Gazete Vatan Logo

Bankalara 50 milyon TL’lik piyango!

Döviz satım ihalelerinden ucuza aldıkları dövizi dakikalar sonra bankalararası piyasada yüksek fiyattan satan bankalar, 1 haftalık dalgalanmada 50 milyon lira tatlı kar elde etti.

Bankalar yılın son günlerinde döviz piyasasında likiditenin azalmasını ve Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerinde miktarı yükseltmesini fırsata çevirdi. İhaleden düşük kurdan döviz alan bankalar, dakikalar sonra bu döviz bankalararası piyasada daha yüksek kurdan satarak ciddi kârlar elde etti. Noel Baba’nın bankalara hediyesi şu şekilde işledi:

10 günde önemli kar

“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında dolar 2.18 TL sınırına kadar tırmandı. Kurlarda yaşanan sert yükselişi durdurabilmek için Merkez Bankası, günlük satım ihalelerinde uyguladığı miktarı artırma yoluna gitti. Önceki aylarda en fazla 100 milyon dolar olan döviz satım ihalelerinde tutar yılın son haftasında 450 milyon dolara son 2 günde de 600 milyon dolara çıkarıldı.

Yabancı yatırımcıların Noel tatilinde olması nedeniyle piyasalarda likiditenin düşmesi bankaları harekete geçirdi. Döviz satım ihalelerinden düşük kurdan döviz alan bankalar, ihale sonucu açıklanmadan önce piyasada kurları yukarı taşıdı. İhaleden aldıklarını dövizleri kısa süre sonra bankalararası piyasada satan bankalar önemli kazançlar elde etti. Bankacıların tahminine göre son 1 haftada bu yöntemle bankalar 40-50 milyon TL kâr yaptı.

Örneğin 1 milyar 84 milyon dolarlık teklifin geldiği yılın son döviz satım ihalesinde Merkez Bankası 600 milyon dolarlık döviz sattı. İhalede ortalama kur 2.1366 TL seviyesinde oluştu. İhalenin ardından kurlar bankalar arası piyasada 2.16 TL’ye kadar çıktı. İhaleden döviz alan bankalar kısa süre sonra aldıkları dövizi sattılar ve 12-13 milyon TL tatlı kârı cebe koydular. Merkez Bankası’nın yine 600 milyon dolar sattığı 30 Aralık’taki ihalesi sonrasında da kurlar yine bankalar arası piyasada yükseldi. İhaleden 2.1198 TL’den 600 milyon dolar alan bankalar, bu dövizi 2.1275 TL seviyelerinden sattı.”

Merkez’in rezervleri artıyor

Merkez Bankası döviz rezervleri 20 Aralık itibarıyla bir önceki haftaya göre 896 milyon dolar azalışla 135 milyar 68 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankası rezervleri yapılan büyük çaplı döviz ihalelerine rağmen 2012 yılı sonuna göre 14 milyar 778 milyon dolar artış kaydetti.

Merkez 4.8 milyar dolar sattı

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız bir büyük bankanın döviz işlemcisi, “Bu yöntem son 5 işlem gününde uygulandı. İhaleden ucuza alınan kurlar, kısa süre sonra daha yüksek bir kur değerine bankalararası piyasada satıldı. Piyasanın likit olmaması nedeniyle ihaleye çok düşük seviyeden teklif veren bankalar, kurları piyasada çok kolay yukarı taşınıyor. İhale açıklanır açıklanmaz da aldıkları dövizleri satıyor. Bazı bankalar traderlarına bu işlemi yasakladı ama çoğu banka iyi karlar yazdı. İhalelere gelen yüksek talebin bir nedeni de bu...” yorumunu yaptı. Merkez Bankası verilerine göre son 10 günde 4.8 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleşti. 18 kuruşluk dalgalanmadan bankaların toplam 50 milyon liralık net kazanç elde edildiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı