Gazete Vatan Logo

Bankaların rakibi değil paydaşıyız

Bazı kamu bankalarının kendilerine hesap dahi açmadığını söyleyen ÖDED Başkanı Eliaçık, “Üyelerimizin de bankalar gibi BDDK lisansı var. Biz onları ulaşamadıkları müşterilerle buluşturuyoruz. Dünyadaki treni kaçırmamalılar” dedi

Bankaların rakibi değil paydaşıyız

Türkiye’de ve dünyada ödeme sistemeleri pazarı hızla büyümeye devam ediyor. Buradaki pazar büyümesi aynı zamanda fintech yatırımlarını da tetikliyor. Türkiye bankacılık sektöründe dünyanın en yenilikçi ülkelerinden biri ancak bankalar aynı tavrı pazar kaybetme korkusu ile ödeme sistemlerine entegre olmak için göstermiyor. Dünyanın en büyük bankalarına sahip olan Çin, ABD ve İngiltere çoktan bankalarını ödeme sistemlerine ve elektronik paralara entegre etmiş durumda.

Artık öncü değiliz

Türkiye’nin 2000’den 2010’a kadar finansal inovasyon konusunda dünya lideri olduğunu ancak son 7 yılda bu önder kimliğin yitirildiğini belirten Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, ödeme yöntemlerinin sayısının arttıkça bankaların kendilerinden rahatsız olmaya başladığını söyledi. Bankaların da kendileri gibi aynı düzenleyici ve denetleyici kurum olan BDDK’dan lisans alarak faaliyette bulunduğunu dile getiren Eliaçık, “Türkiye’de bazı kamu kurumları bize hesap dahi açmıyor. Biz bankaların rakibi değil müşterisiyiz. Onları ulaşamadıkları müşterilerle buluşturuyoruz. Böyle yaparlarsa dünyadaki treni kaçıracaklar. Ödeme kuruluşlarının sahip olduğu pazar gücü hızla artıyor. Bankalar aksi tutum sergileyerek kendi ayaklarına sıkıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

7 yılda 140 milyar $ piyasa değeri

Türkiye’nin bankacılıktaki öncü rolünü yavaş yavaş kaybettiğini aktaran Eliaçık, fintech yatırımlarının giderek daha da önemli bir hal aldığını dile söyledi. Eliaçık sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada bu alanda 1 milyar doların üzerinde 27 unicorn var. Piyasa toplam değerleri 140 milyar dolar. Türkiye’de bankacılık sisteminin toplam piyasa değeri 57 milyar dolar. Bu fintechler bu büyüklüğü 7 yılda sahip olurken bankalar yüz yıldır var. Çin’de banka dışı finansın en önemli aktörlerinden Ant Finacial 60 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. 2018’de bu rakamın 90 milyar doları aşması bekleniyor. Yani bizim bankacılık sistemini neredeyse 2’ye katlayacak. Nasıl dünyanın en büyük bankaları ABD, Çin ve İngiltere’den çıkıyorsa en büyük banka dışı finans kurumları da oradan çıkıyor ama oradaki bankalar bir duvar örmek yerine onlarla işbirliğine gidip beraber büyümeyi tercih ediyor. Ant Finacial Türkiye pazarına girmeye karar verdiğinde orta büyüklükteki bir bankayı satın alması onlar için zor olmayacak.”

Haberin Devamı