Avrupa'da sanat gündemi

Efsanevi müzisyen David Bowie'nin sahip olduğu 400'e yakın sanat eseri, 9 Ağustos'a kadar Sotheby's Londra’da izleyiciyle buluşuyor.

Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim Londra’da, sanat piyasasını meşgul eden iki önemli konu vardı. İlki, İngiliz şarkıcı, söz yazarı, aktör ve prodüktör David Bowie’nin, Kasım ayında Sotheby’s tarafından müzayedeye çıkacak olan sanat koleksiyonu… Ocak ayında hayata veda eden bu efsane ismin aynı zamanda bir koleksiyoner kimliğinin olması gerçekten takdire şayan. Hepimizin bildiği gibi David Bowie, aykırı duruşu, kendine has stili ve altına imzasını attığı farklılıklarıyla her zaman öncü olmuştur. Bu çok yönlü sanatçının sahip olduğu 400’e yakın sanat eseri arasında Frank Auerbach, Damien Hirst, Henry Moore, Gilbert & George ve Graham Sutherland gibi yıldız isimler de var. Ağırlıklı olarak 20'nci yüzyıl İngiliz Sanatı ve savaş sonrası döneme ilgi duyduğunu öğrendiğimiz Bowie’nin bir koleksiyoner olarak yönelimine tanıklık etmek heyecan verici olacak. Söz konusu koleksiyonda, Bowie’nin derin ve renkli iç dünyasını yansıtan eserler de yer alıyor. Sürrealizmden Çağdaş Afrika sanatına uzanan işlerin yanı sıra İtalyan tasarımcı Ettore Sottsass ve kurucusu olduğu Memphis Group’un mobilya tasarımları da koleksiyonun sıra dışı içeriği hakkında ipucu veriyor.

Haberin Devamı

Avrupada sanat gündemi

Jean Michel Basquiat - Air Power

120 bin dolarlık eser açık artırmada

Müzik ve sahne sanatları dünyasının avangart ismi David Bowie’nin gençleri göz ardı edeceği düşünülemezdi elbette. Kendisi, çağdaş sanat dünyasının daha az tanınan gençleriyle birlikte çeşitli ülkelerin lokal inisiyatif ve gruplarının sanat üretimlerine de destek vermiş. Bu tercihlerle zenginleşen koleksiyonun eklektik içeriği hepimizin kalbini kazanacak gibi duruyor. Bowie’nin sıkı bir Jean-Michel Basquiat hayranı olduğunu zaten hayattayken biliyorduk. Müzayedenin en önemli parçası da elbette bu sanatçıya ait. Bowie'nin, 1995 yılında açık artırmadan 120 bin dolara aldığı "Air Power" isimli eserin 3-4 milyon dolar civarı fiyatlardan alıcı bulacağı konuşuluyor. Kasım ayındaki müzayedede, üç bölüm halinde satışa sunulacak olan bu değerli koleksiyonun parçaları ise 9 Ağustos’a kadar Sotheby’s Londra şubesinde izleyiciyle buluşuyor. Sonrasında küçük bir dünya turu yapacak olan sergi, Eylül’de Los Angeles ve New York’a, Ekim’de ise Hong Kong’a taşınacak. Ben de tüm sanatseverler gibi bu önemli müzayedeyi dört gözle bekliyorum.

Haberin Devamı

İstanbul Bienali'nin iki küratörü

Türkiye sanat gündemini meşgul eden Elmgreen& Dragset ikilisinin atölyesini, Berlin Bienali esnasında ziyaret ettim. Şehrin eskiden yasaklı bölge olan bir alanında, adeta bir fabrikayı andıran stüdyolarını görmek müthiş bir deneyimdi. Michael Elmgreen ve Ingar Dragset ile İstanbul sanat ortamı, Türkiyeli çağdaş sanatçılar gibi derin konuları irdelediğimiz sohbetimiz çok keyifli geçti. İstanbul Bienali’ndeki kavramsal çerçeveyle de ilgili küçük ipuçları paylaşan Elmgreen & Dragset, hem ülkemizde hem dünyada yaşanan trajik olayları göz ardı etmiyor. Dolayısıyla 16 Eylül - 12 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek 15'inci İstanbul Bienali temasının politik bir içeriğe sahip olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Avrupada sanat gündemi

Elmgreen & Dragset -?Eternity

DİĞER YENİ YAZILAR