Sanatta değerli girişimler

Güncel sanata dair konularda bağımsız kuruluşların inisiyatif aldığını görmek heyecan verici.

Bir süredir oldukça aktif şekilde sergi ve etkinliklerle programına devam eden İyilik İçin Sanat Derneği’nin projesi izleyiciyle buluştu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden yeni mezun gençleri desteklemek üzere kurgulanan “Pasaj’da Bir Yıl” projesi kapsamında, genç sanatçılar, yaklaşık 1 yıl süren atölye çalışmalarını tamamladı. Bu verimli sürecin meyveleri ise GaleriDeniz’de açılan sergiyle görücüye çıktı.

Sanatta değerli girişimler

Her eve bir sanat

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi ressam Prof. Dr. Nedret Sekban ve Öğretim Görevlisi ressam Aslı Özok’un hem fikir sahibi hem de koordinatörleri olduğu sergide, altı sanatçının 72 eserini görme fırsatını mutlaka değerlendirin derim. Atölye Pasaj’da geçirdikleri öğretici ayların sonunda ilk kez çalışmalarını sergileme fırsatı bulan bu genç yetenekleri keşfetme fikri beni heyecanlandırdı. Sanatın daha geniş kitlelerce algılanabilir olmasını sağlamak ve aslen iş ve sanat dünyası arasındaki köprüyü sağlamlaştırarak, sanatın marka ve kurumlar bazında değerlendirilmesine olanak tanımak amacıyla yola çıkan İyilik İçin Sanat Derneği, ileriye dönük hedefleriyle de değerli bir girişim. Cansu Kahraman, Elif Aydemir, Elifko, Hatitze Achmet, Mehmet Ali Dinçer ve Tünay Tunç’un eserlerinin yer aldığı “Atölye|Pasaj” başlıklı sergiyi, 26 Nisan tarihine dek izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bir diğer bahsetmeye değer girişim, 2011 yılında Yeniköy Rotary Kulübü’nün projesi olarak tasarlanan Bazaart, etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Güzel sanatlar fakültelerinde eğitim alan öğrencileri ve yeni mezunları sanatseverlerle buluşturarak; sergileme ve satış potansiyeli yaratmak, periferiden uzaktaki kitlenin sanata ilgisini uyanık tutmak ve eser sahibi olabilme olanağı tanımak hedefiyle çalışmalarını sürdüren proje, destekleyici alt yapısıyla her zaman dikkatimi çekmiştir.

Sanatta değerli girişimler

Her eve bir sanat

“Her eve bir sanat” sloganıyla sesini duyuran platform, koleksiyon yapma fikrinin lüks tüketim ile bağdaştırılmasına alternatif sunarak sanatın ulaşılabilirliğinin altını çizen etkinlik ve projelere imza atıyor. Geçtiğimiz hafta içi katıldığım taze projeleri Bazaart Talks da tam bu görüşü ve tutumu destekler nitelikteydi. The St. Regis Hotel’de herkese açık şekilde gerçekleşen Bazaart Panel Programı doyurucu içeriği ve önemli isimleri buluşturmasıyla, sanatseverlere dinamik ve keyifli bir gün yaşattı. Pentüre eşlik eden heykel çalışmalarının da ilgiyi topladığı serginin yanı sıra; “Çağdaş Sanat Ortamında Genç Sanat Yarışmaları”, “Koleksiyoner Sohbeti: Bir Koleksiyon Nasıl Başlar ve Sürdürülür?” ve “Farklı Kuşaklardan Sanat Sohbeti ve İletişim” başlıkları altında sektörün değerli isimlerini bir araya getiren proje, kesinlikle çok ufuk açıcıydı. Sanatseverlerin, çoğunu yakından tanıdığı Marcus Graf, Hamit Hamutçu, Ömer Özyürek, Yasemin Bay, Eda Soylu, Esra Aliçavuşoğlu, Derya Yücel, Horasan, Gamze Büyükkuşoğlu, Sinan Demirtaş ve Nazlı Pektaş gibi önemli küratör, sanatçı, galerici ve yazarların yer aldığı panellerin devamlılığını gönülden diliyorum. Gelecek projeleri için Bazaart’ı mutlaka takibe almanızı öneriyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR