Gazete Vatan Logo

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu açıldı

Asrın projesi "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açıldı. Hattın açılması nedeniyle Bakü'de tören düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz. Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz." dedi. Konuşmaların ardından ilk tren seferi yapıldı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu açıldı

Tarihi gün, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu açılıyor. "Demir İpek Yolu" hattı için Bakü'de tören düzenleniyor. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, kazakistan, Özbekistan başbakanları ile çoksayıda bakan katılıyor. Törende ilk olarak Aliyev, daha sonra ise Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili konuştu.

"İSTİKBALİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ"

Törende konuşan ve projenin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları dile getirdi: Bugün içinde bulunduğumuz dönemden dolayı istikbalimiz için önemli adımlar atıyoruz.Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz, Kararlılığımızın ve vizyonumuzun ortak kararı olan bu proje çok önemli. Bu proje zahmetle yapıldığı için çık kıymetlidir. Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafya da yaşıyoruz. Proje ülkelerimizin gelişimine katkı sağlayacak. Proje nakliyeciler açısından en avantajlı imkanları sunacak. Bu proje ile bağlantılı olarak bugüne kadar bir çok hizmeti halka sunduk. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası İstanbul'a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı sistem geçişi olan 3. köprü bunlardan bazılarıdır. Bakü Tiflis Kars demiryolu projesinin etkinlik ve cazibesini daha da artırdık."

Haberin Devamı

SADECE EKONOMİK DEĞİL...

Böyle bir hattın bölgemize getirisi sadece ekonomik olmayacaktır. Proje, siyasi olarak barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine katkı sağlayacaktır.

İLK TREN YOLA ÇIKTI

Konuşmaların ardından ilk tren Erdoğan, Aliyev ve Kvirikaşvili ile Kazakistan, Özbekistan başbakanlarının birlikte butona basmasıyla birlikte ilk tren yola çıktı.

15-20 MİLYON TON YÜK

BTK Demir Yolu hattıyla başlangıçta 1 milyon yolcu, 4 milyon ton yük, gelecek süreçlerde ise yaklaşık 6.5 milyon yolcu 15-20 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.