Dünyadan sanat haberleri

Geçtiğimiz Nisan ayında Michelle Obama’nın da katılımlarıyla New York şehrinde açılışı gerçekleşen yeni Whitney Müzesi, devamlı koleksiyonunda bulunan 21 bin adet eser arasından 600’ünü kapsayan “America is Hard to See” adlı sergi ile kapılarını açtı. Mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina müzenin kendi koleksiyonundan seçilen Amerikan Modern ve Çağdaş Sanatının önemli örneklerini bir araya getiriyor.

Gagosian Galeri West Hollywood'ta

Takashi Murakami, Prince, Jeff Koons, Ed Ruscha gibi dünya starlarını temsil eden, dünyanın farklı şehirlerinde 14 adet şubesi bulunan Gagosian galeri geçtiğimiz yılda dünya genelindeki tüm galeri satışlarından toplam 925 milyon dolar kazanç elde etti. Dünya çağdaş sanatına adını altın harflerle yazdıran galeri bu günlerde Los Angles’ın West Hollywood bölgesinde ikinci şubesini açmaya hazırlanıyor.

Nazi Müzesi'nde yüzleşme

30 Nisan 2015’te Adolf Hitler’in intiharının 70'inci yıl dönümünde açılan Almanya’nın ilk Nazi Müzesi adeta Alman milletinin karanlık mazisi ile yüzleşmesine tanıklık ettiriyor izleyenleri. Almanya’nın Münih kentinde açılan müze Nasyonal Sosyalizm’in geniş kapsamlı bir dökümantasyonunu gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Gerilla Kızlar cinsiyetçiliğe karşı

1985 yılından bu yana kadın haklarını savunmak adına çeşitli etkinlikler yapan Feminist -Aktivist sanatçı grubu “Guerrilla Girls” (Gerilla Kızları) bu günlerde New York’ta gerçekleştirdikleri iki haftalık pop- up sergileri ile gündemde. Yedi kadın sanatçıdan oluşan grup New York sokaklarının belli bölgelerine yapıştırdıkları posterlerle sanat dünyasındaki ‘cinsiyetçilik’ kavramına karşı kampanya başlattı. Grup üyeleri bu son projeleri ile çağdaş sanat dünyasında büyük paralar kazanan erkek sanatçılara dikkatleri çekerken kadın sanatçıların az oluşuna vurgu yapmayı hedefliyor. Bu adaletsizliği gösteren sergi aynı zamanda bugünün sanat dünyasındaki yavanlığa ve yozlaşmaya dikkat çekmeyi hedefliyor.

Guggenheim Müzesi'nde ilginç bir protesto

Geçtiğimiz 4 Mayıs günü Guggenheim Müzesi’nde ilginç bir protesto gerçekleştirildi. Bir grup aktivist ve sanatçı Abu Dhabi’de açılacak olan Frank Ghery tasarımlı yeni Guggenheim Müzesi’nde çalışan işçilerin haklarını savunmak üzere bir araya geldi. Gösteri nedeniyle saatlerce ziyaretçilere kapalı kalan müzenin giriş katına binanın kubbesinden binlerce “daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşullarını” talep eden broşürler atıldı.

Haberin Devamı

Prada Vakfı'nın yeni mekanı

9 Mayıs’ta Milano’da Prada Vakfı’na ait görkemli bir mekan daha açılıyor. Üç yeni yapıyı daha önce alanda bulunan diğer mimari yapılarla birleştiren mekanın tasarımı Rem Koolhaas liderliğinde OMA mimarlık firması tarafından gerçekleştirildi. Prada Vakfı mekanın açılışı için tasarlanan sanatsal faaliyetleri geniş bir yelpazede sunacak. Açılışta Robert Gober ve Thomas Demand’ın endüstriyel mimari ve yeni alanları diyalog içinde gösteren enstalasyonlarının yanı sıra ünlü Fransız yönetmen Roman Polanski’nin sanatsal üretimlerin arkasındaki ilham kaynağını araştıran yeni belgesel filmi yer alacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR