Gazete Vatan Logo

Balyoz heyetine dava yolu açılıyor

AYM’nin ‘hak ihlali’ kararı, Balyoz davasına bakan mahkeme heyetine de yargı yolunu açtı. Sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz, “Bu hakimler hakkında süratle dava açılması gerekiyor” dedi...

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı ve sonuçlandırdığı Balyoz davasında, sanıkların adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermesi, bu hak ihlallerine imza atan Balyoz heyetine dava açılıp açılmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Balyoz davasının bazı sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, üyeler Ali Efendi Peksak, Aytekin Ozanlı ve Murat Üründü’yü HSYK’ya şikayet etmişti.

HSYK işleme koymamıştı

HSYK 3. Dairesi, 7 Şubat 2013’te, hâkimler hakkındaki şikayeti işleme koymadı. Ersöz, 26 Nisan 2013’te HSYK’ya ikinci kez başvurdu ve hakimler hakkında yeniden inceleme istedi. HSYK 3. Dairesi, bu başvuruyu da, “7 Nisan 2013’te verilen şikayetin işleme konulmaması kararının kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir delil ve durumun olmadığı” gerekçesiyle reddetti.

Haberin Devamı

Artık AYM’nin kararı var

AYM kararı, HSYK 3. Dairesi’nin Balyoz heyeti hakkındaki şikayetleri işleme koymama gerekçesini de hukuken geçersiz kılmış oldu. Çünkü AYM, Özkök ve Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikayetlerin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerinin giderilmediğine dair iddialar nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

‘Ortada yeni durum var’

Balyoz sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, şunları söyledi: “Artık ortada yeni bir durum var. O da AYM’nin verdiği karar. HSYK, AYM’nin kararı doğrultusunda resen harekete geçerek, Balyoz heyeti hakkında soruşturma başlatabileceği gibi AYM kararını HSYK’ya göndererek biz de soruşturma başlatılmasını talep edeceğiz. HSYK Genel Kurulu, 3. Daire kararını ortadan kaldırırsa Balyoz heyetine de soruşturma ve dava yolu açılacak. AYM’nin son kararıyla hakimler hakkındaki sürecin çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını ve dava açılması gerektiğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

O heyet şimdi nerede?

Mahkeme Başkanı Ömer Diken şu anda Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim olarak görev yapıyor. Üye Hakim Ali Efendi Peksak Kocaeli Hakimi, üye Hakim Murat Üründü ise İstanbul 8 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli. Aytekin Ozanlı ise Diyarbakır Adliyesi’ne tayin edildi.

Bozdağ izin verirse...

BALYOZ heyetinin yargılanıp yargılanmayacağına HSYK karar verecek. HSYK Genel Kurulu, 3. Daire’nin kararını kaldırarak soruşturma yolunu açabileceği gibi HSYK 3. Dairesi de resen harekete geçip ilk kararını kaldırabilecek. Hâkimler hakkındaki şikayetin işleme konulmaması kararı ortadan kalkarsa yargı süreci de başlayacak. 3. Daire, müfettiş raporu doğrultusunda Balyoz heyeti hakkında soruşturma açılmasına karar verirse, bu karar onay için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gönderilecek. Bozdağ’ın onay vermesi durumunda dosya HSYK 2. Dairesi’ne gönderilecek.