Gazete Vatan Logo
Magazin Barış Manço şarkısını metal tarzda söylediler

Barış Manço şarkısını metal tarzda söylediler

Dünyaca ünlü Türk metal grubu ‘Pitch Black Process’in merakla beklenen ‘Derin’ albümü müzikseverlerle buluştu. ‘Derin’ albümünün çıkış parçası Barış Manço cover’ı ‘Halil İbrahim Sofrası’nın metal cover’ı ise büyük beğeni topladı. Emre Demirel, Kerem İnci, Fikir Yargıcı, Emrah Demirel ile albümü konuştuk

Barış Manço şarkısını metal tarzda söylediler

Grubun kuruluş sürecinden biraz bahseder misiniz?

Üniversitenin ilk yılında, Kerem ve Fikri ile eğlence amaçlı okulun stüdyosuna gitmeye başladık. O sıralar basçımız yoktu. Baktık ufak tefek besteler çıkıyor ortaya, Emre’yi de dahil ederek tam bir grup olalım dedik, sonra işler birden ciddileşti.

Albümün çıkış parçası olarak Halil İbrahim Sofrası cover’ını tercih etme sebebiniz nedir?

Biz bugüne kadar neredeyse 20 yıldır, çalışmalarımızda cover bile çalmadık. Bu sebeble bu, bizim için olduğu kadar dinleyicilerimiz için de çok yeni ve farklı bir durum, hele ki Türkçe cover…

Manço ailesini nasıl ikna etmeyi başardınız ?

Barış Manço, gitar çalma isteğimizin, müzik tutkumuzun belki de en önemli sebebi. Sadece müzikal olarak değil, sözleri ile de çok küçük yaşlardan etkilemiştir bizi. Uzun saç sevdamızın da sebebi odur. Manço Ailesi’ne direkt ulaşıp, “hikayemizi” anlattık ve şarkıyı dinlettik. Sanıyorum Barış Manço’nun bizim için önemini, sevgimizi ve samimiyetimizi doğru olarak aktarabildik. Ve şarkıyı da çok beğendiklerini söylediler.

Haberin Devamı

Burada metal müzik camiası zor

Dark Traquillty ile aynı sahneyi paylaştınız. Avrupa turnesinde 20’ye yakın konser vererek ilk kez en uzun Avrupa turnesi yapan Türk grubu oldunuz...

Kurulduğumuz ilk günden itibaren amacımız dünyada adımızı duyurmaktı ve bunu başarabilmek için her dönemde yaptığımız şeyin en iyisini yapmaya çalıştık. Bu amaçla da çalışacağımız kişileri, bu turu iyi bilen ve turun en iyileri arasından seçmeye çalıştık. Örneğin Türkiye’deki ilk HD metal videosunu çektiğimiz yönetmenimiz Daniel Satari, İsveçli ve 10 yıldır da onunla çalışıyoruz.

Derin albümü ile uzun bir aradan sonra Türkiye’ye döndünüz. Albümün müzik kariyerinizdeki anlamı nedir?

Aslında “Türkiye’ye dönme” demeyelim de; “görmek istemeyen gözlere, duymak istemeyen kulaklara sokma süreci” diyelim. Türkiye’de “metal camiasinda” inanılmaz bir ahbab-çavuş ilişkisi, bir “kanka” durumu var ve eğer “onlardan” değilseniz, yoksunuzdur. İsterseniz Metallica olun. Bu cover fikri biraz da buradan çıktı. İsvec’te coverları kaydederken prodüktörümüz Türkçe’yi metal müzik içindeki duyumu olarak çok sevdi. Daha çok Türkçe şarkılar yapmak istedi. Ama bizim elimizde hiç materyal yoktu, böyle bir düşüncemiz de yoktu. Bir anda, üç tane de Türkçe-İngilizce karışık sözlü şarkı ortaya çıktı. Türkçe sözleri orada yazdık. Ve bir anda çok farklı, dünyada, bizim bildiğimiz kadarıyla en azından rock-metal olarak, eşi olmayan ve özel bir albüm haline geldi “Derin”. Bugüne kadar hiç hesap kitap yapmadan, içimizden geldiği gibi davrandık, müzik yaptık ve sanırım doğru bir iş yaptık ki, efsane grup Megadeth’in, yaşayan efsane basçısı David Ellefson’in çok hoşuna gitti albüm. Albümü dünyada yeni kurduğu şirketi EMP etiketiyle yayınlamak istedi.

Haberin Devamı

Almanlar Türkçe tezahürat yaptı

Sizi en çok etkileyen konser ve an nedir?

Çaldığımız hemen hemen tüm ülke ve şehirlerden muhteşem tepkiler aldık; özellikle ikinci kere gittiğimiz yerlerde insanların şarkıları söylüyor olduğunu ve ateşlerini görmek çok keyifliydi. Ama özellikle Almanya’da çaldığımız zaman, bir salon dolusu Alman’ın konser sonunda dakikalarca, “Türkiye, Türkiye” diye, Almanca “Turkei” diye değil, tezahürat yapması inanılmazdı.

Haberin Devamı

Uluslararası bir hayran kitlesine de sahipsiniz... Derin albümü ile ilgili yurt dışındaki hayran kitlenizden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Aldığımız süper tepkiler yanında sanırım en hoşumuza gideni, insanların youtube, facebook gibi mecralarda, “sözleri anlamayı çok isterdim”, “acaba ne anlatıyor” gibi sorular sorması, şarkıların anlamlarını merak etmesi. Pek çok Türk ya da araştırarak bulan yabancılar ise sözlerin İngilizce çevirilerini paylaşıyor. Bu şekilde Barış Manço’nun muhteşem sözleri, Türkçe anlamayan çok büyük bir kitleye ulaşıyor.