Gazete Vatan Logo

Balyoz'da en kritik isme tahliye

İşte Paşalar'ı tahliye eden hakimin gerekçesi

Balyoz’da, aralarında ’darbe planının fikir babası’ olduğu iddia edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 19 kişi tahliye oldu. Bir aydan fazla süredir cezaevinde yatan askerler dün serbest kaldı. Böylece 41 kişinin tutuklandığı soruşturmada, sadece 6 tutuklu kaldı...

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu bir grup şüphelinin avukatı geçtiğimiz hafta İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazları değerlendiren İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban, tahliye taleplerini değerlendirdi. Kuban, Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu bulunan muvazzaf Tümgeneral Semih Çetin, emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli albay Ümit Özcan, emekli albay Suat Aytın, emekli tuğgeneral İzzet Ocak, emekli albay Kubilay Aktaş , emekli albay Bülent Tunçay, albay Mustafa Önsel, albay Abdullah Zafer Arısoy, astsubay Musa Faris, yarbay Hanifi Yıldırım, albay Recep Yıldız, yarbay Ali Rıza Sözen, albay Yüksel Gürcan, albay Levent Çehreli, Tuğgeneral Bekir Memiş, Tuğgeneral İhsan Balabanlı ve emekli tuğgeneral Süha Tanyeli’nin tahliyesine karar verdi.



Her birine farklı gerekçe

Kuban’ın şüpheliler hakkında farklı gerekçelerde tahliye kararı verdiği öğrenildi. Bir kısım şüpheliler avukatlarının itirazları üzerine serbest bırakılırken; bazı şüphelilerin tahliyesine gerekçe olarak yüklenen suçun vasfının değişmesi ihtimali, haklarında kuvvetli suç şüphesini geliştiren olguların bulunmaması, bir kısım şüphelilerin savcılıkça mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin hakimlikçe tutuklanmadan serbest bırakılması, tutuksuz yargılamanın yargının amacına ulaşmasına engel oluşturmaması gösterildi.

5 hafta önce 41 kişi tutuklanmıştı

Taraf gazetesinin yayımladığı ve muhabir Mehmet Baransu tarafından bir bavul içinde 29 Ocak 2010’da savcıya teslim edilen 5 bin sayfa belgenin ardından başlayan Balyoz operasyonunda yaklaşık 5 hafta önce 41 kişi tutuklanmıştı. Yapılan itirazlar üzerine 16 kişi daha önce tahliye edilmişti. Dün tahliye edilen 19 kişiyle birlikte tutuklu sayısı 6’ya indi.



Savcılar tahliyelere itiraz edecek

Soruşturmayı yürüten savcıların, önceki gün ve dün verilen 28 tahliye kararına itiraz edecekleri öğrenildi. Son 2 haftadır tahliyelerin sürdüğü Balyoz’da önceki gün de muvazzaflardan Tuğamiral Aziz Çakmak, Erdek Mayın Filo Komutanı Tümamiral Cem Gürdeniz, Konya İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hüseyin Özçoban, Albay Hasan Basri Aslan, Albay Taylan Çakır ve Yarbay Yusuf Kelleli ile emekli komutanlardan Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Tümamiral Ali D. Kutluk ve Koramiral Feyyaz Öğütçü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.




‘Balyoz’un fikir babası’ iddiası

Dün tahliye edilen Çetin Doğan’ın 2003’te hazırlanan Balyoz Planı’nın başındaki isim olduğu ve planın altında Sıkıyönetim Komutanı olarak imzası bulunduğu öne sürülüyordu. Balyoz Harekatı Eylem Planı’nın görüşüldüğü iddia edilen çok tartışılan Plan Semineri de, Doğan’ın komutan olduğu dönemde 1’nci Ordu’da gerçekleştirilmişti. Doğan, Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı yaptı. 28 Şubat 1997’deki hükümet aleyhine verilen Genelkurmay’daki brifingler döneminde öne çıkan ünlü Batı Çalışma Grubu’nu yönetti, 2004 yılında emekli oldu.

Öcalan’ı getiren komutan da serbest

Dün serbest bırakılan Engin Alan ise Balyoz Planı’nın yapıldığı dönemde 2. Kolordu Komutanıydı. Öcalan ve Şemdin Sakık’ın Türkiye’ye getirildiği operasyonları yönettiği belirtilmişti. İsmi ’efsane komutanlar’arasında sayılan Alan, 2005’te emekliye ayrıldı. Halen TSK Güçlendirme Vakfı Genel Başkanı. 2003’te harp oyunları sırasında Balyoz Darbe Planı ile sunum yaptığı öne sürülüyor. Darbe sırasında sokakların nasıl kontrol altına alınabileceği konusunu anlattığı, tankın halkın üzerindeki psikolojik etkisi üzerinde durduğu ileri sürüldü. Alan’ın buna rağmen zırhlı tümenin 1.5 milyon nüfuslu Fatih’te etkisiz kalabileceğini savunduğu da öne sürüldü. Ergenekon sanığı emekli Albay Fikri Karadağ’a, duruşmalarda Alan’la ilgili sorular yöneltilmişti. Azerbaycan’daki başarısız darbe girişimi sırasında Türkiye’nin Bakü Askeri Müşaviri olarak görev yapan Alan’ın adı, Tuncay Güney’in mülakat kasetlerinde de geçmişti.

TAHLİYE OLANLAR

Emeklİ askerler Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Çetin Doğan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş , Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan ile muvazzaf tutuklular Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım.

TUTUKLU KALANLAR

Emeklİ tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli albay Emin Küçükkılıç, emekli albay Ali İhsan Çavdaroğlu, Yarbay Ertuğrul Uçar, albay Murat Özçelik ve astsubay İmdat Çolak halen tutuklu. Albay Cengiz Köylü de dün tutuklandı.

Albay Köylü tutuklandı

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü, Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturması kapsamında tutuklandı. Böylece dünkü tahliyelerle 6’ya düşen tutuklu sayısı 7’ye yükseldi. Tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi’nden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasına getirilen Cengiz Köylü, Balyoz soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından sorgulandı. Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen Köylü, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’iddiası ile tutuklandı. Cengiz Köylü Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturması kapsamında 23 Şubat 2010’da adliyeye getirilip, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Aynı soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan bir şüphelinin Cengiz Köylü ile ilgili beyanlarda bulunması üzerine dün yeniden adliyeye getirilmişti.

Kısıtlama kararının kaldırılmasına ret

’BALYOZ Güvenlik Harekat Planı’ soruşturması kapsamında şüpheli avukatlarının dosyadan belge alma kısıtlaması, talep üzerine nöbetçi hakim Oktay Kuban tarafından 30 Mart’ta kabul edildi. Ancak karara Ergenekon savcıların hemen itiraz etti. Kısıtlamayla ilgili son noktayı Kuban’ın üyesi olduğu İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi koydu. Kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin kararın daha önce İstanbul 10’uncu Ağır Ceza mahkemesi üyesi ve heyeti tarafından ayrı ayrı değerlendilerek reddedildiğini ve soruşturma üzerindeki kısıtlama kararının bu şekilde kesinleştiğini ifade eden mahkeme heyeti, bu kararın başka bir hakimlik kararı ile kaldırılmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı