Fuarın odak noktası İran

Türkiye’nin en iyi çağdaş sanat örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul, nihayet kapılarını açtı. Fuar bu yıl, 10’uncu yaş kutlamaları sebebiyle gerçekleştirdiği uluslararası etkinlikleri ile geçtiğimiz aylardan beri zaten gündemdeydi. Öncelikle New York, New Museum’da verilen özel daveti, ardından Berlin Soho House ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Türk Çağdaş Sanat’ı konu alan söyleşileri oldukça ses getirmişti.

Odak noktası İran sanatı

Merakla beklenen bu önemli etkinliğin ilk günü, sabahın ilk saatlerinden itibaren fuar alanını adım adım gezmeye başladım. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da farklı bir ulusun çağdaş sanatına ve gelişim sürecine odaklanan ‘Focus’ bölümünde bu yıl izleyicileri İran Sanatı’ndan özel parçalar karşılıyordu. Contemporary İstanbul, Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) adı altında gerçekleştirdiği ‘Focus’ bölümünde, İran sanatını temsil eden bazı önemli, sanatçılar arasında muhakkak keşfetmeniz gereken isimler ise kanımca şöyle; Nasser Bakhshi (Aaran Gallery), Babak Roshaninejad (Assar Gallery), Ali Akbar Sadeghi (Shirin Gallery), Moreshin Allahyari (Lajevardi Foundation) ve Houman Mortazavi (Dastan’s Basement).

Haberin Devamı

İran sanatının tarih sahnesindeki gelişiminin ve eşsiz başarısının altını çizen Contemporary İstanbul, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli bu özel odak noktalarını: “Bu yıl ‘Focus’ bölümü konuğumuzun İran olması bize gurur veriyor. İran sanatının benzersiz ve etkileyici bir tarihe sahip olduğunu biliyoruz. Sürekli gelişen bir çağdaş sanat ortamına sahip olan İran çağdaş sanatı her zaman Contemporary İstanbul’un ilgi alanı içinde olmuştur. Bu bölgede yer alan, sürekli gelişme gösteren koleksiyoner ağı ve koleksiyonerlerin yeni sanatçılar keşfetme isteği, çağdaş İran sanatını da daha heyecanlı hale getiriyor. Bu nedenle bu yıl Contemporary İstanbul’da, Tahran çağdaş sanatının güçlü bir şekilde temsil edileceğini umuyoruz.” sözleri ile ifade ediyor.

Kasım ayına damgasını vuran etkinlik odaklandığı İran sanatı dışında 10’uncu yılında yine Akbank Sanat ana sponsorluğunda; 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 galeriye ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Çağdaş sanat takipçilerinin ve koleksiyonerlerin vazgeçilmez noktası olan Contemporary bu sene yeni yaşında 23 galeriyi de ilk defa ağırlıyordu.

Fuarın odak noktası İran

Bu hafta sonu için eşsiz bir etkinlik olan Contem-porary İstanbul’u görmeden geçmeyin derim.

ÖN PLANDAKİ SANATÇILAR

Bu yıl Contemporary İstanbul’da kanımca ön plana çıkmış olan sanatçılar arasında ise; Şükran Moral (Zilberman Galeri), Adnan Çoker (Olcay Art Galeri), Sabire Susuz (Merkur Galeri), Ahmet Duru (Daire Galeri), Burçin Başar (X-İst Galeri), Kemal Seyhan (Art-on Galeri), Berkay Buğdanoğlu (Mixer Galeri), Gökçen Dilek Akçay, Seyhun Topuz, İnci Eviner (Galeri Nev), Nilbar Güreş, Gülsün Karamustafa (Rampa Galeri), Fırat Engin (Kuad Galeri) ve son olarak Ashley Bickerton (Dirimart Galeri) gibi isimlerin eserleri yer alıyor. Özellikle Adnan Çoker’in “Alfabe” isimli yeni serisi tipografik ve minimalist yapısı ile dikkat çekerken, Seyhun Topuz’un beyaz geometrik formlu heykeli Modern Dönem Türk heykel sanatının en güzel örneklerinden biri niteliğinde izleyenlerini bekliyordu.

Haberin Devamı

Fuarın odak noktası İran

Fuarın en ilgi gören bölümlerinden bir diğeri de uluslararası başarıları ile gündemden düşmeyen König Galeri’ydi. Özellikle, Public Art Fund desteğiyle Brooklyn Bridge Park için yaptığı oyunsu enstalasyonları ile ön plana çıkan Danimarkalı sanatçı Jeppe Hein’ın “Geometric Mirrors” isimli eseri sanatseverlerin beğenisini kazanmayı başarmıştı. Günümüz yeni medya aktörlerinin dikkat çeken eserlerini bir araya getiren ’Plugin’ bölümünde ise İsveçli sanatçı Marck’ın video sculpture olarak tanımladığı üç boyutlu ve hareketli video enstalasyonları da en çok ilgi gören eserler arasında yer alıyordu.

Fuarın odak noktası İran

DİĞER YENİ YAZILAR