Gazete Vatan Logo

Bankaların da aklı karışık

Bugün piyasaların nasıl bir açılış yapacağını bilemeyen bankalar, hafta sonu internet sitelerinde döviz kuru belirlemede sıkıntı yaşadı

İnternetten işlem yapanlar için belirlenen döviz alış ve satış kurunda yüzde 4’lük fark dikkat çekti



Saat farkından dolayı, Türkiye’de piyasaların kapanmasından sonra açılan Amerikan piyasalarında dalganın Cuma günü de durulmaması ve Wall Street’in kötü performans sergilemesi Pazartesi açılış seyri konusunda bankacıları da endişelendirdi.

Hafta sonu için internet şubelerine döviz alış satış rakamı koyan bankalar rakamları belirlerken bir hayli sıkıntı yaşadı. Bir bankacı durumu “Şayet döviz alım ve satımı için belirlenen kurlarda yüzde 2’yi geçen marj varsa bu anlayın ki önünü görememekten kaynaklanmıştır” yorumu yaparken, internet şubelerinde alım satım kurları arasındaki marjın yüzde 4’ü bulduğu dikkat çekti.

Alış ve satış marj yüzde 3.76

Örneğin İş Bankası’nın internet şubesinde Pazar günü itibarıyla verilen rakamlarda doların alışı için 1.276, satışı için de 1.324 değeri dikkat çekti. Alış ve satış rakamı arasındaki marj yüzde 3.76 olarak belirlendi.

İş Bankası’nın internet şubesinde euro kuru için belirlenen alış ve satış rakamı da sırasıyla 1.741 ve 1.806 YTL olarak duyuruldu. Yani euro’da da yüzde 3.73’lük bir marj oluştu.

HSBC, Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nda da durum farklı olmadı. Akbank’ın internet şubesinde doların alış ve satışı için belirlenen rakamlar 1.277 ve 1.320 YTL oldu. Akbank’da marj yüzde 3.36 oldu.

HSBC’nin sanal şubesinde doların alış ve satışı için belirlenen rakamlar da sırasıyla 1.278 ve 1.318 olarak gösterildi. HSBC’de de marjın yüzde 3.12 olduğu görüldü.


Borsa’da seans süresi 45 dakika uzayacak

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda seans süresinin uzatılması ve işlemlerin saat 17’ye kadar devam etmesi ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Süre değişikliğinin bu yıl sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Plana göre başlangıç seansı 30 dakikadan 15 dakikaya çekilecek. Buna karşılık normal seans süresine 1 saat eklenecek. Böylece toplamda 45 dakikalık bir ekstra süre yaratılacak. Seans da 16.30’da değil, 17.00’de bitirilecek. Süre uzatımı gerçekleşirse, İMKB büyük piyasalardaki eğilimi aynı saat dilimi içinde rakamlarına yansıtabilecek. Süre uzatımı ile birlikte yabancı yatırımcı sayısında da artış olacağı tahmin ediliyor.


Haberin Devamı