Mart ayı sergileri

Mart ayı bitmeden, sizin için seçtiğim bu üç sergiyi mutlaka görmenizi özellikle tavsiye ederim

- ALİ KAZMA Arter Zamancı 30 Ocak / 5 Nisan

Ali Kazma, 2005’ten bu yana ürettiği işler arasından seçilmiş ve pek çoğu Türkiye’de ilk kez gösterilen 22 videoyu bir araya getiren “Zamancı” adlı sergisi ile Arter’de. Sanatçının işlerine bütünsel bir bakış niteliği taşıyan serginin küratörlüğünü ise Emre Baykal üstleniyor. Mekanın girişinde izleyiciyi karşılayan “Saat Ustası” (2006) adlı video yerleştirme, Ali Kazma’nın 2005 yılında üretmeye başladığı “Engellemeler” serisinin ilk işlerinden biri. Ali Kazma, “Engellemeler”de insanın dağılmaya, yitip gitmeye eğilimli bir dünyayı bir arada tutma çabasını ve bunu başarmak için geliştirdiği fiziksel üretimin çeşitliliğini, insan doğası içinde bu üretimin ne ifade ettiğini araştırıyor. Ali Kazma’nın bugüne kadarki en geniş kapsamlı olan kişisel sergisi, “Engellemeler” serisinin yanı sıra “Rezistans” isimli seriden işlere de yer veriyor.

Sergide beni en çok etkileyen işler “Rezistans” serisinden Laboratuvar, Dövme ve Memur isimli video çalışmaları oldu.

Haberin Devamı

5 Nisan’a kadar sürecek olan bu sergi için mutlaka bir gününüzü ayırın derim.

- EROL ESKİCİ Sanatorium Nostomania 24 Şubat /28 Mart

Erol Eskici’nin Sanatorium’daki ilk kişisel sergisi “Nostomania”, genç sanatçının son iki yıllık çalışmalarını bir araya getiriyor. Sergide yer alan, akrilik ile çalışılmış portre işler oldukça ilgi çekici. Üzerlerindeki yırtılmış görüntü sebebiyle birbiri üzerinde kat kat görünen siyah beyaz vesikalık portrelerle, sanatçı çocukluk dünyası ile ideolojinin aygıtlarının hüküm sürdüğü yetişkin dünyasını karşı karşıya getiriyor. Anlam olarak şiddetli bir eve dönme arzusuna işaret eden ‘Nostomania’ başlıklı sergide sanatçının 2011 yılında ürettiği “Nesil İnşası” isimli çalışması da yer alıyor. Nesil inşası serisi ile sanatçı izleyenleri sanatsal ve toplumsal bir gerçeklik okumasına davet ediyor. Sergide yer alan diğer bir seri ise Eskici’nin resimlerinde büyük önem taşıyan ve mevcut iktidar yapılarını deşifre etmekte yararlandığı mimari öğeler barındıran işleri. Genç sanatçının bu akıl almaz detaydaki eserlerini 28 Mart tarihine dek yakından incelemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

- GUIDO CASARETTO Galeri Zilberman Sinestezi-14 Mart-2 Mayıs

14 Mart’ta izleyici ile buluşacak olan Guido Casaretto’nun Sinestezi isimli sergisi merakla beklediğim etkinliklerden bir diğeri. Antik Yunan’da birleşik duyu anlamına gelen bir terimden adını alan Sinestezi, bir duyunun başka bir duyuyu tetikleyerek birden fazla algı modu yaratmasına neden olan bir olgu. Çalışmalarında doğanın algılanma biçimlerini odağına alan ve bunu dijital yöntemlerle yeniden üreten Casaretto da, son dönem çalışmalarından oluşan bu yeni sergisiyle duyumsama olgusuna yoğunlaşıyor. Elektronik bilginin, farklı malzemelerin ve sanat tarihsel referansların iç içe geçtiği bu sergide, sanatçı, malzemenin fiziksel niteliği ve sanat tarihsel bağlamdaki algılanma şekilleriyle ilgili farklı duyumsamaları üst üste çakıştırıyor. Casaretto’nun sergisi Sinestezi 2 Mayıs tarihine kadar Zilberman Galeri’de görmeniz mümkün.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR