Gazete Vatan Logo

Bana kalırsa benzin 2.5 lira olsun

NTV’ye konuşan Bakan Yıldız, umutlu konuştu

Enerji Bakanı Taner Yıldız, benzinin düşük fiyatlardan kullanılmasını her vatandaş gibi kendisinin de istediğini belirterek, “Bana kalırsa benzin 2.5 lira olsun” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 5.07 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan kurşunsuz benzin fiyatıyla ilgili olarak, “Bana kalırsa 2.5 lira olsun, ben de isterim” açıklamasını yaptı.

NTV’ye konuşan Bakan Yıldız, benzin fiyatlarının bu düzeye inmesinin imkansız olduğunu şu sözlerle anlattı:

46 milyar TL vergi geliri

“Ancak Türkiye, geçen yıl 45-46 milyar TL yalnızca petrol türevlerinden vergi topladı. 17 milyon araç kullanan bizlerin ödediği vergilerinin 76 milyona yayıldığını bilmemiz lazım. Siz kullanandan mı almalısınız, kullanmayandan da mı almalısınız? Kim kullandıysa onun vergisini ödemesi lazım. Doğrudan vergilerle dolaylı vergiler dediğimiz ÖTV’lerin de içinde bulunduğu yapının mutlaka dengelenmesi lazım. Türkiye’de bu denge henüz bulunmuş değil. Ben bu fiyatların sürdürülebilir olduğu kanaatinde değilim.”

Taner Yıldız, kurşunsuz benzindeki yüzde 65’lik verginin inmesinin şu anda söz konusu olamayacağını belirterek, “Bunları Maliye Bakanımız’la sürekli konuşuyoruz. Rahatsız olsak bile bunu vatandaşımıza olumsuz manada yansıtamayız. O vergilerin düşmesi şu anda söz konusu olamaz, Maliye Bakanımız böyle öngörüyor” dedi.

Hindistan’ın ‘Geceleri benzin istasyonlarını kapatalım, cari açıktaki paylarını azaltalım. Tüketim azalsın’ diyerek önlem aldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

İsraf etmeyelim

“Arzla alakalı sıkıntımız yok ama israf etmeyelim. Paramızın çok olmasının tasarruf yapmaya mani bir hal olmadığını da vatandaşımızla paylaşıyoruz.”

Herkesin kesesine göre davranması gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Her yıl trafiğe giren araç sayısı 1 milyon. Bu çok ciddi artış. Tek başımıza aracımızı kullanıyoruz, bir duraktan vatandaşımızı almıyoruz. Toplu taşımaya doğru gidebiliyor olmamız lazım” dedi.

Benzine 12 kuruş indirim

Petrol fiyatları ve dolar kurundaki düşüş, akaryakıt fiyatlarında indirim getirdi. 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatları 12 kuruş düşürüldü. İndirimle benzinin litresi 5.07 liradan 4.95 liraya geriledi. Kurşunsuz benzine geçen hafta Perşembe günü 15 kuruş zam yapılmıştı. 95 oktan benzin fiyatları 5 lirayı geçerek, rekor kırmıştı. Motorin de 17 kuruş zamlanarak, 4.60 liraya çıkmıştı.

Haberin Devamı