Gazete Vatan Logo

Balbay'dan Tuğba Özaylı savunma

Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay kendini Tuğba Özayla savundu



İkinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, manken Tuğba Özay’ın 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiğini ve önceki gün de beraat ettiğini ifade ederek, "Biz bu davanın mankeni miyiz?" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Emcet Olcaytu’nun savunması ve çapraz sorgusu tamamlandı.

Avukatı Osman Aydın Şahin, Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen bombaların ardından bir çok kişinin tutuklandığını söyleyerek, "Bu tertip nedeniyle müvekkilimin tutukluluğunun kaldırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Diğer avukatı Nur Peri Sancak da Olcaytu’nun bazı hastalıklarının bulunduğunu, tedavisi için tahliyesini talep ettiğini söyledi.

Olcaytu’nun savunma ve çapraz sorgusunun bitmesi üzerine mahkeme heyeti sanık ve müdafilerinin taleplerini almaya başladı.

Tutuklu sanık emekli Albay Hasan Atilla Uğur, yıllarca komutanlık yaptığını dile getirerek, "Bu işi yapacak olan üç kuvvet komutanı ifadelerini verdikten sonra dışarıdalar. Ben ve Mustafa Koç, burada darbe teşebbüsünün ana unsurları olarak gösteriliyoruz. Genelkurmay Başkanlığı, Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz, Eldiven darbe planlarının kendilerinde bulunmadığını söyledi" şeklinde konuştu.

Uğur, Cumhuriyet Çalışma Grubu olarak adlandırılan raporda kendisinin isminin ve imzasının bulunmadığını savunarak, "terörist" olmaktan yargılandığını, ancak bütün terör yanlısı yayın yapan internet sitelerinde kendisine "küfür edildiğini" söyledi.

-"BİZ BU DAVANIN MANKENİ MİYİZ?"-

Tutuklu sanık Mustafa Balbay da, dünkü Taraf gazetesinde yer alan Balyoz harekatı haberiyle ilgili olarak haberi yapan gazetecinin dün elindeki 5 bin sayfalık bilgi ve belgeyi savcılığa verdiğini söyleyerek, "Hiç kimse ’niçin bu belgeler sende’ diye sormuyor. Herkes konuyu araştırıyor. Benim konum da o dönemdeki olaylarla ilgili haber yapmak" dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin dün "askere sivil yargı yolunu açan" düzenlemenin iptaline ilişkin verdiği kararı da hatırlatan Balbay, hangi mahkemelerin bu davalara bakacağına devletin bile henüz bir karar veremediğini söyledi.

Balbay, önceki gün İstanbul Adliyesi’nde görülen "Suç Örgütü" davasında çıkan kararı da değerlendirerek, "O davada manken Tuğba Özay, ilk başta tutuklanmıştı ve 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Önceki günkü davada da Tuğba Özay beraat ederken, tutuksuz yargılanan İbrahim Tatlıses ve Alişan ise hüküm giydi. Cezaları ertelendi. Biz bu davanın mankeni miyiz? Tahliyemi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Fahri Kepek de eşinden ayrı olduğunu ve eski eşinin çocuklarına iyi bakmadığını, mağdur olduğunu ve tahliyesini talep ettiğini söyledi.

Tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu ise terörist olma suçlamasıyla yaklaşık 20 aydır tutuklu olduğunu ifade ederek, "Bizden ne cuntacı olur, ne de contacı" dedi.

Tutuklu sanık Tuncay Özkan da, çapraz sorgusu sırasında kendisine savcılar ve mahkeme heyeti tarafından Susurluk davasıyla ilgili çok sayıda soru sorulduğunu ifade ederek, mahkemenin Susurluk dosyasını isteyip istemediğini sordu.

Özkan, kendisine "PKK’lı" yaftası yapıştırılmak istendiğini öne sürerek, bunu asla kabul etmeyeceğini belirtti. Tutuklu sanık Mustafa Balbay ve kendisinin Uğur Mumcu’nun katili olarak damgalanamayacağını da dile getiren Özkan, "Ağca ne yaparsa yapsın alnındaki o lekeyi taşıyacak" diye konuştu.

Tutuklu sanık Mustafa Levent Göktaş da, mahkemeye gelen telefon kayıtlarına göre de irtibatlı olduğu iddia edilen İlhan Selçuk, Ergün Poyraz, Levent Ersöz, Sinan Aygün ve Sabih Kanadoğlu ile hiçbir görüşme kaydının bulunmadığını kaydetti.

Göktaş, kendi bürosunda bulunduğu iddia edilen ve içinde kişilere ait özel bilgilerin yer aldığı 51 numaralı DVD’nin de kendisine ait olmadığını söyledi. Göktaş, bilgisayarında bu DVD’nin kullanıldığına dair bir iz olmadığını belirtti.

Duruşma, sanıkların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Haberin Devamı