Gazete Vatan Logo

Balkonlar bostana döndü....

Balkonlar bostana döndü....

Apartman dairesinde yaşarken de dalından sebze yemenin keyfine varabilirsiniz. Bunun için küçük de olsa bir balkonunuz bulunması yeterli! Tabii biraz özen, ilgi ve emek de bitkilerinizin ihtiyacı olanlar arasında… Cem Botanik’ten Ayşe Şirin, şehir ortamında tadım yapmanın inceliklerini anlattı…

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Balkonlarında yetiştirmek icin neler satın alınıyor?

Aklınıza gelebilecek tüm sebze ve meyvelerin fidelerine talep oluyor. Domates, biber, patlıcan ve otlar revaçta.

En büyük rağbet neye?

Genellikle kekik, biberiye, maydanoz gibi baharatlı otlar tercih ediliyor. Hem bakımı kolay olduğu için hem de çok çabuk büyüdüğü için bu tarz otlara talep olsa da balkonu biraz daha geniş olanlar kendi biberini, domatesini hatta çileğini yetiştirmek istiyor.

Balkon için uygun olan yiyecekler hangileri; neler yetiştirmeliyiz? Yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Toprakla uğraşmanın tadını, yetiştirdiğim sebzeyi soframda görmenin keyfini ben bir apartman dairesinde yaşayamam, demeyin. İlle de büyük bir bahçeniz, ekip biçeceğiniz bir bostanınız olmasına gerek yok. Modern dairenizde şartlarınız kısıtlı bile olsa, sebze yetiştirmek için bir balkon yeterli! Tazecik domates, dalından kopmuş biber, hatta belki biraz salatalık bulmak hiç de zor değil! Hatta bahçeniz olmasa bile organik bahçecilik yapabilir, doğal ürünleri ve organik üretim tekniklerini kullanabilirsiniz. Size gereken, mutfak camının önünde, sebze saksılarınızın sığabileceği kadar genişlikte olan küçük bir çıkıntı ya da balkon.

Haberin Devamı

ŞEHİR HAYATININ ZOR ŞARTLARINDAN BİR NEVİ KAÇIŞ

Evin kadını mı erkeği mi daha çok ilgili? Yaş-meslek nedir?

Kadınlar özellikle aileleri için doğal yaşamı şehre yansıtmak istediklerinden müşterilerimiz arasında da ilk sırada kadınlar alıyorlar.

Fakat sağlığına dikkat eden, hobilerine önem veren 35-50 yaş arası beyler de bizzat kendileri gelip, elleriyle yetiştirebilecekleri sebzeleri, otları seçiyor, özenle saksılara yerleştirtip evlerine götürüyorlar. Yeni evli çiftler de birlikte başlayacakları hayata sağlıklı ve doğal bir başlangıç yapmak adına birlikte gelip, keyifli seçimler yapıyorlar.

Haberin Devamı

Sizce insanlar neden balkonlarında meyve-sebze yetiştirmeye başladı?

Şehir hayatı her geçen gün çok daha zor şartlarla bizleri sınıyor. Trafik, gürültü, hava ve besin kirliliği. Bu olumsuz şartlar altında pek çoğumuz evimizin bir köşesinde kendi küçük yeşil sığınaklarımızı yaratmaya çalışıyoruz. Bu anlamda balkonlarda, bahçelerde kendi sebze-meyvemizi yetiştirmek belki de kendimiz adına yapabileceğimiz en değerli uğraşlardan biri.

Öncelikle çok daha doğal, sağılıklı ürünler tüketirken, bir taraftan da dalında sebze-meyve görmenin, onu koklamanın, tadına bakmanın keyfini çıkarıyoruz.

Çocuklu ailelerdeyse ufaklıklar bu sayede toprakla uğraşmış oluyor. Yapaylıktan sıkılmış şehir insanı için kendi yetiştirdiği sebzesi, camının önünde baktığı kokulu bitkileriyle salata hazırlamanın keyfi başka.

SABAH GÜNEŞİ ALMASINA ÖZEN GÖSTERİN

- Sebze yetiştirmeye yeni başlıyorsanız, kendi sınırlarınızı gözden geçirip, üstesinden gelebileceğiniz bir bahçe kurun. Büyük alanlarda deneyimleyeceğiniz ilk tecrübeler size zorluk yaşatabilir.

Haberin Devamı

- Sebze yataklarının genişliği, sizin arzunuza göre olabilir ancak derinliği kullanacağınız sebzelerin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Geniş , derin ve yüksek sebze yataklarında yetiştirdiğiniz sebzeler daha verimli ve sağlıklı olur. Havuç, kereviz , soğan gibi sebzelerin sandığınızın aksine daha derinlere uzayan bir kök sistemleri vardır .

- Yabancı otları ayıklamak, rahat budama yapabilmek ve hasat toplayabilmek için tam sebze yatağınızın ortasına kolayca ulaşabilmeniz gerek!

- En önemlisi güneş ışığıdır. Belki bazı bitkiler kısmi gölgede yaşayabilir ama bir çok sebze güneş ışığı ister. Özellikle sabah güneşi bir çok hastalığı önlemede ve çiğ tanelerini kurutmada önemlidir.

- Derin köklü sebzeleri, sığ köklü sebzelerin yanına ekebilirsiniz.

TOPRAK STERİL FUNDA VEYA TORF KARIŞIMLI OLSUN

Uygun fiyatlara alacağınız sebze fidelerini balkonunuzun dekorasyonuna uygun, muhtelif boyutlarda şık saksılara dikebilirsiniz. Sebzelerin çoğu mevsimlik olacaktır. Ancak farklı bitkilerle yıl boyunca küçük bahçenizi canlı tutmak ve verim almak mümkün.

Haberin Devamı

Kullanacağınız toprağı, torf karışımlı, gübreli ve steril funda toprağı olarak seçin. İlk 3-4 hafta besin takviyesine gerek yok ama daha sonra suni gübrelerle takviyeler yapılabilir. Belli periyodlarda gübrelemeye devam edin. Domates, dikey kök yapan bir bitki olduğu için daha derin bir saksı kullanın. Saksı seçiminizi tahta, plastik veya toprak saksılardan yana yapabilirsiniz. Önerimiz, toprak saksıyı tercih edin.

Etiler Sera Botanik / Kemerburgaz

Erkekler acı biber ekmeyi tercih ediyor

- Domates, salatalık, biber, çilek, roka, dereotu, maydonoz, patlıcan, karpuz, kavun, kekik, nane, tere, biberiye, melisa, adaçayı gibi aromatik bitkiler satın alınıyor.

- Eğer en az 2 saat bile güneş alan geniş bir balkon yada terasa sahipseniz yukarıda saymış olduğumuz herşeyi yetiştirebilirsiniz.

- Genelde beyler bu konuya daha ilgili. Tercihleri özellikle acı biber.

- Birşeyi dalından koparıp yediğinizi düşünmenin hayali bile çok güzel ve insanlar küçük bir alanda kendilerine bir dünya yaratıyorlar. Kendileri yetiştiriyorlar topluyorlar. Toprakla uğraşmayı özledik.