Gazete Vatan Logo

Bankalar insafa geliyor

Mevduat faizlerinin düşmesi ile aylık getiri % 2'ye çekilirken, % 9'larda seyreden kredi kart faizleri de yavaş yavaş düşmeye başladı. İş Bankası'ndan sonra HSBC ve Ziraat Bankası da kredi kartı faizlerini indirdi

Satın aldıkları paranın maliyetinin neredeyse 4.5 katını kredi kartı faizi olarak uygulayan bankalar bu alanda da faizleri düşürmeye başladı. İş Bankası'nın öncü hareketinden sonra dün de kredi kartına en yüksek faizi uygulayan bankalardan biri olan HSBC, kredi kartı faizinde önemli bir indirim gerçekleştirdi. HSBC tarafından yapılan açıklamaya göre en yaygın kartlardan biri olan Advantage Kredi Kartı'nın alışveriş ve nakit avans faiz oranı yüzde 6.99 olarak yeniden belirlendi. Daha önce HSBC kredi kartına yüzde 9.95 faiz uyguluyordu. Böylece banka 3 puana yakın bir indirime gitmiş oldu. Advantage ödül puan uygulamasını da yaygınlaştırdı. 7 bine yakın üye kuruluşta toplanan ödül puanlar nakte döndürülebilirken, ayrıca nakit puanlar mil puana da çevriliyor ve tüm havayollarından uçak veya otobüs bileti alımında otel konaklamasında kullanılabiliyor.

En düşük faiz oranı Ziraat' te
Tarım sektörüne kullandırdığı kredi faizinde son 15 yılın en düşük seviyesini yakalayan Ziraat Bankası, kredi kartı faizini de düşürdü. Tüketici kredisi faizini 12 ay vadede yüzde 3.20'ye, taşıt kredisi faizini 12 ay vadede yüzde 2.90'a çeken Ziraat Bankası kredi kartlarında kredilendirme işlemlerine uygulanacak faiz oranı ile nakit avans faiz oranını yüzde 7.25'den yüzde 5.90'a indirdi. Böylece Ziraat Bankası kredi kartına en düşük faizi uygulayan banka oldu. Ancak uzmanlar bu seviyelerin bile bugün paranın maliyetinin geldiği noktaya göre çok yüksek olduğunu, kredi kartı faizinin en fazla yüzde 4'ler seviyesinde olması gerektiğini belirtiyorlar. Bankalar Birliği ve Rekabet Kurumu eski Başkanı Aydın Ayaydın "Bir maliyet hesabı yaptım. Bugünkü mevduat faiz oranlarına göre kredi kartı faiz oranları da pekâlâ yüzde 3.5 olarak uygulanabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı