barış ödüllü başkanın savaşa ikna mücadelesi

- ABD’nin PKK’yı izlemek için İncirlik’e konuşlandırdığı 4 adet Pretadör insansız hava aracının şimdi Suriye’ye yönelik kullanılmaya başlandığı belirtildi.

- 150 sandalyeli Ürdün parlamentosunda 77 milletvekili Suriye’ye askeri operasyona karşı olduklarını ilan etti.

- Esad yanlısı Suriyeliler Kongre’den onay isteyen Obama’yı korkaklıkla suçlayarak, “Suriye’yi vuramadı çünkü Esad ondan daha güçlü” iddiasında bulundu.

n Fransız istihbaratı Suriye’nin elinde 1000 ton kimyasal silah stoğu olduğunu açıkladı. Belgeye göre Esad, bu kimyasal silahları 500 km uzağa fırlatabilir.



“Esad’ı öldürmeliydim”

İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom’un eşi Judy Mozes, 2005 yılında Papa II. Jean Paul’ün cenaze töreni sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı öldürmediği için pişman olduğunu belirtti. Twitter’daki sayfasına cenaze töreninde Esad’ın bir kaç metre gerisinde çekilmiş fotoğrafını koyan Mozes, “O zaman bir şansım vardı” ifadelerini kullandı. Mozes ayrıca Esad’a bu kadar yaklaştığı sırada, güvenlik önlemlerinin de çok az olduğunu belirtti.

Haberin Devamı