Gazete Vatan Logo

Balyoz'da karar bugün!

Hakim 7 saat çalıştıktan sonra ‘Yetişmedi’ dedi

Hakim 7 saat çalıştıktan sonra ‘Yetişmedi’ dedi, kararı bugün 14.00’e bıraktı

Balyoz’da dün karar günüydü. Son sözler soruldu. Bir numararalı sanık emekli Org. Çetin Doğan hakimlere ‘Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun’ dedi, Ergun Saygun’un son sözü ‘Kuvvet sizde, hak bizde’ oldu...

ÜÇ YIL ÖNCE BAŞLADI

Her şey Mart 2003’te İstanbul’daki 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan plan semineriyle başladı. İddiaya göre, dönemin 1’inci Ordu Komutanı Çetin Doğan liderliğindeki ‘cunta’, hükümeti devirmek üzere Balyoz kod adıyla 5 aşamalı darbe planı hazırlamıştı. O seminerde planlar gözden geçirildi. Ocak 2010’da Balyoz planının belgeleri ortaya çıktı. Tam 7 ay sonra 250’si tutuklu 365 sanık, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı.

YETİŞTİREMEDİLER

Dün Silivri’de 107’nci duruşma yapıldı. Sanıklardan son sözler alındı. Hakimler 15.30’da hükmü açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Ancak 7 saatin sonunda Mahkeme Başkanı Ömer Diken ‘’Hükmü tamamlayamadık, neticeye ulaşamadık. Sanık sayısının fazla, dosyanın kalabalık olması nedeniyle duruşmayı yarın (bugün) saat 14.00’e erteledik’ dedi. Darbeye eksik teşebbüsle suçlanan Balyoz sanıklarının 15 ila 20 yıl hapsi isteniyor.

Ve Balyoz sanıkları son sözlerini söyledi:

‘Hakkınızda hayırlı olsun’


Balyoz Davası’nda dün karar aşamasına gelindi. Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, son sözünde mahkemeye “Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun” diye seslendi.

Yaklaşık 3 yıldır İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Davası’nın son duruşmasına tüm tutuklu sanıklar katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören emekli Orgeneral Ergin Saygun da duruşmaya tekerlekli sandalyeyle geldi. 250 tutuklu sanığın esas hakkındaki savunmaları tamamlanırken ara veren mahkeme heyeti ardından sanıkların son sözlerini aldı.

Bir numaralı sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan şunları söyledi: “Tarih, ülkemizde ve dünya iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupların düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Adaletin ayaklar altına alındığı, insanların korku ile sindirildiği, özgür basının büyük ölçüde susturulduğu bu gibi durumlarda geçici olarak gerçek suçluların, zorbaların itibar görmesi, hatta yüceltilmesi, toplumların yanıltılması doğaldır. Ancak bugün saygı ve rahmetle alınanlar ise dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılanlar ise ‘Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi’ benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksız ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır. Hatırlayacağınız gibi burada haksız, hukuksuz yargılamaya tepki olarak ‘Bu haksız ve hukuksuz davayı inatla sürdürmekte cüret ve cesareti nereden alıyorsunuz’ diye sormuştum. Sizden aldığım yanıt ‘Türk ulusundan’ olmuştu. Bu yanıtın inandırıcılığını, davanın geldiği bu son aşamada bütünüyle yitirdiğini sanırım. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun.”

‘Kuvvet sizde, hak bizde’

Tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun ise davanın sonucunun etkileyebilecek bilirkişilerin ve bir çok tanığın dinlenmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan ve AK Parti milletvekili Yaşar Karayel’in bazı beyanlarının bu dava ile 28 Şubat arasında irtibat kuran ifadeleri olduğunu söyleyen Saygun, ‘Bütün bunlar varken davayı nasıl bitireceksiniz bilmiyorum. Sanırım bu davayı yakın bir gelecekte yeniden dönülecektir. Balyoz’un ne olup, ne olmadığı bütün bunlar incelendikten sonra ortaya çıkacaktır herhalde. Kuvvet şu anda sizdedir ancak hak bizimledir” dedi. MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ise söylenecek her şeyin söylenmiş olduğunu belirterek başka sözünün olmadığını belirtti. Emekli Oramiral Özden Örnek de söyleyecek bir şeyi olmadığını belirtti. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise suçlamaları reddetti.

‘Türk milletinin içine sinsin’

Tutuklu sanık emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, mahkemenin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiğini belirterek başladığı konuşmasını, “Bu mahkemeyi tanımıyorum. Söylenecek sözüm yoktur” dedi. Sanık İzzet Ocak ise “Bu ahlaksız komployu kuranları ve buraya kadar gelmesini sağlayanları lanetliyorum” dedi. Ocak, lanetlediği bu kişilerin de çok yakında bu mahkemelerde yargılanacaklarını söyledi. Sanık emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ise Başbakan Erdoğan ile emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın da aralarında bulunduğu tanıkların dinlenmemesine verilecek kararın hiçbir yasallığı olmadığını söyledi.

