Gazete Vatan Logo
Magazin Balayı mutluluğunu tehdit eden sorunlar

Balayı mutluluğunu tehdit eden sorunlar

Kaliteli bir cinsel hayat, genç çiftlerin beraberliklerinde pek çok sorunun üstesinden gelmelerine destek oluyor. İlk geceden itibaren yaşanan cinsel problemler ise genç çiftlerin mutluluğuna gölge düşürüyor. Balayı çiftlerinde en sık gördüğümüz cinsel sorunları özetledik.

Balayı Sistiti: Vajina girişi ile idrar yolu çıkışı komşu olduğundan cinselliğe ilk adım atıldığı dönemlerde idrar yolları enfeksiyonlar sık görülüyor. Balayı sistiti idrar yolları ve mesane enfeksiyonları için kullandığımız bir tabir. Bu durum vajinal enfeksiyonlara da yol açabiliyor. Balayı sistitinde gerekli idrar tetkikleri yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi veriliyor.

- Erken Boşalma: 1 dakikanın altında boşalma olmasını erken boşalma olarak kabul ediyoruz. Ancak buradaki en önemli boşalmanın erkeğin ve partnerinin isteklerinden önce olmasıdır. Erken boşalma ilk ilişkilerde sık görülüyor. Zamanla erkek boşalma kontrolünü öğrenebiliyor. Boşalma kontrolü sağlanamaz ise o zaman sistemik-lokal ilaç tedavileri ile boşalmayı kontrol etmeyi sağlayan egzersizler öneriliyor.

Haberin Devamı

- Sertleşme Sorunu: Sertleşme sorunu cinsel performans için yeterli olan sertleşme seviyesini sağlayamama ve/veya bu sertliği koruyamama durumu. Sertleşme sorunu ilk ilişkilerde yoğun performans endişesinden kaynaklanabileceği gibi hormonsal-damarsal-sinir sistemi kökenli organik nedenlerle de gelişebiliyor. Sertleşme sorunu ısrarcı şekilde devam ediyorsa mutlaka altta yatan organik nedenlerin araştırılması gerekiyor. İlaç tedaviler, hormon takviyeleri, penis ütüsü gibi özel tedaviler başta olmak üzere sertleşme sorununda kişiye özel pek çok tedavi seçeneği bulunuyor.

- Cinsel İstek Azlığı: Genel kanının aksine balayı çiftlerinde cinsel isteksizlik görülebiliyor. Cinsel korkular, çekinceler, performans endişesi, cinsel bilgi eksikliği gibi nedenler cinsel isteği düşürebiliyor. Cinsel isteksizliğin altında bazen hormonsal eksiklikler de bulunabiliyor. Bu isteksizlik devam ettiğinde mutlaka çözüm aramak şart.

- Vajinismus: Vajinal kasların penis girişine izin vermeyecek ölçüde kasılmasıyla oluşuyor. Vajinismus yaşayan çiftler genelde sorununun kendiliğinden çözüleceğine inanıp bir uzmana başvurmakta gecikiyor. Oysa ortalama 1 hafta deneyip hala birliktelik yaşanmamışsa mutlaka yardım almak gerekiyor. Vajinismus tedavisinde çiftin ilk beraberliğini mutlulukla, rahatlıkla ve keyifle yaşaması hedefleniyor. Özel kas çalışmaları ve bazı ev ödevleri ile çift adım adım beraberliğe yaklaşıyor.

Haberin Devamı

- Cinsel ağrı: Kadınlarda cinsel ağrı ilk birliktelikte oluşan kızlık zarı travmalarından çok kadındaki kasılma sorununa bağlı gelişiyor. Aynı vajinismusta olduğu gibi vajinayı çevreleyen kaslar kasılıyor. Bu durum ağrı yaratıyor. Yine ilk birliktelik öncesi yeterli ön hazırlık yapmamak, cinsel bilgi eksikliği, stres, endişe gibi psikolojik nedenler, var olan vajinal veya idrar yolu enfeksiyonları ağrı yaratabiliyor. Ağrı devam ettiğinde (cinsel isteksizlik yaratacağından) mutlaka yardım almak gerekiyor.

- Kadınlarda Cinsel Uyarılma Eksikliği: Cinsel ilişkide yeterli uyarılma ve hissiyatın sağlanamaması, yeterli vajinal kayganlığın olmaması durumuna uyarılma eksikliği diyoruz. Cinsel uyarılma eksikliğinin pek çok nedeni olabiliyor.

Haberin Devamı

- Yanlış Cinsel Bilgiler: İlk gece ve balayına dair (çoğunlukla eş-dost tarafından empoze edilen) yanlış inanış ve beklentiler cinsel tatmini düşürebiliyor. Bu nedenle ilk birliktelik öncesi cinselliğin kadın ve erkekte nasıl geliştiği, anatomik ve fizyolojik bilgiler almak önemli.

- İlk gece korkusu ve balayı empotansını yenmek mümkün!

İlk gece korkusu yetersiz cinsel eğitim nedeniyle ilk cinsel deneyim öncesinde aşırı performans endişesi ve korku duyulması.