Yeni sezon gündemi

Sonbahar ile birlikte sezonun yeni sergilerinin haberleri gelmeye devam ediyor...

Eylül ayında sanat ortamımızı zenginleştirecek sergilerin haberleri gelmeye devam ediyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Picasso, Miro, Rodin’den sonra yine bir yıldız ismi misafir ediyor. Dünyaca ünlü sanatçı Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisinin haberi hepimizi fazlasıyla heyecanlandırdı. Ai Weiwei’in son dönem işleriyle birlikte porselen alanındaki çalışmalarına yoğunlaşacak olan bu kapsamlı sergi vesilesiyle sanatçının yaşamına tanıklık etme ve geleneksel sanat üretimine dair özgün bakış açısını izleme fırsatımız olacak. 12 Eylül tarihinde kapılarını açacak sergiye dair izlenimleri paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Arter, Türkiye’deki çağdaş sanat üretiminin mihenk taşı konumundaki kadın sanatçıları taçlandırmaya devam ediyor. Gerek derinlikli eleştirel yaklaşımı gerekse de teknik açıdan zengin sanatsal pratiğiyle uzun zaman önce kendisine önemli bir yer edinmiş olan CANAN’ın “Kaf Dağı’nın Ardında” başlıklı kişisel sergisi, Nazlı Gürlek küratörlüğünde gerçekleşiyor. Heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserlerin bir araya getirileceği sergi, CANAN’ın ışık/gölge, iyi/kötü, içsel/dışsal, gerçeklik/hayal, aydınlık/karanlık gibi ikiliklere dayanan ve insan ruhunun bastırılmış yönlerini, cinleri, gerçeküstü yaratıkları ve arketiplere dayanan figürleri ele alan yeni üretimlerini görücüye çıkarıyor. Sergide çokça göreceğimiz mekânsal yerleştirmelerin hem görsel hem de kavramsal açıdan oldukça cazibeli olduğu kulağıma gelenler arasında. Kapılarını 12 Eylül’de açacak sergiyi programınıza mutlaka ekleyin derim.

Haberin Devamı

Merakla beklenen isimler

Önde gelen galerilerimizden Pilot ise kendi mekânında ConstantinosTaliotis’in ikinci kişisel sergisi “Paradise Productions” ile bize video kaset döneminin izini süren keyifli bir dünya sunarken; Halil Altındere’nin Cihangir Sadık Paşa Konağı’nda açılacak olan “Welcome to Homeland” sergisiyle, başarılı sanatçının Türkiye’de hiç sergilenmemiş video, yağlıboya, yerleştirme ve heykel gibi farklı mecralardaki işlerini paylaşacak.
DEPO, iki sergisiyle birden yeni sezonu karşılıyor. Küratörlüğünü Deniz Artun’un üstlendiği “Meleklerin Payı”, geçmişin usta sanatçılarının neredeyse hiç görülmemiş yapıtlarıyla genç yeteneklerin ilk kez izleyici karşısına çıkacak eserleri arasındaki diyalog ve yeni ilişkileri masaya yatırıyor. 15 Eylül’de açılacak sergideki sanatçılardan bazıları olan Erol Akyavaş, Candeğer Furtun, Mübin Orhon, Mehtap Baydu, Fatih Aydoğdu, Eda Gecikmez, Ali Şentürk, İlhan Sayın gibi isimlerin birlikteliklerini merakla bekliyorum. DEPO’daki bir diğer sergi ise İsrailli sanatçı Dor Guez’in 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne atıfta bulunan “Avrupa’nın Hasta Adamı” projesinin ikinci bölümü. Video, enstalasyon, fotoğraf, scanogram ve ses gibi çeşitli malzeme ve teknikle üretilmiş işlerin yer aldığı projede, 1930’ların sonunda mezun olduktan sonra askere alınan bir mimarlık öğrencisinin hikayesi anlatılıyor. Pg Art Gallery ise sezon açılışını yabancı ve yerli sanatçıların işlerini bir araya getiren grup sergisiyle yapıyor. Soyutlamayı tarihsel, metodolojik ve tematik perspektiflerden inceleyecek olan “Hiçbir Şeyin Resimleri”, Bilge Friedlaender, Chris Barnard, Devran Mursaloğlu, Eda Soylu, Hala Schoukair, Ivan Novikov gibi sanatçıların eserleri aracılığıyla, resimlerin olmadığı bir dünyada yaşama denemesini ya da temsiliyetin tüketilmesi koşuluna karşı nasıl bir tepki verileceğini irdeliyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR