Gazete Vatan Logo

Bankaların kârı patladı

Türk bankalarının ilk altı aydaki kârlılığı artmaya devam ediyor

Garanti’den 1.45 milyar TL net kâr

Krİzde ayakta kalmayı başaran Türk bankaları kârlarını artırmaya devam ediyor. Dün ilk altı aya ilişkin mali tablolarını açıklayan Garanti Bankası, kârını yüzde 42.7 yükselterek 1 milyar 452 milyon TL’ye çıkardı. Garanti’nin konsolide aktif büyüklüğü 103 milyar 878 milyon TL seviyesine ulaşırken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 67 milyar 997 milyon 593 bin TL destek sağladı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Ülke ekonomisine desteğimizi kesmeden, esas işimizi yani gerçek bankacılığı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en çok kredi veren bankası olarak, kullandırdığımız nakdi krediler, toplam aktiflerimizin yarısından fazlasını oluşturuyor” dedi.

Öncü ürün ve hizmetlerle müşterilerinin her ihtiyacına yönelik çözümler üretmeye devam ettiklerini belirten Özen, sene başından beri sektördeki 1 milyar TL’lik mortgage kredi artışının yüzde 40’ını Garanti’nin gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.


Denizbank’ta büyüme sürüyor


İLK yarı bilançosunu açıklayan bir diğer banka da Denizbank. Denizbank bu yılın ilk altı ayında kârını yüzde 43 artırarak 264 milyon TL’ye yükseltti. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, “Konsolide aktiflerimiz yüzde 12 oranında artarak 25 milyar 258 milyon TL’ye yükseldi. Konsolide özkaynaklarımız da sektör ortalamasının oldukça üzerinde bir oranla yüzde 45 büyüterek, sermaye benzeri krediler dahil 3 milyar 386 milyon TL’ye ulaştı. Bankamızda mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 134 olarak gerçekleşti ve üst sıralardaki yerini korudu” dedi.

Ateş, müşterilerin farklı ihtiyaçlarına dönük finansman desteğini sürdürdüklerini, özellikle bireysel, tarım ve kamu finansmanı alanındaki kredileri artırdıklarını belirtti.

Hakan Ateş, belediyelere sağlanan kredilerde de önemli bir yükseliş sağlandığını kaydetti.


Şekerbank’tan % 20’lik kâr artışı



Şekerbank bu yılın ilk altı ayında 103.2 milyon TL net kâr elde etti. Bankanın karı bir önceki altı aya göre yüzde 20 artış gösterdi. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, ekonomideki daralmanın sıkıntılarının yaşandığı bir dönemde, risk algısı yüksek ve kontrollü büyüme stratejisi sayesinde başarılı bir finansal performans ortaya koyduklarını vurguladı. Meriç Uluşahin, şöyle konuştu: “Şekerbank, ilk altı ayda kredi hacmini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artırmıştır. Mevduat hacminde de ciddi büyüme sağladık. Şekerbank’ın geçmişten bu yana tabana dayalı, istikrarlı bir ana fon kaynağı olarak gördüğü mevduat hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik artışla 5.8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bilançomuzun kaynak bölümünün yüzde 67’sini oluşturan mevduat büyüklüğümüz, reel sektöre kredi olarak akmış ve kullandırdığımız krediler, toplam mevduatımızın yüzde 86’sını oluşturmuştur.”

Bankacılık sektörünün ilk yarı kârı: 11 milyar TL

BankacIlIk sektörünün yılın ilk yarısındaki net kârı yüzde 32.6’lık artışla 11 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan “Türk Bankacılık Sektörü’nün Genel Görünümü” başlıklı çalışmaya göre, sektörün aktif toplamı Haziran 2009’da yıl sonuna göre yüzde 4.9 artarak 768.2 milyar liraya yükselirken Haziran sonu sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 19.23 oldu.

Eylül 2008’de 26.3 milyar dolar olan sendikasyon ve seküritizasyon kredileri toplamı Haziran sonunda 21.8 milyar dolara geriledi. Mevduatların toplamı ilk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 2.6 artarak 467.6 milyar TL’ye, menkul değerler portföyü de yüzde 14.3 artışla 221.8 milyar TL’ye çıktı.

Bankacılık sektöründe Aralık 2008’de yüzde 3.7 olan kredilerin takibe dönüşüm oranı, Haziran 2009’da yüzde 4.9’a yükseldi.

Haberin Devamı