Gazete Vatan Logo

Bankalardan kaçış başladı!

Wall Street'i, protesto eylemlerinden sonra şimdi de dev bankaları terk eden mevduat sahipleri sarsıyor

ABD halkının finansal sistemdeki bozuk işleyişe olan tepkisi "Wall Street'i işgal et" hareketinden sonra şimdi de "Bankalardan paranı çek" eylemi ile yeni bir boyuta taşındı.

En son Bank of America'nın (BofA) her ay banka kartından 5 dolarlık kesinti yapma planı, her geçen gün artan işlem ücretlerine isyan eden ABD'lileri çileden çıkardı. Her ne kadar BofA bu kararından, gelen baskılar sonucu vazgeçerek geri adım atsa da Wall Street'in dev bankalarında hesabı bulunan yüzbinlerce ABD'li ortak bir harekete imza atmaya başladı.

29 Eylül'den bu yana 650 bini aşkın müşteri başta Bank of America, CitiBank, Chase, Wachovia ve Wells Fargo olmak üzere ABD'nin dev bankalarından çektiklerini paralarını yerel banka ve kredi birliklerine yatırdı. Yani son bir ayda Wall Street bankalarından çıkarak daha küçük ve kâr amacı gütmeyen finans kurumlarına aktarılan tasarruf hesaplarının büyüklüğü 4.5 milyar doları aştı. ABD'de geçen yılın tamamında paralarını başka bankaya transfer eden müşteri sayısının 600 bin olduğu gözönüne alınırsa sadece bir aylık bir sürede 650 bini geçen hesap transferi ABD'de finansal dengeleri değiştireceğe benziyor.

YEREL BANKALAR KAZANÇLI

Aslında bu hareket, tüm dünyaya yayılan "Wall Street'i işgal et" eylemlerinin - aralarında direkt bir bağlantı bulunmasa da - bir nevi finansal ayağı olarak da yorumlanabilir. Bankaların müşterileri aleyhine izlediği istismarcı politikalarından rahatsız olan ABD'li tüketicilerin tepkisi en çok yerel banka ve kredi birliklerine yaradı. ABD'deki Eğitim Çalışanları Kredi Birliği, bu yılın ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yeni müşteri hesabı sayısında yüzde 60'lık bir artış yaşandığını açıkladı. Valley First Kredi Birliği ise geçtiğimiz ay 400'ü aşkın yeni hesap açıldığını ve mevduatlarının yüzde 3 (yaklaşık 10 milyon dolar) arttığını bildirdi.

KREDİ BİRLİKLERİNİN MİSYONU NE?

Kredi birlikleri, ABD'de kâr amacı gütmeyen kooperatif tipi finansal kurumlar olarak biliniyor. Üyelerin kurduğu kredi birlikleri yine üyeler tarafından idare ediliyor. Rekabetçi oranlarda düşük faizlerle kredi sağlama özelliği taşıyan kredi birlikleri, üyelerine farklı finansal servis hizmetleri de sunuyor. Tamamen müşteri çıkarlarının gözetildiği kredi birliklerinde hesap sahipleri sürpriz işlem ücretleri, ceza ya da yüksek faizli kredilerle karşılaşmıyor.

HAREKET SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN HIZLA YAYILIYOR

Aslında ABD'liler, vatandaşların vergilerinden oluşan milyarlarca dolarlık kurtarma yardımlarıyla krizde ayakta kalan bankaların her fırsatta tüketicilerin aleyhine adımlar atmasına öfkeli. Tepki olarak Wall Street'in dev bankalarındaki müşteri hesaplarını kapatarak yerel bankalara yönelen kızgın vatandaşlar, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları üzerinden harekete destek arıyor. Kasımda 1 milyonu aşkın mevduat sahibinin dev bankalardaki hesaplarını alternatif finans kurumlarına transfer etmesi bekleniyor.

'BANKA MÜŞTERİLERİNİN SABRI TAŞTI'

Ulusal Kredi Birlikleri Kurumu (CUNA) Başkanı Bill Cheney, ABD'de bankaların işlem ücretleri ve başta kredi kartları olmak üzere uygulanan yüksek faiz oranlarının artık müşterilerin sabrını taşırdığını söyledi. Cheney, "Banka müşterileri artık daha akıllı tercihler yaparak sektördeki yerel finans kuruluşlarına ve kredi birliklerine yöneliyor. Böylece yılda 70 dolarlık anlamsız kesintilerden, yüksek faiz oranlarından ve düşük getirilerden kurtuluyorlar" dedi.

MEVDUAT HIZLA ARTIYOR

Central Valley Birlik Bankası, mevduatlarında son bir ayda yüzde 8'lik bir artış yaşadı. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 83 şubeye sahip olan Golden 1 adlı kredi birliğinin ise yeni müşteri hesabı ekim ayında yüzde 40 arttı. Birliğin online yeni hesap açma başvuraları ise ikiye katlandı. (Finanscaddesi.com)

Haberin Devamı