Siğil deyip geçmeyin!

İnsanın basireti bağlanıyor galiba… Normalde hiç büyütülmeyecek şeyleri abartırken bazen de ciddiye almamız gerekenleri pek önemsemiyoruz.

Haberin Devamı

Geçen yaz oğlum ‘ayağım acıyor’ diye sızlanıp duruyordu. İki adım yürüsek üçüncüde mızmızlanmaya başlıyordu. İlk baktığımda ayağının altında, tam topuğunun altında ufak, nasır gibi bir sertlik vardı. Yaz günü bahçede, havuz kenarında, teknede, kumsalda hep yalınayak gezdiği için ayağına bir şey battığını düşündüm. Görünürde bir şey yoktu, Bepanthene sürüp yumuşatmaya çalıştım.

Göcek’te ablam ve yeğenlerimle çok güzel ve sorunsuz -Deniz’in topuk ağrısı dışında-bir tatil geçiriyorduk. Ablamın üç çocuk hatta üçüz annesi olarak benden daha tecrübeli olması kaçınılmaz olduğundan Deniz’in ayağına bir de o baktı ve daha önceki deneyimlerine dayanarak teşhis(!) koyması uzun sürmedi: Deniz’in ayağındaki acı veren sertlik siğildi. Ablam özellikle havuzdan kapmış olabileceğini ve İstanbul’a dönünce bir dermatoloğa gitmemizi söyledi. Çünkü haftanın beş günü yüzmeye giden yeğenimde de aynı şey çıkmış ve doktorun verdiği merhemsi bir kremle tamamen yok olmuş.

Tatil dönüşü Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi dermatoloji bölümünden randevu aldım. Doktor Bekir Aybey, Deniz’in topuğuna bakar bakmaz ablamı doğruladı. Siğil derinin çok sık görülen viral enfeksiyonuymuş.

Tabii teşhisten sonra aklımdaki soru nasıl tedavi edileceğiydi. Bekir Bey, üç-dört seanslık sıvı azot tedavisi ile Deniz’in siğilinden tamamen kurtulacağını söyledi. Haftada bir kere, iki dakika kadar süren, acı vermeyen bir işlem azot tedavisi.

Bir ay boyunca hastaneye gide gele Bekir Bey’den siğiller hakkında daha detaylı bilgiler de edindim. Mesela vücudumuzun her yerinde ortaya çıkabilirmiş siğiller. Başlangıçta toplu iğne başı büyüklüğündeyken, haftalar veya aylar sonra bezelye boyuna ulaşırlarmış ve çoğu kez de üzerine basmakla acı ve ağrı verirlermiş. Siğiller en çok 10-20 yaş arasında görülüyormuş. Özellikle basınca maruz kalan alanlarda yerleşen siğiller, yani ayak tabanındaki siğiller ağrı yapabilirmiş. Bu sebeple ayak tabanına yerleşen siğiller nasırla çok karıştırılıyormuş. Oysa siğiller yandan basınca, nasırlar üzerine basınca ağrı yaparmış. Siğiller, genellikle basınca uğrayan veya kaşınan yerlerde ortaya çıkarmış. Aşırı manikür ve tırnak yemek tırnak çevresine siğilin yerleşmesini kolaylaştırırmış. Ayak tabanında yerleşen siğiller ise en çok banyo zemini ve banyo malzemeleri ile spor malzemelerinden bulaşıyormuş.

Sonuçta tedavisi çok zor olmasa bile siğille uğraşmak pek hoş bir şey değil. Eğer çocuğunuz ya da siz ayağınızda bir sertlik veya acı hissederseniz vakit kaybetmeden bir dermatoloğun yolunu tutun.

DİĞER YENİ YAZILAR