Gazete Vatan Logo

Barış masasında katil Mihraç’ın ne işi var?

2013’teki Reyhanlı saldırısında 52 kişinin ölümünden sorumlu ‘Acilciler’ örgütünün lideri terörist Mihraç Ural, Soçi’deki Suriye konferansında ortaya çıktı. Ankara olaya sert tepki gösterdi. Rusya, ‘İvedilikle inceleyip, bilgi vereceğiz’ dedi

Barış masasında katil Mihraç’ın ne işi var?

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen ve Suriye’nin geleceğinin belirleneceği kongreye, Suriye hükümet yetkililerinin yanı sıra ülkedeki çeşitli muhalif etnik ve dini grupların temsilcileri davet edilmişti. 1.500’den fazla delegenin gittiği Soçi’deki kongreye PYD katılamadı. Türkiye saati ile 10.00’da başlaması beklenen Soçi’deki kongre, davetlilerden bazılarının beklenmesi nedeniyle iki buçuk saat rötarlı başladı.

Muhalifler katılmadı!

Ankara’dan, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”ne katılmak üzere giden Suriye muhalefet heyeti, kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye girmek istemedi. Bu nedenle kongreye katılmama kararı alan Suriye muhalefeti heyeti, temsil yetkisini Türk heyetine devrederek kongreye katılmadı.

Bir diğer sorun ise Türkiye’de geçmişte THKP-C Acilciler terör örgütü lideri olan ve Suriye’de kurduğu timlerle rejim için savaşan Mihraç Ural’ın kongreye katılması oldu.

Haberin Devamı

İzahat istendi

Türkiye, Ural’ın Reyhanlı’da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının sanığı olduğunu hatırlatarak tepki gösterdi. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “THKP-C Acilciler terör örgütü lideri ve 2013 yılında Hatay/Reyhanlı’da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı sanığı terörist Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülmesi üzerine, Kongre’yi ülkemiz adına izleyen resmi heyet tarafından etkinliği organize eden Rusya Federasyonu Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları nezdinde girişimde bulunuldu. Türk heyeti, ismi tarafımıza daha önce tevdi edilen davetliler listesinde yer almayan bu şahsın Kongre’de hazır bulunmasından duyduğumuz rahatsızlığı kayda geçirdi ve Rusya’dan izahat istendi. Rus makamlarından Türkiye’ye, vakayı ivedilikle inceleyecekleri ve sonucu hakkında bilgi verecekleri bildirildi.