Gazete Vatan Logo

Balon bunun neresinde?

Türkiye’de konut fiyatları yıllık yüzde 18, İstanbul’da yüzde 28 yükseldi. Enflasyonu geride bırakan fiyatlar, konut yatırımının ‘kârlılığını’ gösterdi

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe en çok tartışılan konulardan biri konut fiyatlarındaki balon. Şehirler yatırımlarla geliştikçe ve arsa arzı azalınca konut fiyatları yükselişe geçiyor. Sektörde, fiyatlardaki artışı fazla bulanlar olduğu gibi metrekare fiyatlarının olması gerektiği seviyeden aşağıda olduğunu savunanlar oluyor.

Konut fiyatlarında balon olup olmadığına dair tartışma sürerken, Merkez Bankası’nın açıkladığı veriler fiyatların enflasyondan fazla yükseldiğini ve gayrimenkulün kârlı bir yatırım aracı olduğunu ortaya koydu.

Yıllık % 18 getiri

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin (TKFE), Nisan ayı verilerine göre fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1.68 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.50 yükseldi. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2014 yılı Nisan ayında 1.365 TL/metrekare iken 2015 yılı Nisan ayında 1.596 TL/metrekare olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (TYKFE) ise Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 1.40 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.83 yükseldi.

Haberin Devamı

İstanbul ilk sırada

Türkiye’de konut fiyatlarının en çok yükseldiği bölge İstanbul oldu. İstanbul’da fiyatlar aylık yüzde 2.17 artış gösterirken, yıllık bazda bu yükseliş yüzde 28.61’e kadar tırmandı. İstanbul’da yeni konut fiyatları da yükselişini sürdürdü. Yeni konutlar aylık yüzde 1.82, yıllık yüzde 25.21 zam gördü. İstanbul’un ardından en çok artış gösteren bölge yüzde 24.16 ile Aydın, Denizli ve Muğla (TR32) oldu. Konut sektörünün geliştiği Ankara ve İzmir’de aylık bazda sırasıyla yüzde 1.15 ve yüzde 1.03 artış görüldü. Yıllık bazda Ankara’da yüzde 11.85 ve İzmir’de yüzde 14.65 artış oldu.

Türkiye’nin her bölgesinde arttı

TÜRKİYE genelinde Nisan ayında konut fiyatları her bölgede artış gösterdi. İstanbul ve Aydın, Denizli, Muğla bölgelerinin ardından İzmir, Ankara, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak, Bursa, Eskişehir, Karaman gibi şehirlerde yüzde 20’den fazla artış oldu. En düşük yıllık değişimin gerçekleştiği bölgeler yüzde 2.39 ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt ve yüzde 4.09 ile Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli oldu.

Haberin Devamı