Bunalmayın, hayatı yaşayın!

Haberin Devamı

Depresyon denince akla hep soğuk, karlı, gri renkli kış günleri gelir. Ama sıcak havalarda da depresyona girilebiliyor. Bu aralar çevremde pek çok insan adeta ‘tükenmişlik sendromu’ yaşıyor gibi mutsuz mutsuz dolaşıyor. Havanın ısınmasıyla, çalışırken ya da evde kendinizi deniz kenarında hayal ettiğiniz olmuyor mu? Yoğun çalışma temposundan fırsat buldukça tatil planları yaparken halsizlik, bitkinlik, isteksizlik gibi belirtiler yaz depresyonun habercisi.

En anlaşılır şekilde yaz depresyonu için; bir çeşit bunalım diyebiliriz. Depresyondayken enerjimizin tükendiğini düşünür ve her konuda kendimizi yorgun hissederiz. Her zaman çevremizde olup bitenlere ilişkin hoşnutsuzluk duymamız da artar.

Peki, nasıl oluyor da kendimizi birden depresyon içinde buluyoruz? Yaz depresyonuna da kış depresyonu gibi genetik faktörler, stresle bağlantılı faktörler ya da bütün bunların birleşimi etken olabilir. Tabii doğal etkenleri de göz ardı etmemekte yarar var.

Her yaşta depresyona girilebilir ama ilerleyen yaşla artış gösteren depresyon belirtileri kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla. Bunun nedeni de; kadınların hormonal dengelerinin adet öncesi, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz gibi dönemlerde değişkenlik göstermesi.

Yaz depresyonu genellikle ilkbahar sonları ya da yaz başlarında ortaya çıkıyor. Eğer, ümitsizlik hali, ilgi ve istek kaybı, endişe, kaygı, uykusuzluk, aşırı hassasiyet, sinirlilik, heyecan, huzursuzluk, iştah kaybı, cinsel isteksizlik gibi olumsuz duygular içerisindeyseniz yaz depresyonuna girmiş olmanız mümkün.

Stresten mümkün olduğu kadar uzak durmak bu dönemin kolay atlatmak için en önemli faktör. Bunun yanında birkaç püf noktası depresyonla baş edebilmenizde önemli yardımcılarınız olabilir. Bir kere, bol bol su için. Badem, fındık, çekirdekler, soya fasulyesi, koyu yeşil sebzeler gibi magnezyum içeren besinler tüketin. Çünkü magnezyum eksikliği depresif sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra potasyum açısından zengin olan; patates, muz, kayısı, süt ve süt ürünleri kırmızı ve beyaz et, çinko içeren karaciğer, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındık gibi gıdaları bolca yiyin.

Uyku saatlerinizi düzenli hale getirin ve alkolden, sigaradan uzak durmaya çalışın. Spor yapmanın da stresten uzak durmayı sağlayacağı gerçeğini göz önünde bulundurarak düzenli spor yapmaya çalısın. Böylelikle yaz depresyonuna girmekten kurtulabilir veya onunla kolaylıkla başa çıkabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR