Galerist ve Dirimart’tan sezona merhaba

Galerist’te Elif Uras’ın “Hayal Meyal”, Dirimart’ta ise Haluk Akakçe’nin “The Dharma of All Things” sergisini muhakak görün.

Çağdaş sanat sahnemizin iki öncü galerisi, Galerist ve Dirimart ay sonunda kapılarını açacakları sergileriyle, bizi heyecan verici isimlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Galerist, uzun bir aradan sonra yer verdiği Elif Uras sergisiyle yeni döneme merhaba diyor. Elif Uras Columbia Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar yüksek lisansını tamamlamadan önce ekonomi ve hukuk öğrenimi görmüş. Üretimine çoğunlukla New York’ta devam eden sanatçının, “Hayal Meyal” isimli bu kişisel sergisinde son döneme ait hem resim hem de seramik çalışmalarını göreceğiz. Böylece Uras’ın çok yönlü sanatsal kimliğini de yeniden keşfetmiş olacağız.

Kadına dair varoluş sorunları

Eserlerinde çoğunlukla, kadının toplumsal açıdan tartışmalı konulara dayanan temsili ve algısına değinen sanatçı, ironik ve eleştirel diliyle öne çıkıyor. Sosyal ve özel çevresince kadının üzerine yüklenen kültürel kodlamaları sorgulayan Uras, gelenekçi bakış ile modernist yaklaşımın zıtlıklarını yeniden yorumluyor. Figüratif eğilimlerle birlikte soyutlamaları da içeren eserlerinde, iç dünyasını ve fikirlerini hem biçimsel hem de estetik anlamda başarıyla yansıtıyor bana göre. Özellikle seramik işlerinde kullandığı motifler, renkler ve desenler geleneksel çağrışımlarla tarihi kaynakların göz alıcı sembolleri niteliğinde. Çini işçiliğinin titiz ve özenli boyama tekniği ile kendine has resim dilini birleştiren Uras, kadına dair kimlik ve varoluş sorunlarına ışık tutuyor. Sergiye ilişkin verilen ipuçları arasında, galeri mekanının sanatçının özgün stiline eşlik edecek şekilde düzenlendiği bilgisi de var. Mekana özgü mimari ve dekoratif öğelerin yanı sıra seramik vazolar, tabaklar ve heykellerle dolu odaların konseptiyle yakalanan uyumu görmek için sabırsızlanıyorum. Elif Uras’ın Galerist’teki sergisi, 23 Eylül tarihinde açılacak ve 6 Kasım’a dek devam edecek.

Haberin Devamı

Galerist ve Dirimart’tan sezona merhaba

Elif Uras - Pottery Makers

Galerist ve Dirimart’tan sezona merhaba

Haluk Akakçe - “The Dharma of All Things” sergisinden...

Haluk Akakçe’nin çalışmaları bilinçaltı gibi tinsel konuları işliyor.

Ünü Türkiye sınırlarını aştı...

Haberin Devamı

Bir diğer sergi haberi Dirimart’tan. Sıra dışı sanatçı Haluk Akakçe’nin dört yıl aradan sonra Türkiye’deki ilk kişisel sergisini Dolapdere’deki mekanında açacak olan Dirimart, aynı zamanda sanatçının temsiliyetini de aldı.

“The Dharma of All Things” isimli sergisinde, son dönem resim ve desenlerinin yanı sıra yeni ürettiği video işini de görebileceğimiz Akakçe, ünü ülke dışına ilk yayılan sanatçılarımızdan.

Bu sergisinde yer alacak çalışmalarında, kozmik düzeni temil eden “dharma” kavramını hem fiziksel hem metafizik dünya bağlamında irdeliyor. Bilinçaltı, düşler, varoluşun özü gibi tinsel konuları odağına alan Akakçe, işlerinde kullandığı formlar ile de değindiği temaları zenginleştiriyor. Yeni tekniğiyle resim yüzeyine farklı bir derinlik ve hareket kazandırmayı hedefleyen sanatçı, video işlerinde de sarmal ve döngüsel motiflerle ruhani referanslara ağırlık veriyor. 23 Eylül ’de Dirimart Dolapdere’de gerçekleşecek olan sergi açılışında, Dirimart tarafından yayımlanan yeni Haluk Akakçe kitabının tanıtımının da yapılacağını duyduğuma sevindim.

Haberin Devamı

Sergi, 23 Ekim’e dek devam edecek. Siz de yeni sanat sezonuna doyurucu bir başlangıç yapmak istiyorsanız, bu iki önemli etkinliği ajandanıza şimdiden not edin. İyi seyirler.

DİĞER YENİ YAZILAR