Gazete Vatan Logo

Baraj sorunu var diyenler yanıldı

İYİ Parti’nin kurulmasıyla birlikte oylarında ciddi bir bölünme yaşanacağı tahmin edilen MHP, yaklaşık 1 puan gerileyerek yüzde 11,16 oranında oy aldı ve meclisteki sandalye sayısını 40 milletvekilinden 49’a çıkardı. AK Parti ile kurduğu Cumhur İttifakı ise AKP’ye yaradı.

Baraj sorunu var  diyenler yanıldı

1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP ile koalisyona giden MHP lideri Devlet Bahçeli, tarihler 18 Nisan 2018 gününü gösterdiğinde Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek erken seçim önerisini sunmuştu. Erdoğan, Bahçeli’nin erken seçim çağrısını olumlu karşılayıp 24 Haziran’da erken seçim yapılması kararı almıştı. Meral Akşener’in MHP’ten ayrılarak İyi Parti’yi kurmasının ardından oylarında bölünme ve ciddi bir düşüş yaşanacağı konuşulan MHP’nin AK Parti’yle kurduğu Cumhur İttifakı oylarını korumasını sağlamış oldu. 1 Kasım 2015 seçiminde 5 milyon 691 bin 737 oy alan MHP, bu seçimde ise yaklaşık 200 bin oy kaybederek 5 milyon 506 bin 337 kişiden oy aldı. Yüzde 11,16’lık oy oranıyla 600 kişiden oluşan yeni meclis düzenine göre meclise 49 milletvekili gönderen MHP, seçimin kilit partisi oldu. Cumhur İttifakı ile ilk turda Cumhurbaşkanı da MHP sayesinde belirlenmiş oldu.

49 ilde 0 çekti

MHP, 1 Kasım 2015’te 58 ilde milletvekili çıkaramamıştı. 24 Haziran seçiminde bu sayı 49’a geriledi. MHP, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, öIsparta, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova ve Zonguldak’ta vekil çıkaramadı. 1 Kasım 2015’te vekil çıkardığı Aydın, Balıkesir, Denizli, Isparta ve Muğla’daki vekillerini de kaybetti. 1 Kasım 2015 seçiminde milletvekili çıkaramadığı Eskişehir, Kırıkkale ve Kütahya’ya ya ise birer milletvekili gönderdi.

Haberin Devamı

“Cumhur İttifakı’nın zaferidir”
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Bahçeli, seçim sonucunu şu sözlerle değerlendirdi: “Hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün cumhurun başarı ve yükselişine hayranlıkla şahit oluyoruz. Bugün Cumhur İttifakı’nın zaferini gururla, onurla, müsterih bir vicdanla idrak ve ifade ediyoruz. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimleri tamamlanmış, geçici olmayan sonuçlar ortaya çıkmıştır. Çok şükür Türk milletinin kutlu iradesi sandıkta tecelli etmiştir.” dedi.
Bahçeli Başkanlık sistemini kastederek “Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, sayın cumhurbaşkanımızın arkasında tavizsiz durmuştur. Partimiz bütün engelleri aşarak, bütün oyunları bozarak, karanlık senaryoları parçalayarak TBMM’de temsil edilme imkanına kavuşmuş, çok değerli bir milletvekili sayısına ulaşmıştır. MHP bugün tarihi bir başarıya imza atmıştır.” diye konuştu.
Bizi yıkmak istediler, başaramadılar!
Bahçeli, Meral Akşener’in İYİ Parti’yi kurarak MHP’nin oylarının bölüneceği iddialarına en net yanıtı milletin verdiğini söylerek şöyle devam etti:” Bizi yıkmak istediler, barışamadılar. Felaket tellallığı yapanlar Türklüğün vicdanına çarpmış ve dağılmışlardır. Türk milleti, milliyetçi hareketi TBMM’nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir. Tarafımız Türkiye’dir, safımız büyük Türk milletidir. Hedefimiz milli birlik ve dayanışmanın güçlenmesidir. Elimizi taşın altına koymaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yapıcı, uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar muhafaza edeceğiz. Milli ve yerli duruşun tam hakim olması için tüm gücümüzle çalışacağız.”
Sorumluluk fazla
Terörle mücadelenin başarıya ulaşması, sosyal ve ekonomik meselenin milletimizin arzuları doğrultusunda nihayete ermesi, kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel kuşatmadan tamamen kurtulması hususunda cumhur ittifakına düşen sorumluluk çok daha fazladır.
“Af vaadi” işe yaradı
Bahçeli’nin hükümetin tepkilerine karşın “Gündeme almak zor değil. Af çıkarılmalıdır, Türkiye önemli ve birikmiş bir sorununu bertaraf etmelidir.” çıkışıyla arkasında durduğu af tasarısı vaadi, MHP’nin oylarında etkili oldu. Taslağa göre, 1 Ocak 2016 tarihinden önce işlenmiş suçlarda ve devam eden davalarda, ceza üst sınırı beş yıl olanlara erteleme gelecek. Suçlunun yatacağı cezadan beş yıl düşülecek ve böylece binlerce kişi cezaevinden çıkma hakkı elde edecek.
Ağır toplar Meclis dışı kaldı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, memleketi Denizli’den birinci sıradan aday gösterilmesine rağmen meclise giremedi.Ankara 2. bölgeden üçüncü sırada seçime giren Abdullah Ağar, MHP bu bölgeden 2 milletvekili çıkarınca meclis dışı kaldı.
Bahçeli’den Erdoğan’a seçim tebriği
Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı telefonda tebrik etti. Başbakan Binali Yıldırım ise MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi arayarak Cumhur İttifakı’na sağladığı katkı ve seçim başarısından dolayı kutladı.
Üç büyük şehirde toplam 14 vekil
MHP meclise, Ankara’dan 5, İstanbul’dan 7, İzmir’den 2 milletvekili gönderdi. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise birinci sıradan aday gösterildiği Bursa’dan meclise girmiş oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Konya’dan birinci sıradan aday gösterildi ve meclise girdi.

Haberin Devamı