Gazete Vatan Logo

Baradey'in "darbe" açıklamasına tepki!

Mısır eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey'in 3 Temmuz darbesine dair açıklaması ülkede tartışmalara sebep oldu

Baradey'in "darbe" açıklamasına tepki!

Mısır'daki darbe yönetiminde yer alan ancak 14 Ağustos Rabiatu'l-Adeviyye katliamının ardından görevinden istifa eden eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey'in 3 Temmuz darbesiyle ilgili açıklamaları tartışmalara yol açtı.

İstifasının üzerinden 3 yıl geçen ve bu süre boyunca medyadan uzak duran Baradey'in, ülkede 11 Kasım'da yapılması beklenen gösterilerden önce "Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesi, Rabia ve Nahda meydanlarına yönelik kanlı müdahalelere" ilişkin açıklaması mevcut rejimi destekleyenlerin tepkisine neden oldu.

Baradey'in açıklamasının zamanlaması tartışılıyor

Eski Enformasyon Bakanı ve Meclis Basın Komisyonu Başkanı Usame Heykel, 11 Kasım'da düzenlenmesi beklenen gösterilere işaret ederek, Baradey'in açıklamalarının zamanlamasının rahatsızlık verici olduğunu söyledi.

Heykel, "İhvan ile iş birliği yapma fikri Mısırlılar tarafından reddedilmiştir. Eğer Baradey, bu fikri İhvan adına sunuyorsa bu hiç iyi olmaz." dedi.

Ulusal İnsan Hakları Konseyi ve (Muhammed Mursi karşıtı) Temerrud Hareketi üyelerinden Muhammed Abdulaziz de Baradey'in açıklamalarının doğru olmadığını savundu. Abdulaziz, "Baradey erken seçim konusunda değil Mursi'nin doğrudan azledilmesinde ısrarcıydı." diye konuştu.

Haberin Devamı

Baradey'in söz konusu açıklamayı ülkede 11 Kasım'da yapılması beklenen gösterilerden önce yapmasına dikkati çeken Abdulaziz, "Madem, bütün bu gerçekleri biliyordu neden istifa metnine yazmadı. Bunları neden şimdi konuşuyor. Akıl ve mantık çerçevesinde düşünüldüğünde bunun normal kabul edilmesi mümkün müdür?" ifadelerini kullandı.

Özgürler Partisi Başkan Midhat Necib ise Baradey'in, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine giden 30 Haziran gösterilerinde esas ortaklardan biri olduğunu hatırlattı.

Baradey'in halihazırda kendisini aklamaya çalıştığını ifade eden Midhat, "Baradey'in açıklaması, Mısır devletine ihanetini ve ülkemizi dünya kamuoyu önünde yıpratmaya yönelik dış odakların planlarını uyguladığını gösteriyor." dedi.

Muhalifler, açıklamadan memnun

Haberin Devamı

Öte yandan, Baradey'in açıklamasını memnuniyetle karşılayan muhalif Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Parti olarak, Dr. Muhammed Baradey'in söylediği önemli gerçekleri değerli buluyor ve bütün Ocak ortaklarının (21 Ocak 2011 devrimine katılan siyasi güçler) ulusal birlikteliğin önemini anlamasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Abdulfettah es-Sisi'nin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki eski danışmanı Hazım Abdulazim de sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden, açıklamalarından dolayı Baradey'e teşekkür etti. Abdulazim, doğru ile yanlışın birbirine karıştığı dönemlerde yaptıklarından dolayı Baradey'den de özür diledi.

Söz konusu açıklamalar muhalif kanatta memnuniyetle karşılanırken Mısır yönetimi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) ise henüz açıklama yapılmadı.

Baradey'in açıklamaları

Facebook hesabından darbeye giden süreci takipçileriyle paylaşan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey, 3 Temmuz 2013 akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının, erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilerin oluşturduğu kritik ortamı değerlendirme amacı taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

Baradey, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi'ye dair ise "Toplantının başında, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdım." açıklamasında bulundu.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey ayrıca, Rabia ve Nahda meydanlarına yönelik müdahalelere o dönem şiddetle karşı çıktığını ifade ederek, Ağustos 2013'teki istifa sebebini "siyasi çözüm yolu açıkken gösterilerin, zor kullanılarak dağıtılması" şeklinde açıkladı.