İstanbul'da yılın son sergileri...

2015'i geride bırakmaya hazırlanırken yılın son döneminde alanlarında başarılı sanatçıların sergilerini ziyaret edip eserlerini incelemenizi tavsiye ederim.

Costa Mea / Günnur Özsoy

5 Aralık - 3 Ocak 2016 Pg Art Gallery

Haftalardır seyahatlerim nedeniyle İstanbul’dan uzak kalmıştım. Döner dönmez ise gerçekleştirdiğim sergi turumun ilk durağında bu hafta Pg Art Gallery vardı. Günnur Özsoy’un 'Costa Mea' başlıklı sergisinde yer alan heykelleri; soyut, kırılgan, parçalanmış ancak dağılmamış bir bütünün ayakta kalma mücadelesini çağrıştırıyordu adeta. Eserlerin kadın bedeni özelinde izler taşıyan dinamik yapısı, sanatçının öznel referanslarla pekiştirdiği ifade biçimine eşlik ediyordu. Latince kaburgam manasına gelen 'costa mea' isimli yapıt, hem bütünlüğü kasten bozulmuş bir kütlenin imgesel gücünü yansıtıyor hem de bilinçaltımızda güncelliğini koruyarak edebiyattan sanata çeşitli disiplinlere ilham olmuş bir ‘yaradılış’ mitini yeniden yorumluyordu. Özsoy’un sergisi 3 Ocak tarihine dek mutlaka görülmeli.

Heavy Burden / Karma Sergi

15 Aralık - 30 Ocak 2016 Art On Gallery

Geçen hafta izleyici ile buluşan, dinamik sergilerden bir diğeri ise Art On Gallery’deydi. 'Heavy Burden' (Ağır Yük) isimli sergi, aynı kuşaktan bir araya getirdiği altı sanatçı ile izleyenlere, fotoğraf, desen, resim, video, yerleştirme gibi farklı disiplinlerden işler sunuyordu. Ahmet Çerkez, Alper İnce, Erman Özbaşaran, Evren Sungur, Olgu Ülkenciler ve Burcu Yağcıoğlu’nun yakın dönem çalışmalarının yer aldığı sergi, yeniçağın getirdikleri karşısında üstlenilen yeni yükleri konu alırken, karşılaşılan tüm sorunsallara rağmen ısrarla üretmeyi ve düşünmeyi sürdüren sanatçıların içinde bulunduğu bu kaotik ortamı ve onun ağır sorumluluklarını irdeliyordu.

Haberin Devamı

İstanbulda yılın son sergileri...

Salon Rouge / Gülin Hayat Topdemir

4 Kasım - 26 Aralık - Galeri Zilberman

Öncelikle 26 Aralık tarihinde sona erecek olan sergiyi bu hafta sonunda mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Sanatçı, 'Salon Rouge' adlı yeni sergisinde, öznel bakış açısını bu sefer, çevresine yöneltmiş ve etrafındaki kadınların hikayelerini gerçekçi bir üslupla, gerçeküstü ortamlarda resmetmişti. Kullandığı keskin ışık ile vurgulanan resimsel drama, kompozisyonlarda yer alan kadınların ifadeleriyle dozunu biraz daha artırmış, onların yaşadıkları ve yaşayabilecekleri tekinsizlikler, düş ve gerçek arasında bir yerde kendisini izleyicinin bakışıyla sabitliyordu.

Haberin Devamı

Parmak İzi / Alican Leblebici

15 Aralık - 23 Ocak Pilot Gallery

'Akbank Günümüz Sanatçıları Sergisi' ile ilk önemli çıkışını yapan genç sanatçı Alican Leblebici’nin ilk solo şovu 'Parmak İzi' ise 2015 yılına damgasını vuracak türden. Geçtiğimiz günlerde Pilot Galeri’de izleyici ile buluşan sergi genç sanatçının üç ana eksen üzerinde kurguladığı bir dize eserden oluşuyor. Dövmeler, oto - portreler ve beden - kimlik - suç politikaları serginin üç ana başlığı diyebiliriz. Estetikle şiddetin kesiştiği bir alanın sınır çizgilerini teğellemeye çalışan sanatçının bu ilk solo sergisi, uzun soluklu bir sanat yaşamının temel konu/yaklaşımının bir özeti-ilk filizi olacak. Sergi 23 Ocak 2016'ya dek Pilot 'ta görülebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR