Gazete Vatan Logo

Balyoz’un son şehidine veda

Balyoz’un son  şehidine veda

Balyoz sanıklarından olan ve akciğer kanseri nedeniyle önceki gün yaşamını yitiren Tuğamiral Cem Aziz Çakmak dün İstanbul’da askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Balyoz davasında 18 yıl hapse çarptırılıp Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderilen Tuğamiral Cem Aziz Çakmak cezaevinde rahatsızlanmıştı. 1 Şubat 2014’te Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporla Çakmak’ın akciğer kanseri olduğu tespit edildi. İnfaz savcılığı Cem Aziz Çakmak’ın cezasını 6 ay erteleyip tahliye etti. Bir süre sonra da Balyoz Davası’nda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararıyla tüm sanıklar tahliye edildi. Çakmak yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Uzun süredir Ankara GATA’da tedavi gören Çakmak 21 Haziran’da yoğun bakıma alındı, önceki gün ise hayatını kaybetti.

‘Onsuz ne yaparım!’

Selimiye Camii’nde düzenlenen törende sevenleri Tuğamiral Çakmak’ı gözyaşları içerisinde son yolculuğuna uğurladı. Törende kızları Tuğçe ve Dilara, eşi Sevgi Çakmak, annesi Uçay ve babası Mustafa Çakmak yakınlarının destekleriyle ayakta durabildi. Anne Uçay Çakmak, “Getirin bana oğlumu. Onsuz ben ne yaparım, Allah’ım yardım et, oğlumu istiyorum. Oğluma dua edin” diyerek ağladı.

Haberin Devamı

Kılınan namazın ardından askeri bando eşliğinde top arabasına taşınan Çakmak’ın cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Dün küçük kızını sözleyecekti!
Amiral Çakmak’ın büyük kızı Tuğçe, babası cezaevindeyken evlenmek zorunda kalmış, nikahtan sonra da ziyaretine gitmişti. Küçük kızı Dilara ise çok daha şanssızdı. Çünkü babasını toprağa verdiği gün için aylar öncesinden söz hazırlığı yapmıştı. Üniversite eğitimi sırasında tanıştığı erkek arkadaşı Cansın’ı babasıyla radyoterapi gördüğü zaman tanıştıran Dilara, ailelerin de oluruyla 4 Temmuz’da söz kesmeye karar verdi. Ama Cem Aziz Çakmak, durumu ağırlaştığı için yoğun bakıma alınarak makinelere bağlandı. Ailenin yakınları genç kızın yüzüğünü babasının takmasını istediği için umutla babasının gözünü açmasını beklediğini anlattı. Ancak Çakmak’ın durumunun ağırlaşması üzerine yüzüklerini hastane odasında kendi aralarında taktılar.
Emekli ve muvazzaf askerler katıldı
Cenazeye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri eski Komutanları emekli Oramiraller Özden Örnek ve Eşref Uğur Yiğit, 1’nci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Abdullah Recep, eski Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, emekli Koramiral Atilla Kıyat, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Korgeneral ve eski vekil Engin Alan, emekli Koramiral Can Erenoğlu, emekli Kurmay Albay Ali Türkşen, emekli Binbaşı Levent Bektaş, emekli Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile Cem Aziz Çakmak’ın silah arkadaşları ve çok sayıda deniz subayı katıldı. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele İngiltere’de olduğu için gelemedi.
‘Kahrından öldü’
Törene katılan Balyoz sanıklarından ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, “Konuşamayacak durumdayım. Çok eziyet gördük. Milletim askerine, subayına sahip çıksın” diye seslendi. Emekli Oramiral Nusret Güner ise “O çok onurluydu. ‘Bize bunu nasıl yaparlar’ diye kahrından öldü” dedi.
Şehit sayılacak
Genelkurmay, 293 sanığın beraatlerinin kesinleşmesinin ardından, subayların özlük haklarıyla ilgili çalışmaların yanı sıra hayatını yitiren subayların şehit sayılması için çalışma başlattı. Çalışmanın kabul edilmesi durumunda yaşamını yitiren subaylar şehit sayılacak, aileleri de haklardan yararlanacak.

Haberin Devamı