Ağaç yaşken eğilir!

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftadan beri Amerika’dayım ve bir ay kadar daha burada olacağım. Oğlum Deniz de benimle birlikte. Uzun zamandır planladığımız tatilimiz harika geçiyor. Ablamın burada yaşaması da işin cabası tabii. Gezeceğimiz yerleri, neler yapacağımızı önceden planladığımız için Deniz’le bana sadece keyif çatmak kalıyor.

Havaalanından çıkıp eve doğru gelirken Deniz’in Atlanta için ilk yorumu ‘ne kadar yeşil’ olduğuydu. Biz İstanbul’da “altı üstü 12 ağaç için”(!)tencere tava çalmaya devam ede duralım, çocuk bile ilk geldiği bir yer olmasına rağmen yeşile olan özlemini dile getirdi. Eve yaklaştıkça ise diğer evlerin yemyeşil çim kaplı bahçelerini görünce “Anne bunlar bahçeyse, buradaki parkları düşünemiyorum” dedi.

Aslında yazmak istediğim konu başka. İster AVM’lerdeki fast food tarzı yerlerde ister cafe’lerde ya da akşam yemeği için ailece gidilen restoranlarda olsun dikkatimi çeken bir şey var. Amerikalıların çoğu çok çocuklu ve her yere cümbür cemaat gitmekten de hiç kaçınmıyorlar. Pusette bir tane, biri beş öbürü iki yaşında üç çocukla hayatın tadını çıkarıyorlar. Girdikleri mekanda masalarına yerleştikten sonra sanki beş yetişkin insan gelmiş gibi sohbetlerini ediyorlar, hepsi muhabbete katılıyor. Bizdeki gibi çocuklar masalar arasında koşturup durmuyor, anneler çocukların tabaklarına müdahale etmiyor, ‘tabağındakileri bitir’ demiyor, zorla çocuğun ağzına bir lokma daha sokmaya uğraşmıyor. Çocuklar küçük yaştan itibaren sofra adabını öğreniyorlar. Yemekleri bitince de isterlerse yanlarında getirdikleri ufak bir oyuncakla oynuyorlar, kitap falan okuyorlar. Hiçbiri ortalıkta diğer müşterileri rahatsız edecek şekilde bağrış çağrış dolanmıyorlar.

Diyeceğim şudur ki, çocuklar yemek ve sohbetin keyfini çıkarabilecek şekilde büyütülürlerse uygar bir biçimde yemeklerini yiyebilecek kapasiteye tamamıyla sahipler bence. Eğer çocuğunuza iyi bir sofra adabı öğretmek istiyorsanız, düzenli olarak ailece yemek yemek de son derece önemli. Zaten hepimiz ailemizden öğrenmedik mi görgüyü, bilgiyi…

Yemek sırasında nasıl davranması gerektiğini çocuğa erken yaşlardan itibaren öğretirseniz, onu başkalarının evlerine ve restoranlara götürme konusunda kendinize daha çok güvenirsiniz. Bunlara ek olarak, ilerideki yaşamında kendini farklı toplumsal kesimlerle bulduğunda da gözü korkmayacak ve hatta bu tür toplu organizasyonlardan keyif bile alacaktır.

Bunların başarılması sabır ve çaba gerektiriyor ancak yapılması mümkün.

DİĞER YENİ YAZILAR