Gazete Vatan Logo

Balon patladı!

Balon turu sektörü tarihinin en kötü yazını yaşıyor

Kapadokya’da balon turu sektörü balon yaptı. Geçen yıl yaklaşık 70 olan balon sayısı bu yıl ikiye katlanarak 140’a ulaştı. Arz fazlasına turizmdeki durgunluk da eklenince işler yüzde 40 düştü. 15 balon şirketi en yüksek sezon olan Eylül-Ekim dönemini bekliyor.

Peribacaları ve kaya kiliseleriyle meşhur turizm merkezlerinden Kapadokya’da balon turu sektörü tarihinin en kötü yazını yaşıyor.

Geçen yıl yaklaşık 70 adet olan balon sayısının ikiye katlanıp 140’a çıkmasına bölgede turizmdeki durgunluk da eklenince işler yüzde 40 düştü. Sektörde tamamı yerli olan 15 şirket şimdi en yüksek sezon olan Eylül-Ekim aylarında işlerin düzelmesini umuyor. Sezonun düşük geçmesi halinde sabit masraflara dayanamayan şirketlerin balonları söndürüp sektörden çıkması bekleniyor.

Yaklaşık 25 yıl önce bir şirketin deneme amacıyla başlattığı balon uçuşları son dönemde başlı başına bir sektör haline geldi. Toplam 140’dan fazla balon ve 15 şirketin bulunduğu pazar Kapadokya’yı dünyanın en büyük balon turu bölgesi yaptı.

Ancak son dönemde bu sektöre olan ilgi neredeyse tüm oyuncuları sıkıntıya soktu. Türkiye’de yerel resmi lisansa sahip ilk sıcak hava balon şirketi Göreme Balloons’un sahibi Halil Özarslan, “Klasik esnaf zihniyetiyle hareket ediliyor. Balon işinde çok para olduğunu sananlar balon alıp işe başlıyor. Zaten arz fazlası vardı. Bunun üstüne bir de Kapadokya boş kalınca işler durdu. Yüzde 30-40 düşüş var” dedi.

Balon 250 bin lira

Balonların 250-300 bin lira olduğunu belirten Özarslan, parası ve pilotu olan herkesin izin alarak işi yapabildiğini söyledi. Tüm sektörün umudunu Eylül-Ekim aylarına bağladığını vurgulayan Özarslan, “Zaten sabit giderlerimiz var. Pilotlar maaşlı olarak çalışıyor. İş yapamayınca kapanan şirketler olacak” ifadesini kullandı.

Geçen yıl Kapadokya’da yer bulamayan müşterileri bile Aksaray ve Kayseri’den alıp balon turuna çıkardıklarını anlatan Ürgüp Balloons’un Genel Müdürü Metin Kayhan da yaz döneminde işlerin kesildiğini belirtti. Kayhan, “Dünyada bu kadar çok balon olan bir bölge ya da ülke yok” dedi.

1 saatlik Kapadokya turu 100-200 euro

Kapadokya’da uçuş yapan 1-36 kişilik balonlar, yerli ve yabancı turistlere Kapadokya’yı 400 metre yükseklikten gezdiriyor. 45 dakika ile 1.5 saat arasında süren turlar için yerli-yabancı turistlerden kişibaşı 100-200 euro arasında ücret isteniyor.

Turistler sabah saat 05:00-05:30 arasında gün ağarırken turistleri kaldıkları otelden alıp kalkış alanına götürüyor. Kalkıştan önce turistlere açık büfe kahvaltı ikramı başlıyor. Saat 06:00’da havalanan balonlar yaklaşık 1000-1500 feet (300-400 metre) yüksekliğe kadar çıkarıp gün doğumu ve Kapadokya manzarasını gösteriyor. Daha sonra peribacaları arasında fotoğraf çekimi yaptırılıyor. Turistler tur bittikten sonra yerde şampanyalı kutlamayla karşılanıyor. Ayrıca bazı şirketler yolculara Kapadokya’da uçtuklarına dair sertifika da veriyorlar. 3-4 saat süren turun sonunda yolcular otellerine kadar bırakılıyor.

Balon pilotu enflasyonu olacak

Sektörde balon gibi balon pilotu enflasyonunun da başladığını ifade eden Ürgüp Balloons’un Genel Müdürü Metin Kayhan, şunları söyledi:

“Türkiye’de balon pilotluğu eğitimi veren kurumlar Türk Hava Kurumu (THK), bir özel şirket ve Kapadokya Meslek Yüksek Okulu var. Balon pilotluğu için 2 yıl önlisans programı okumak gerekiyor. Ardından ilk 6 ay küçük balonlarda tecrübe kazanıyorlar. Daha sonra büyük balonlarda pilotluk yapabiliyorlar. 2 yıl önce sektörde pilot sıkıntısı vardı. Ancak bu gidişle pilot sayısı balonlar gibi patlayacak. Seneye ihtiyaçtan fazla balon pilotu okullardan mezun olacak.”

Haberin Devamı