İstanbul sanata doyacak

Eylül ayı hemen hemen her sanat kurumunda açılan sergileri ve bienali ile oldukça yoğun geçecek. ARTINERNATIONAL sanat fuarı da 27 ülkeden 87 galerinin katılımıyla birbirinden önemli 400’den fazla sanatçıyı bir arada görmemizi sağlayacak etkinliklerden biri. Fuarın koordinatörlüğünü bu yıl yine Dyala Nusseibeh üstleniyor. Nusseibeh, etkinliğin geçen yıl 20 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla yeni keşiflerin yapıldığı bir fuar olarak ünlendiğini belirterek şunları söylüyor: “Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya bölgelerinden galerilerin bu sene fuara katılmış olmaları bizi çok memnun etti. İstanbul, sanat dünyasının buluşma noktası olmaya devam ediyor ve bu dinamik ortam, sergilenen işlerin kalite ve çeşitliliğine de yansıyor.”

İstanbul sanata doyacak

Dünyanın her yerinden köklü galeriler katılıyor

3. ARTINTERNATIONAL Sanat Fuarı’nda gerçekleşen heykel sergisi “By The Waterside” bu yıl da ziyaretçileri sahil bölümünde karşılıyor. Haliç’in eşsiz görüntüsüyle bütünleştiren “By The Waterside”da bu yıl; Filibeli galeri Sariev Contemporary’den Rada Boukova ve Stefan Nikolaev, Barselona’dan Galeria Carles Taché Projects’ten Javier Pérez, Aspan Gallery’den Yerbossyn Meldibekov, Dirimart’tan Ichwan Noor, Galerist’ten Şakir Gökçebağ, Pi Artworks’ten Paul Schwer, Galeri Zilberman’dan Guido Casaretto ile Walid Siti ve Lisabird Contemporary’den Karl Karner’in heykelleri sergileniyor.

Haberin Devamı

Yurt dışı seyahatlerimde özellikle her birini görmeye çalıştığım köklü galeriler arasından Paul Kasmin Gallery, Pearl Lam Galleries, Gallery Lelong, Deweer Gallery, Robert Miller Gallery’i bu yıl bir kez daha İstanbul’da izleyebilecek olmanın heyecanını şimdiden yaşıyorum. Londra’dan Victoria Miro galerinin de bu yıl fuara katılması oldukça sevindirici.

İstanbul sanata doyacak

Saykodelik bir deneyim

Fotoğraf sanatçısı Ali Taptık, kendi mesleğinin özüne dair duyduğu meraktan yola çıkarak fuara özel hazırladığı serisi “It’s Not Fair”i ilk kez sanatseverlere sunarken, hayatını New York ve İstanbul’da sürdüren, iki farklı kentte yaşamanın karşılıklı etkileşimlerini işlerine taşıyan Arslan Sükan, fuarın günlüğünü tutar gibi çektiği ziyaretçilerin fotoğraflarını sergiliyor. Dominique Petitgand, fuara “La gorge sèche” adlı ses, gürültü, müzik ve sessizlik içeren ses enstalasyonu ile katılırken, New Yorklu sanatçı Maya Hayuk, görsel bir saykodelik deneyim sunuyor. Bu yılki Venedik Bienali'nin Altın Aslanlı Ermenistan Pavyonu’nda yeni işleriyle büyük ilgi gören Hera Büyüktaşçıyan ise, mavi sahne perdeli enstalasyonu “Falling Waters”ta, fuar alanını adeta bir nehre dönüştürüyor. Başak Şenova küratörlüğünde hazırlanan “Sahnedeki Videolar” bölümünde ise “Harabeler ve Yaralar” temasıyla kişisel hikayelerin, anıların ve hayallerin saklı yol haritalarının izini süren işler izleyiciyle buluşuyor.

Haberin Devamı

Çağdaş sanatın parlak yıldızları

ARTINTERNATIONAL, Banksy, David Hockney, Andy Warhol, Grayson Perry gibi çağdaş sanatın en parlak yıldızlarını bir araya getirirken en sevdiğim sanatçılardan Tony Cragg’i Galleri Andersson standında görme şansı elde ediyoruz. Sanat dünyasında “Görünmez Adam” olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin, Galerie Paris standındaki yerini aldı. Katalan sanatçı Joan Miró’nun resimlerinin de yer aldığı fuarda; pop art’ın en önemli temsilcilerinden Alex Katz’ın işleri de izlenebilir.

Haberin Devamı

Fuarın odak ülkesi İspanya

Fuarın bu yılki odak ülkesi ise 15 seçkin galeriyle İspanya olacak. ADN Galeria, Àngels Barcelona, Galeria Carles Taché, Galeria Joan Gaspar gibi önemli galerileri ile fuar İspanyol güncel sanatını keşfetmek için eşsiz bir fırsat yaratacak. Uluslararası sergileri ve başarıları dikkate alınarak yapılan seçim sonucu Türkiye’den 12 galeri de, fuardaki yerini aldı. artSümer, Dirimart, Galerist, Galeri Nev, Galeri Zilberman, Pi Artworks, Pilot, Rampa, Sanatorium ve x-ist' gibi geçen yıl da katılmış galerilerin yanı sıra bu yıl Öktem&Aykut ve The Empire Project yeni galeriler olarak fuardalar. The Empire Project de usta sanatçı Mehmet Güleryüz’ün yeni çalışmaları da ilk kez fuarda sergileniyor. İlk kez sergilenenen önemli işler arasında Taner Ceylan’ın “Satyr II” isimli eseri de var.

Haberin Devamı

ARTINTERNATIONAL

Merakla beklediğimiz ARTINERNATIONAL sanat fuarı nihayet dün sanatseverlerle buluştu. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen fuar genç yaşına rağmen tüm sanat izleyicilerinin odak noktası olmayı başardı bile. Yarın sona erecek olan ve Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte beni heyecanlandıran birkaç önemli detayı sizlerle de paylaşmak istedim.

DİĞER YENİ YAZILAR