‘Tarih de yargılayacak’

Sanık İlkay Nerat ise insanların 3 şekilde yargılanabileceğini söyledi. Öncelikle kendi vicdanında kendisini yargıladığını ve suçsuz bulduğunu belirten Nerat, “Sizin mahkemenizde yapılan yargılamada da hakkımda bir suçlama ortaya konulamadı. En son olarak da kişileri tarih yargılar. Eminim ki tarihin yargılamasında da farklı bir sonuç olmayacaktır.” diye konuştu. Emekli Albay Dursun Çiçek ise 3 yıldır hukuk okuduğunu hatırlatarak kendisinin o kitaplardan heyetten çok farklı şeyler anladığını belirterek, “Sizden hiçbir talebim yok” dedi.

Son sözü sorulan Koramiral Deniz Cora ise, “Bu dava son söz aşamasında değildir. Neyin son sözü söylenecektir. Masumiyetimizi daha ne kadar kanıtlayacağız. Son söz bize bu iftiraları atanlar yakalandığında söylenecektir” dedi. Ender Güngör son sözünde “Beni ve ailemi mağdur ettiniz. Nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?” oldu.

‘Asıl ceza TSK’ya verilecek’

Orgeneral Bilgin Balanlı, adil ve hukuki bir yargılama yapılmadığını, aslında son söz aşamasına gelinmediğini söyledi. Çıkacak kararın hukuki değil siyasi bir karar olacağını söyleyen belirten Balanlı, ‘’Burada verilecek ceza, bizlere değil, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin manevi şahsiyetine verilmiş olacaktır. Bizler bir siyasi hesaplaşmanın mağdurlarız. Bu güne kadar yaşananlar, bu mahkemeden adaletin çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağ olsun’’ dedi.

Maç gerginliği

Kararı bekleyen sanık yakınlarından bazıları aynı anda oynanan Fenerbahçe-Marsilya maçını izleyince diğer sanık yakınları tepki gösterdi. Fenerbahçe ilk golü attığında oluşan sevinç çığlıkları üzerine bazı sanık yakınları kararın açıklandığını zannetti. Ancak durum anlaşılınca bir sanık yakını bir kadın tepki göstererek, “Siz ne yapıyorsunuz, kırarım bu televizyonu, kapatın” diye bağırdı. Aynı kadın, Fenerbahçe’nin ikinci golü sonrası da sesler yükselip çığlıklar atılınca bu kez maçı izleyen sanık yakınlarına, “İçeride sanıklar yargılanıyor siz burada maç izliyorsunuz. Biraz empati yapın” diye tepki gösterdi.

EL SALLADILAR

Balyoz davasının 250’si tutuklu 115’i tutuksuz sanığı heyetin vereceği kararı beklerken, duruşma salonunun dışında da gergin bir bekleyiş vardı. Saatler süren bekleyiş sırasında sanık yakınlarının endişeleri yüzerinden okunuyordu. Kararın ardından duruşma salonunun dışına çıkan izleyiciler Atatürk posteri ve Türk bayrakları açarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ne mutlu Türküm diyene” ve “Askere uzanan eller kırılsın” sloganları attı, 10. Yıl ve İstiklal Marşı’nı okudular. Cezaevinden otobüslerle ayrılan sanıklara yakınları el salladı.

Karar bugün açıklanacak

BALYOZ davasının dün yapılan 107’nci duruşmasında sanıkların son sözlerinin alınmasından sonra mahkeme kararın açıklanması için ara verdi. Ancak 7.5 saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık ve izleyicileri salona alarak kararı yetiştiremediklerini söyledi. Diken, “Mahkememiz hükmü açıklamak için duruşmaya ara vermişti. Ancak 7 saate yakın çalışmada hükmü tamamlayamadık. Neticeye ulaşamadık. Sanık sayısının fazla olması ve dosyanın kalabalık olması sebebiyle duruşmayı yarın (bugün) saat 14.00’a erteledik” dedi. Başkan’ın bu sözlerinin ardından izleyici sıralarından alkış ve “yuh” sesleri duyuldu. Sanıklar da izleyicilere doğru dönerek onları alkışladı ve sanık sıralarından “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sesleri duyuldu. Bu arada sanık sıralarından izleyicilere “Boşuna beklediniz. Dedik size beklemeyin çıkmaz” diye sesler de duyuldu.

DURUŞMADAN NOTLAR...

250 TUTUKLU SANIĞIN TAMAMI HAZIR BULUNDU


Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılanan 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın son duruşmasına aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da arasında bulunduğu 250 tutuklu sanığın tamamı katıldı.

YAKINLARI YALNIZ BIRAKMADI

Bazı tutuksuz sanıkların da katıldığı duruşmada sanıkları eşleri, çocukları, kardeşleri, arkadaşları da yalnız bırakmadı. Salonda izleyicilere ait bölümün de tamamiyle dolduğu gözlendi. Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto ederek duruşmaya katılmama kararı alan avukatlar duruşmaya yine katılmadı. MHP Milletvekilleri Ruhsar Demirer ile Bülent Belen de duruşmayı izledi. Duruşma salonunda hazır bulunan bazı sanıkların ellerinde ise Ergin Saygun’un “Türk Ordusuna İnen Balyoz” isimli kitabı vardı.

“BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK”

Duruşma salonunda bulunan tutuklu sanıklar duruşmaya verilen aralarda kendilerini yalnız bırakmayan yakınları ile aralarında bariyerler olmasına rağmen yüksek sesle konuşmaya çalışarak sohbet ettiler. Bazı sanıklar ise duruşmaya ara verildiği sırada “kararın çıkması bizim için iyi. Belirsizlik ortadan kalkacak. Nasıl bir süreç yaşayacağımızı bileceğiz” dedi.

Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi ile 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 250 tutuklu sanığın tamamı suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini ve tahliyelerini istediler.

Mahkeme heyeti sanıkların son sözlerinin ardından iddianame sırasına göre sanıklara son sözlerini sordu. Davanın bir numaralı sanığı 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu bazı sanıkların son sözleri ise şöyle:

“VERECEĞİNİZ KARAR HAKKINIZDA HAYIRLI OLSUN”

Emekli Orgeneral Çetin Doğan: “Tarih, ülkemizde ve dünya siyasal iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupların düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Adaletin ayaklar altına alındığı, insanların korku ile sindirildiği, özgür basının büyük ölçüde susturulduğu bu gibi durumlarda geçici olarak gerçek suçluların, zorbaların itibar görmesi, hatta yüceltilmesi, toplumların yanıltılması doğaldır. Ancak bugün saygı ve rahmetle alnılanlar ise dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılanlar ise ‘Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi’ benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksız ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır. Hatırlayacağınız gibi burada haksız, hukuksuz yargılamaya tepki olarak ‘Bu haksız ve hukuksuz davayı inatla sürdürmekte cüret ve cesareti nereden alıyorsunuz’ diye sormuştum. Sizden aldığım yanıt ise ‘Türk ulusundan’ olmuştu. Bu yanıtın inandırıcılığını, davanın geldiği bu son aşamada bütünüyle yitirdiğini sanırım. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun.”

“SÖYLEYECEK BİR ŞEY KALMADI”

MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan: “Söylenecek her şey bugüne kadar söylendi. Söyleyecek başka bir şey kalmadı.”

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek: “Söyleyecek bir şeyim yok.”

Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına: “Üzerime atılı suçlamayı reddediyorum.”

“KUVVET SİZDEDİR ANCAK HAK ŞU ANDA BİZİMLEDİR”

Emekli Orgeneral Ergin Saygun: “Davanın sonucunu etkileyecek pek çok tanık dinlenmedi. Dinlenmemiş bilirkişiler de mevcuttur. Kuvvet şuanda sizdedir. Ancak hak bizimledir.”

“MAHKEMEYİ TANIMIYORUM”

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: “Mahkeme tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdi. Bu mahkemeyi tanımıyorum. Söylenecek sözüm yoktur.”

“AYNI DÜNYADA YAŞADIĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUM”

Emekli Albay Dursun Çiçek: “3 yıldır hukuk okuyorum. O kitaplardan sizden farklı şeyler anlıyorum. Aynı dünyada yaşamadığımızı düşünüyorum. Sizden hiçbir talebim yok.”

MASUMİYETİMİZİ DAHA NE KADAR KANITLAYACAĞIZ”

Koramiral Deniz Cora: “Bu dava son söz aşamasında değildir. Neyin son sözü söylenecektir. Masumiyetimizi daha ne kadar kanıtlayacağız. Son söz bize bu iftiraları atanlar yakalandığında söylenecektir.”

Bülent Akalın, “Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

“VATAN SAĞOLSUN”

Tuğamiral Şafak Yürekli ise “Son sözüm ilk sözümdür. Üzerime atılı bu mesnetsiz suçlamayı bir kez daha şiddetle reddediyorum. Şerefli Türk ordusu tavsiye edilmeye çalışılıyor. Vatan sağ olsun” dedi.

KARAR ÇIKACAĞINI ÖĞRENİNCE AĞLADILAR

Sanıkların son sözlerini söylemelerinin ardından saat 15.05 sıralarında davaya ilişkin son kararın açıklanması için duruşmaya ara verildi. Davaya ilişkin son kararlarını açıklamak için duruşmaya ara verdiklerini belirten mahkeme başkanı Ömer Diken, “Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün için duruşmaya devam edeceğiz” dedi. Verilen aranın ardından birçok sanık yakını duruşma salonundan çıkarak duruşmaya gelemeyen yakınlarını telefonla arayarak karar çıkacağını söylediler. Bazı sanık yakınlarının ise gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi. Mahkeme heyetini kararı açıklamak üzere duruşmaya ara verildiğinin açıklamasının ardından sanık yakınları alkışlamaya başladı. Bazı sanıklarda yakınlarına el sallayarak ve alkışlayarak destek verdi.

Haberin Devamı