Genç, yeni ve farklı...

Sezon bitiminde çoğu galeri genç ve yeni isimleri keşfetmek adına düzenledikleri sergileriyle çağdaş sanat dünyasına taptaze yetenekler kazandırıyorlar. Kanımca bu tür etkinlikler gençlere ciddi bir görünürlük sağlarken galerileri de daha dinamik mekanlar haline dönüştürüyor. Birbirlerini karşılıklı olarak besleyen bu düzenin giderek daha da yaygınlaştığını görmek beni oldukça umutlandırıyor. Bir sanat aşığı olarak, bu sergiler sayesinde bilmediğim, tanımadığım birçok yeni isim ile tanışma fırsatı yakalıyorum. Bu hafta ki yazımı da Zilberman Galeri’de bu kez altıncısı düzenlenecek olan “Genç, Yeni, Farklı” isimli yarışma sergisine ayırmak istedim.

Bugün izleyici ile buluşacak olan sergi Zilberman’ın Mısır Apartmanı’ndaki mekanında 1 Ağustos tarihine dek izlenebilecek. Zilberman Galeri, ana sergilerinin yanında yürüttüğü farklı projelerden birisi olarak Genç, Yeni, Farklı’yı açık çağrı yoluyla altı yıldır düzenliyor. Başvuruların her yıl farklı ve bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildiği yarışmanın bu yılki seçimleri, Işın Önol başkanlığında, Aslı Çetinkaya, Johanna Reiner ve galeriyi temsilen Burçak Bingöl tarafından gerçekleştirilmiş.

Haberin Devamı

35 yaş altı genç sanatçılar

Ülke genelinde yapılan açık çağrı ile binlerce başvuru arasından değerlendirilen portfolyolar, katılımcılara herhangi bir konu veya malzeme kısıtlaması getirmezken bir önceki sene sergilenmiş isimlerin yarışmaya tekrar katılmasına müsaade edilmiyor. Otuz beş yaş altı genç sanatçılara destek amaçlı düzenlenen sergi aynı zamanda sergilenmeyi hak eden sanatçılara maddi bir katkıda da bulunuyor.

Bu yıl ki sergide; Ahu Akkan, Berke Doğanoğlu, Sırma Doruk, Akın Güreş, Nisan Güven, Burak Kabadayı, Hasan Baran Kurtoğlu, Can Küçük, Ali Şentürk ve Hasan Özgür Top ile beraber toplam on sanatçının özgün eserlerine yer veriliyor.

Açılış öncesi, sergilenecek sanatçılarla ilgili de küçük bir araştırma yaptım. Akın Güreş’in sergide yer alacak kağıt üzerine kuru kalem ile çalıştığı, mimari öğeleri barındıran eseri oldukça ilgimi çekti. Sergide resim ve yerleştirmelerin yanı sıra, Hasan Baran Kurtoğlu, Sırma Doruk ve Burak Kabadayı’nın video ensatalasyonları da yer alacak.

Haberin Devamı

Galerinin yarışma sergisi dışında, geçen sene GYF 5’te sergilenmeye hak kazan sanatçılardan Begüm Yamanlar da 1 Ağustos'a kadar Galeri Zilberman’ın proje alanında “Ada” isimli video çalışmasını sergiliyor olacak. Galeri dışındaki sanatçılara da açık olan bu alan, sağladığı üretim bütçesi ve sanatçı ödeneğiyle yeni çalışmaların gerçekleşebilmesinde sanatçılara katkıda bulunuyor. Genç sanatçı bu tek parçalık sergisiyle, izleyiciyi alışık olmadığı bir zaman akışına dahil ederek izleyenin algısını şekillendiriyor. Yeniden üretilmiş bu zaman algısıyla, yer ve gök, gece ve gündüz yavaşça birbirine dönüşürken, birbirinin tamamlayıcısı ve aynı zamanda sürekliliğin sağlayıcısı oluyor. Begüm Yamanlar’ın “Ada” isimli video sergisi de yine “Genç, Yeni, Farklı 6” ile aynı gün sanatseverlerle buluşacak.

DİĞER YENİ YAZILAR