Ekim ayı sergileri

Kış ayları yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Hızlı açılan sergi sezonundaki soğuk ve yağmurlu günlerde bu ay için seçtiğim beş farklı etkinliği tarihleri bitmeden muhakkak görün...

Bozlu Art Project Nişantaşı, bu günlerde Server Demirtaş’ın ‘Evvel Zaman Makinesi’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Heykelden yola çıkarak, makine estetiği ile kavramsal sorgulamaları bir araya getiren Server Demirtaş’ın son dönemde gerçekleştirdiği kinetik heykellerinin yer aldığı sergi, insan bedeninden hareketle, makine ve insan arasındaki şiirsel diyaloğa vurgu yapıyor. Demirtaş, eserlerin kavramsal alt yapılarının yanında heykellerinde kullandığı tekniğe de dikkat çekmeyi amaçlıyor. Heykellerinin oluşum aşamasında kullanılan otomobil cam sileceğinden, bisiklet frenine değin uzanan hazır malzemelerin, sanatçının buluşu olan yöntemlerle bir araya getirilerek çarklar aracılığıyla hareketinin sağlanması da oldukça ilgi çekici bir detay. Küratörlüğünü Özlem İnay Erten’in yaptığı sergi 17 Ekim tarihine dek görülebilir.

Ekim ayı sergileri

Haberin Devamı

Bugün kaçırmamanız gereken diğer bir etkinlik ise X-ist’te, Ceren Oykut’un “Tarlada Yüzenler” isimli sergisi. Genç sanatçı, “Tarlada Yüzenler” sergisinde iki gravür baskı çalışmasından yola çıkmış. Bunlardan birincisinin kaynağı, çocukluğunda Yeniköy’de bir bostanın kıyısında yaşarken ilk kez tanıklık ettiği kentsel dönüşüm projesi. Sergiye temel oluşturan diğer çalışma ise yaşadığı kentin beklediği büyük depremi ele alan çizimlerin içinden seçtiği bir detayın büyütülmesiyle ortaya çıkan Tsunami isimli bir gravür baskı. Oykut’un “Tarlada Yüzenler” sergisinde ayrıca 2013’te desenlediği kitaplarda yer alan çizimlerinde de yer verilmiş. Bugün serginin son günü mutlaka görün derim.

“Yaşam İçin Enerji 50x50” isimli başka bir karma sergi de yirmi iki genç sanatçının resim ve heykel çalışmalarını ARMAGGAN Art & Design Gallery’de bir araya getiriyor. 8 Eylül’de kapılarını açan sergi yakın gelecekte ‘vücudumuz’ ve ‘yaşam’ için gerekli olan enerji adına vereceğimiz savaşa dikkat çekiyor. Yok ettiğimiz tarım arazileri, kirlettiğimiz sular, hava ve doğaya verdiğimiz tüm diğer zararlara karşı nasıl daha duyarlı olunmalı diye soran sergi insanlar üzerinde bir anlamda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Sergi 31 Ekim tarihine kadar ARMAGGAN Art & Design Gallery’de izlenebilir.

Ekim ayı sergileri

Haberin Devamı

Eserlerini beğendiğim kadın sanatçılarımızdan Azade Köker’in “Entkettet - Çözülüş” adlı sergisi ise 9 Ekim’de Elgiz Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide yer alan eserler doğanın kentleşme ile tahrip edilmesine karşın bu sürece direnişi üzerinde yoğunlaşıyor. Azade Köker’in “Entkettet - Çözülüş” sergisinde daha önce Türkiye’de sergilenmemiş karışık teknik ve kağıt çalışmaları ile yeni yaptığı mekan odaklı enstalasyonları müzede sanatseverlere sunuluyor. 7 Ocak tarihine dek bu önemli sergiyi mutlaka görün derim.

Son olarak daha önce eserlerini Contemporary İstanbul’da gördüğüm genç sanatçımız Seda Gazioğlu ilk kişisel sergisini Cabaoğlu Gallery’de açtı. 1991 doğumlu Gazioğlu Central Saint Martins Fine Art Londra’da aldığı eğitiminin ardından hem İstanbul hem Londra’da üretimlerine devam ediyor. 10 Kasım’a kadar izleyebileceğiniz sergide sanatçının multidisipliner teknikler ile ürettiği eserleri sağ ve sol beyin arasındaki ilişkinin, algı ve farkındalığı etkilemesini konu alıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR