Gazete Vatan Logo

Bankalar yerli turiste indirimli kredi versin

Rus turistin ardından Avrupalı’dan da umudunu kesen turizmci çare ararken, devletten sonra bankaların kapısını çalacak. Yerli turiste cazip paketler hazırlayan işletmeciler “Piyasa faizinin yarısı maliyetle yerli turiste kredi verin. Biz de borçlarımızı öderken tıkanmayalım. Herkes kazansın” diyecek.

Bankalar yerli turiste indirimli kredi versin

Zor geçen 2015 yılından sonra Rusya krizi ile başlayıp Sultanahmet’teki terör saldırısı ile devam eden gerilimlerle sarsılan turizm sektörü, 2016 yılını kaybetmek istemiyor.

Bankalardan anlayış

‘Agresif tanıtım kampanyaları’ ile atağa kalkmayı planlayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), ‘daha çok harcayan turist’ için ABD’den 1 milyon, Latin Amerika ülkelerinden 500 bin turist hedefi koydu. Ancak kağıt üstündeki bu planın tutmama ihtimaline karşı da yerli turisti cezbedecek arayışlar devam ediyor.

TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yerli turiste piyasanın yarısı kadar faizle kredi verilmesi için de görüşmeler yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Turizm Bakanı Mahir Ünal’a sektör adına çıkış yolları önerilerini raporlayıp yollayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘bankalardan anlayış, KDV ve SGK primlerinde indirim ile vergi ödemelerinde erteleme’ istedi. Mektupta, “Gerek dünyada gerek ülkemizde yaşanan hassasiyetler iş dünyasını son derece olumsuz etkiliyor. Temel dayanağı barış ve istikrar olan turizm sektöründe bu durum daha da net ortaya çıkıyor” denildi.

Haberin Devamı

Ulusoy: Hasarsız atlatmalıyız

BAŞARAN Ulusoy, yatak sayısı 1.1 milyona ulaşan, 40 bin yataklık yatırımı devam eden ve 1 milyondan fazla sigortalı çalışanı bulunan turizm sektörünün bu yaşanan sorunlardan ayakta çıkması gerektiğinin altını çizerken, turizm sektörünün 2016’yı hasarsız atlatabilmesi için başta Davutoğlu olmak üzere siyasilerden destek istedi. TÜRSAB mektubunda öneriler sıralandı.

2016 yılı için hedef, Rusya’nın açığını kapatacak yeni destinasyonlar ve daha çok harcama yapan turist. ABD’den 1 milyon, Latin Amerika’dan 500 bin turist hedefleniyor. Bu bölgelerden gelen turistin kişi başı harcamasının ortalama turistin 3-4 katı olması öngörülüyor.

Yurt dışında daralan pazarların alternatifi yerli turist olacak. Tesisler taşın altına elini koyacak ve yerli turiste 2015 sezonuna göre cazip indirimli paketler sunacak.

Bunun yanısıra bankaların da taşın altına elini koyması ve yerli turiste piyasanın yarısı kadar faizle kredi vermesi düşünülmelidir.

Haberin Devamı

Devlet-özel sektör işbirliğinde agresif yurt dışı tanıtım kampanyaları gerçekleştirilmeli.

Özellikle Rusya’dan gelen iptaller (örneğin iptal olan futbol kulüp kampları ilgi ilgili otellerle acentalar arasında yaşanan sorunlar) konusunda ilgili sektör ve kurumların anlayışlı davranması için genelge yayınlanmalı.

Tüm turizm hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8’e düşürülmeli, SGK primlerinde 2016 yılına özel indirim sağlanmalı.

Vergi ödemelerine 1 yıl erteleme sağlanmalı.

Charter’lara verilen desteğin Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da kapsamalı.

Turizm taşımacısına ÖTV’den muaf mazot sağlanması.

Kamu çalışanlarının tatil bedelinin bir bölümünün devlet tarafından prim olarak karşılanmalı.

Bankalar kredileri erken çağırıyor

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, bankaların ticari kredileri geri çağırmaya başladığını söyledi. Yakın zamanda bir süt firmasının iflas erteleme istediğini hatırlatan Çuhacı, demir-çelik sektöründe de sıkıntıların bulunduğunu dile getirdi. Çuhacı, ihracatın daralması ve emtia fiyatlarının da gerilemesi nedeniyle birçok sektörde sorun yaşadığını anımsatarak, “Bankalar şu anda ticari kredileri geri çağırmaya başladılar. Büyük firmalara kredi vermeye devam ediyorlar, edecekler. Fakat risk alan küçük ve yeni firmalara kredi vermiyorlar, olanları geri çağırıyorlar” ifadelerini kullandı. Bankaların böyle dönemlerde sabırlı davranması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı