Gazete Vatan Logo

Bankalar faizle köşeyi dönmüş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi için sert şekilde eleştirdiği bankalar yılın ilk 6 ayında kredilerden 92.5 milyar lira faiz geliri elde etti.

Bankalar faizle köşeyi dönmüş

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada bankalara sert eleştirilerde bulunmuştu. “Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2.9 büyürken bankalar yüzde 40 civarında kâr artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti: “Hale bakın, yüzde 40. Üstelik bu yıl bankaların kâr oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor. Bu bir felaket. Biz 'faizler düşmesi lazım' diyoruz, bankalar ise vatandaşın oraya yatırdığı paraları kendisi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Biz kimseden zararına bir iş yapmasını istemiyoruz ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutarak ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemek de hakkımızdır.” Bankacılık sektörü rakamlarına bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerinde ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mevduat bankaları bu yılın ilk yarısında kullandırdıkları kredilerden 92 milyar 551 milyon lira faiz geliri elde ettiler.

Haberin Devamı

FAİZ GELİRi 16.3 MİLYAR YÜKSELDİ

Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 76 milyar 285 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Yani bankaların kredilerden elde ettikleri faiz gelirleri geçen yıla göre 16.3 milyar lira başka bir ifadeyle yüzde 21.32 yükseldi. Kredilerin alt kalemlerine bakıldığında ise tüketici kredilerinden alınan faiz yüzde 16.48’lik artışla 22.3 milyar liraya kadar yükseldi.

KREDİLERDEN 4 MİLYAR LİRA ÜCRET VE KOMİSYON

Taksitli ticari kredilerden elde edilen faiz gelirlerindeki artış yüzde 40’a ulaştı. Bankaların ilk 6 ayda kullandırdıkları kredilerden elde ettikleri ücret ve komisyon gelirleri yüzde 17.8’lik artışla 4 milyar lirayı aştı. Bankacılık hizmetlerinden sağlanan gelirler ise 2.1 milyar yükselerek 13.5 milyar liraya çıktı. Bankaların net kârları ise ilk yarıda yüzde 33.2 artarak 25.3 milyara tırmandı.

MEVDUAT FAİZİNE 4.9 MİLYAR LİRA

Haberin Devamı

Kullandırdıkları kredilerden 6 ayda 16.3 milyar lira faiz geliri elde eden bankalar peki ana finansman kaynağı olan mevduatlar için ne kadar faiz ödemesi yaptı? BDDK verileri bankaların yılın ilk yarısında topladıkları mevduatlar için 4 milyar 894 milyon lira faiz ödemesi yaptıklarını ortaya koyuyor. Bankaların mevduata ödedikleri faiz tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.4 yükseldi. Yani bankaların ilk 6 ayda kredilerden elde ettikleri faiz geliri mevduata ödedikleri faiz giderinin 3 katına eşit.

VATANDAŞ KART BORCUNA SADIK

Bankaların kredi kartlarından elde ettikleri faiz gelirleri ise 2017 yılının ilk yarısında yüzde 1.2 azalarak 4 milyar 385 milyon liraya indi. Bu kredi kullanan vatandaşların borçlarını sadık olduklarınıı gösteriyor. Bankaların satılmaya hazır menkul kıymetlerden elde ettikleri faiz geliri de ilk 6 ayda yüzde 14.83 artarak 12 milyar liraya yaklaştı. (Akşam)