Temmuz ayının öne çıkan sergileri

SALT Galata, Pera Müzesi ve Galerist, bu dönemde sakin geçen İstanbul'un sanat ortamını hareketlendiren çalışmaları ağırlıyor.

Yaz rehavetinden İstanbul’un sanat ortamı da etkileniyor kuşkusuz. Yeni sezon hazırlıklarına ağırlık veren pek çok kurum ve galeri, alıştığımız gibi yaz aylarını daha sakin geçiriyor. Bu hafta da, SALT Galata, Pera Müzesi ve Galerist’te Temmuz ayında devam eden sergiler arasından öne çıkanları, görmenizi tavsiye ettiğim çalışmaları sizlerle paylaşmak istedim.

Temmuz ayının öne çıkan sergileri

Almanya'dan esinlendiler

Her bir sergisiyle arşivciliğin tanımını yeniden yazan SALT Galata, yine harika bir araştırma sergisiyle karşımıza çıkıyor. Gündemimizden düşmeyen göç olgusunu farklı bir çatı altında, özgün bir temayla ele alan "Göçebe Mekanlar" sergisi, bu bağlamda mimarlık ve kimlik ilişkisini masaya yatırıyor. Almanya’dan yurda "kesin dönüş" yapmış misafir işçilerin, Türkiye’de inşa ettiği evlerdeki mimari esinlenme gibi ilgi çekici bir konunun seçilmiş olması benim hoşuma gitti. Üç yıllık araştırmanın sonuçları, bu yeni yaşam alanları hakkında ipuçları veren video, harita ve büyük boyutlu panolardaki görsellerle toplu bir enstalasyon olarak sunulmuş. Türkiye’ye dönüş yapmış ailelerin inşa ettiği veya yenilediği ev ve apartman dairelerinden oluşan 132 örneği belgeleyip kataloglayan sanatçı Stefanie Bürkle, ekibi ve TU Berlin Mimarlık Enstitüsü öğrencileri, tebriği hak ediyorlar. Göç olgusu ışığında anıların ve kültürel deneyimlerin yaşam alanlarına etkilerini gözlemlemek benim için aydınlatıcı oldu. Sergi, 31 Temmuz’a kadar devam ediyor, görmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Pera Müzesi’ndeki sergi yalnızca Batı ülkeleriyle sınırlı kalmıyor.

Batı ve İslam kültürleri bir arada

Temmuz ayının öne çıkan sergileri

Bir sonraki adım Tepebaşı. İngiltere’nin köklü sanat kurumlarından Victoria & Albert Müzesi ve Art Jameel işbirliğiyle düzenlenen 4. Jameel Ödülü sergisi Pera Müzesi’nde devam ediyor. Seçilen 11 sanatçı arasında Türkiye’den CANAN ve Cevdet Erek’in de yer alması güzel bir sürpriz. Sergide, kolajlardan video yerleştirmelere, kaligrafiden heykele ve sanatçı kitaplarına kadar çeşitli mecrada üretilmiş işler göz dolduruyor. İslami sanat, zanaat ya da gelenekten esinlenilerek, çağdaş bir yorumla ortaya konan farklı disiplinlerdeki çalışmaların sunulduğu seçkiyi oldukça başarılı buldum. Küratörlüğünü Victoria & Albert Müzesi Orta Doğu koleksiyonunun küratörü Tim Stanley ile Orta Doğu güncel sanat ve tasarım küratörü Salma Tuqan’ın üstlendiği serginin jürisi de alanında yetkin isimlerden oluşuyor. Ses yerleştirmesi, video ve animasyon gibi yeni medya üretimlerinin sadece batı ülkeleriyle sınırlı kalmayarak İslami kültürlere de uzanan popülerliği, küresel bir sanat dilinin gelişimi açısından umut verici bana göre. Bu türden birleştirici ve ufuk açıcı etkinliklerin devamını diliyorum. Sergiyi görmek için 14 Ağustos’a dek vaktiniz var.

Haberin Devamı

"Kusursuz" düzeni yırtmak fikri

Tepebaşı’ndan ayrılmadan müzenin hemen yanındaki Galerist’e de uğramanızı öneririm. Aslı Seven küratörlüğündeki "Çemberi Açmak" isimli grup sergisi, üç genç sanatçının işlerini bir araya getiriyor. Kusursuz olarak nitelenen bir düzeni yani çemberi yırtmak ve yeni kurallar koymak fikrinden hareketle, video, resim ve kağıt üzerine eserler üreten Mükerrem Tuncay, Romina Meriç ve Luna Ece Bal benim yeni keşiflerim oldu. Değişen bilinç halleri, uyku ve uyanıklık, bilim ve büyü, insan bedeni ve manzara gibi öğeleri sembolik anlatımlarla yeniden yorumlayan gençler, gelecek vadeden çalışmalara imza atmış. Sergi, 13 Ağustos’a kadar sürecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR