Gazete Vatan Logo

Bardakta mısır sattı, Çin’den kestane getirecek

Daily Fresh markasıyla bardakta mısır satarak bir yılda 8 milyon YTL ciroya ulaşan Mehmet Daniş, Kasım ayından itibaren kestane satışına başlıyor

Malezyalı Daily Fresh markasıyla bardakta mısır satışına başlayan Taze Mısır Gıda Genel Müdürü Mehmet Daniş, “Yaklaşık 100 satış noktasıyla, yıllık 8 milyon YTL ciroya ulaştık. 1 yılda 1 milyon kişiye bardakta mısır sattık. Şimdi aynı konseptte kestane satışına hazırlanıyoruz” dedi. Türkiye’de sınırlı üretimi yapıldığı için Çin’den ithal edip Kasım ayından itibaren tezgahlarda kestane satacaklarını söyleyen Daniş, ayrıca çok yakında ev paketleri halinde mısır satışına başlayacaklarını dile getirdi. Daily Fresh Yönetim Kurulu Başkanı Chay Hong Chong ile Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Genel Müdürü Chay Hock Chang’in de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Daniş, bardakta mısır satışının giderek bir sektöre dönüştüğünü belirterek, “Artık mısır ısıtma kazanı ve satış tezgahı üreten fabrikalar kuruluyor. Bu sektör sadece Türkiye’de yaklaşık bin kişiye istihdam sağladı” diye konuştu. 2005 yılında bu işe başladıklarında ayda ortalama 2 ton mısır sattıklarını belirten Daniş, şu anda aylık 40 ton satış rakamına ulaştıklarını söyledi.

Daniş, özellikle alışveriş merkezlerinde yoğunlaşan 100 satış noktasını önümüzdeki yıl 170-180’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Mısır Malezya’dan Daily Fresh, mısırın Malezya ve Endonezya’da çok farklı tekniklerle yetiştirildiğini belirten Mehmet Daniş, şöyle konuştu: “Tek kökte, tek koçan olarak yetiştirilen mısır, iklim ve toprak yapısı nedeniyle ayrı bir lezzet taşıyor. Ama son dönemde bizi taklit etmeye çalışan birçok firma ortaya çıktı. Onların da bir kısmı bıçakla doğranmış market ürünlerini satıyor.”

Toplantıda soruları yanıtlayan ve bu sistemin dünya dağılmasına öncülük eden Chay Hong Chong ise 20 ülkede bin 200 noktada satış yaptıklarını belirtti. Dünyada her yıl 42 milyon kap mısırı sattıklarını vurgulayan Chong, “Sadece mısır satışından 50 milyon dolar ciroya ulaştık. Türkiye çok başarılı, Avrupa’ya da Türkiye üzerinden açılmayı planlıyoruz” dedi.

Ailesi bu işe inanmadığı için borç para vermedi
* Mehmet Daniş, Daily Fresh ile British American Tobacco’da yönetici olduğu dönemde Dubai’de tanıştı.

* 200 bin dolarlık bir sermaye ile işe başlamayı planlayan Daniş, yatırım maliyeti 500 bin dolara çıkınca kendisine en yakın isimlerden destek istedi. Ailesini bu işe ikna edemediği için borç para bile alamayan Danış, bir arkadaşının eniştesiyle ortak oldu.

* Türkiye’de ilk satış 2006 yılı Nisan ayında başladı. Bir yılda 100 noktaya ulaşıldı.

15 bin dolara Daily Fresh bayisi olunuyor
DÜŞÜK bir yatırım maliyetiyle, hızlı sermaye ödemesi imkanı sağlayan sistemi Türkiye’de franchising ile büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Mehmet Daniş, “Biz girişimciden 5 yıl için 10 bin dolar artı KDV alıyoruz. Tezgah fiyatları ise 5 bin ila 10 bin dolar arasında değişiyor. Talep oldukça yüksek ve satışın yüzde 65’i brüt kâr olarak girişimciye kalıyor” dedi. Daniş, bu işte başarılı olacağına inandıkları kişilere bayilikler verdiklerini belirterek, “Müşterileri daha rahat ortamda ağırlamak amacıyla alışveriş merkezleri içerisinde kafe tarzı bir konsept üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı