En başarılı kadın sanatçılar

Küresel sanat dünyasında giderek sayıları artan kadın sanatçılarımız başarılı üretimleri ile günden güne sanat tarihine isimlerini kazımaya, yerlerini sağlamlaştırmaya devam ediyorlar.

Amerika’nın önemli kadın sanatçılarından Cady Noland, Bluewald (1989) isimli politik içerikli heykel yerleştirmesiyle yaşayan en pahalı eserlere sahip kadın sanatçılar arasında yer almayı başarıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen New York Christie's müzayede evinde 9.8 milyon dolara el değiştiren meşhur heykel 2011 yılında New York Sotheby's müzayede evinden de 6.6 milyon dolara satılmıştı.

En başarılı kadın sanatçılar

Obsesif tavrıyla tanınan Japon sanatçılardan 1929 doğumlu Yayoi Kusama çocukluğundan beri gördüğü halüsinasyonlarıyla (noktalar ve puantiyeler) başa çıkabilmek için resim yapmaya başlamış başarılı kadın sanatçılardan bir diğeri. Feminizm, minimalizm, sürrealizm, pop-art ve soyut ekspresyonizm akımları içinde yer alan eserlerinden 1960 tarihli hipnotiksiyah beyaz eseri geçtiğimiz Kasım ayında New York Christie's müzayede evinden 7 milyon dolara satılarak akıllarda durgunluk yaratmıştı.

Cindy Sherman ise 1977-1980 döneminde, filmlerde kadınlara verilen klişe rolleri sorgulayan ve kendisini kullanarak fotoğrafladığı “Untitled Film Stills” serisi ile sanat gündeminde oldukça ses getirmiş bir diğer önemli kadın sanatçılardan. 1995 senesinde, bu çalışma MOMA tarafından bir milyon doların üzerinde bir fiyattan satın alınmış veböylece Sherman’ın sanat dünyasındaki yeri de tartışmasız hale gelmişti. Geçtiğimiz Kasım ayında ise eserin, New York Christie's müzayede evinde gerçekleşen 6.7 milyon dolarlık satışı sanatçının eserlerinin fiyatının ne denli hızlı yükselişte olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Bridget Riley en çok kazanan 10 İngiliz sanatçısı arasında

Benim de eserlerine hayranlık duyduğum Güney Afrikalı sanatçı Marlene Dumas’ın “TheVisitor” (1995) isimli eseri, bu yaz ki Londra Sotheby's müzayede evinde 6.3 milyon dolara gerçekleşen satışıyla başarılı sanatçıya kendi rekorunu kırdırdı. Ayrıca geçtiğimiz Şubat ayında Tate Modern’de görme fırsatı yakaladığım retrospektifi de olağanüstü bir sergiydi.

2015'in en çok kazanan on İngiliz sanatçısı arasında da yer alan Bridget Riley’nin 2008'de Sothenby's Londra'da 5.1 milyon dolara satılan Op art ustalık eseri “Chant 2” (1967) onu bu listede üst sıralara taşıdı. Daha önceki “Static 2” (1966) ve “Stretch” (1964) isimli eserlerinin son satışları da onun zirvedeki yerini sağlamlaştırmış bulunuyordu.

Haberin Devamı

Moma’da yer alan “Made in Germany” isimli eserini çok beğendiğim Alman sanatçı Rosemarie Trockelde1985-88tarihli iki parçalık eserinin Sotheby's New York'taki 4.9 milyon dolarlık satışlarıyla oldukça yüksek hasılat elde eden önemli kadın sanatçılardan bir diğeri.

Yaz aylarının başlarında San Francisco’daki John Berggruen Gallery’de görme fırsatı yakaladığım Julie Mehretu’nun akrilik ile çalıştığı tablosu, harita, şehir planlama krokisi ve mimari formların birleşiminden oluşan çok katmanlı bir soyutlama gibiydi. Sanatçının yine aynı tarzda gerçekleştirdiği “Retopistics: A Renegade Excavation” (2001) isimli eseri de 4.6 milyon dolar gibi oldukça yüksek bir fiyata yeni alıcısını buldu.

Bir başka çok kazanan Britanyalı sanatçı Tracey Emin'in ünlü otobiyografik enstalasyonu “My Bed” (1998) 2014'te Christie's Londra'da 4.3 milyon dolara satıldı. Eser bu günlerden itibaren Tate Britain'da izleyenlerini bekliyor olacak.

Haberin Devamı

Jenny Saville’in “Plan”(1993) isimli eseride Christie's Londra'da gerçekleşen 3.5 milyon dolarlık satışı ileyeni alıcısını bulan en pahalı eserler arasında yer almayı başarıyor.

Ve son olarak Vija Celmins, “Burning Plane”(1995) isimli eserinin 3.4 milyon dolarlık satışı ile sanat gündeminden düşmeyen önemli isimlerden diğer bir tanesi.

En başarılı kadın sanatçılar

DİĞER YENİ YAZILAR