Miami’de sanat zamanı

2001’den bu yana gerçekleşen ‘Art Basel Miami Beach Fuarı‘, şüphesiz tüm dünyadan yüzlerce galeri0nin katıldığı ve ziyaretçi sayısında rekorlar kıran en büyük sanat etkinliklerinden biri.

Bu seneki fuar macerama bir sonraki yazımda daha geniş ölçekli şekilde yer vereceğim fakat fuara paralel gerçekleştirilen yan etkinlikleri de kaçırmamak adına açılış öncesinde soluğu bir an evvel Miami’de almam gerekiyordu. Uzun süren seyahatim esnasında bana eşlik eden Hasan Bülent Kahraman’ın yeni kitabı ‘Bakmak Görmek Bir De Bilmek’ sayesinde de oldukça keyifli bir yolculuk geçirmiş oldum.

Miami’de sanat zamanı

Sanat meraklısından, gece hayatı ve eğlence meraklısına, mimari meraklısından, deniz meraklısına kadar her kesime hitap edecek organizasyonları, bu günlerde Miami’de bulmak mümkün. Gece gündüz devam eden özel sergiler, müze sergileri, partiler, performanslar, tasarım, film ve mimariyi kapsayan gösterimlerle, Miami adeta bir açık hava sergi ve eğlence alanına dönüşmüş durumda. Dünya çapında çok büyük ses getiren fuarın şehre sağladığı ekonomik destek de yadsınamayacak ölçüde. Bu yıl Türkiye’den katılan koleksiyonerlerin sayısında da ciddi bir artış olduğunu söylemeliyim. Kentin dört bir köşesinde gerçekleştirilen etkinlikler sanatseverleri bir hayli yorsa da eminim herkes sanatsal vizyonunu genişletmiş ve yepyeni ilham kaynaklarını bulmuş şekilde evlerine dönmüş olacak.

Haberin Devamı

Öncelikle 1 Aralık’ta Colins Park Miami’de Xavier Cha, Ryan Gander, Yan Xing ve Pope. L’in performanslarıyla ön açılışı gerçekleşen ‘Metaforms’ temalı açık hava sergisi oldukça büyüleyiciydi. Mekana özel olarak tasarlanmış 27 adet geniş ölçekli yerleştirmeyi barındıran serginin küratörlüğünü ise yine Nicholas Baume üstlenmiş. Dikkat çeken eserler arasında; Francisco Ugarte’in ‘Sun Light I’ isimli 11 adet, üçgen ve ahşap parçadan oluşan çalışması, itinalı bir geometri hesabı sonucu ortaya çıkmış muazzam bir eserdi. Sanatçı, 2-7 Aralık 2015 tarihleri için güneşin hareketinden yola çıkarak tasarladığı eserinde, her biri birbirinden farklı ölçülerde olan üçgen parçalar etrafında yarattığı ve birkaç saniye süren gölgesiz alanları ile günlük hayatın içinde karşılaştığımız sıradan anlar arasından benzersiz ve hatta mucizevi bir detay çıkarmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Son yıllarda sanat ve tasarımın buluşma noktası olan Miami’de yine aynı gün açılışı gerçekleşen ‘Design Miami’ ise dünyanın dört bir yanından tasarımcıları, galericileri ve küratörleri bir araya getiriyordu. Mimarlık, moda ve tasarımın benzersiz kombinasyonlarını sunan etkinlik modern ve çağdaş tasarım bilincini genişletmek isteyenlerin ilk durağıydı. Dikkat çeken sanatçılardan Urs Fischer, John Currin, Julian Schnabel, Joe Coleman, Neo Rauch ve Marlene Dumas gibi yıldız isimler ise bunlardan sadece bir kaçıydı…

Miami’de sanat zamanı

DİĞER YENİ YAZILAR