Gazete Vatan Logo

Bakırköy 46’ya mühür!

Mahkeme, ‘park azaldı, yapılaşma arttı, proje silüeti bozar’ dedi

Bakırköy 46’ya mühür!

Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınıp bırakılan işadamı Ali Ağaoğlu’nun projesi mühürlendi. Mahkeme projenin imar planı değişikliğine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve sorgusunun ardından serbest bırakılan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu’nun soruşturmaya da konu olan projesi Bakırköy 46 mühürlendi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, projenin imar planı değişikliğine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu başlamadan önce 6 Aralık’ta karar alan mahkeme, kararını 24 Aralık’ta Bakırköy Belediye’ne tebliğ etti ve proje dün mühürlendi.

Yürütmeyi durdurma kararına gerekçe olarak, 1/5000 ve 1/1000 İmar Planı tadilatlarının yapı yoğunluğunu artırıcı ve donatı alanlarını azaltıcı fonksiyon ve yapılaşma hakkı getirdiği, plan izah raporu ile onaylanan plandaki verilerin tutarsız olduğu belirtildi.



Mahkeme kararında, “Tadilata konu alan 2003 ve 2004 tasdik tarihli planlar ile dava konusu parsellerin (79 bin 200 metrekare) yüzde 52’sinin park, yüzde 2’sinin yol, yüzde 46’sının ise yapılaşmaya konu olmaktayken, plan tadilatlarında inşaat alanında donatı alanlarının yüzde 40, yapılaşma alanının ise yüzde 60 olarak belirlendiği görülüyor. Buna göre yüzde 12 oranında donatı alanının azaltılığı saptanmıştır” deniliyor.



63 metreyi geçemez

Mahkeme, kararında plan tadilatının İBB tarafından plan ana kararlarına aykırı bulunduğunu, Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nce de bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun görülmediğini, konut alanlarında öngörülen 70 metrelik irtifa ile tarihi kent merkezi görünümünü olumsuz etkilediğini, alınan kota göre 63 metreyi geçmemesi gerektiği halde planların 70 metrelik yüksekliği öngörüldüğünü belirtiyor.



Davalı tarafın, bu itirazlara plan tadilatları içinde somut bir çözüm önermediği de belirtilen mahkeme kararında, yapılaşmaya geçilmesi halinde telafisi güç zarara yol açacağı ifade edildi.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ: Davayı nisan ayında açtık

VATAN’a açıklama yapan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, “İnşaat başlamadan önce Nisan 2013’te dava açtık ancak o zaman yürütmeyi durdurma kararı alamamıştık. Şimdi karar çıktı. Mahkeme 6 Aralık’ta karar vermiş, bize 24 Aralık’ta tebliğ edildi. Biz de inşaatı mühürledik” dedi. İş adamı Ali Ağaoğlu’nun “Neticede bize ruhsat veren de Bakırköy Belediyesi. Sapla saman karıştı” sözlerine de yanıt veren Ateş Ünal Erzen, “Ruhsat vermek zorundaydık. Belediyelerin 2 ay içinde ruhsat vermesi gerekiyor. Ancak daha sonra davamızı açtık” diye konuştu.

Özel proje alanıydı

ALİ Ağaoğlu’nun gözaltına alınma sebeplerinden biri olduğu iddia edilen ‘Bakırköy 46’ projesinin arazisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘özel proje alanı’ ilan edilmişti. Bakanlık, 2013 Ocak’ta imar planlarında değişiklik yapılarak İBB’nin itirazlarına rağmen yapılaşmaya açmıştı. Projede satışlar ve inşaat da devam ediyordu.

Etiler Polis Okulu arazisi verilmedi!

Yolsuzluk ve rüşvet dosyasının araştırma konularından birinin de Etiler’deki Polis Okulu arazisiyle ilgili olduğu iddia edildi. Savcılık tarafından yapılan araştırmada, polis okulu arazisinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak KİPTAŞ tarafından Bosphorus 360 firmasına verildiği iddia edildi. Hatta bu iddialarda arazinin 460 milyon dolara satılarak devletin 1 milyar dolar zarara uğratıldığı ifade edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucunda araziyi alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu iddialarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, arazi ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığı belirtilerek iddialar yalanlandı.

El değişti, plan yapıldı

İstanbul’un en değerli arazisi olarak gösterilen Polis Okulu için, İBB ve İçişleri Bakanlığı arasında 2012 yılında protokol imzalandı. Protokol ile, Etiler Polis Okulu, İBB üzerine geçti. Protokol kapsamında arazinin bedeli yaklaşık 430 milyon TL olarak belirlendi ve bunun karşılığı olarak da bakanlığa Çatalca’da yeni bina yapılması kararına varıldı. Bu protokolden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 32 bin metrekarelik araziye imar planı yapıldı ve söz konusu alan ticaret merkezi olarak imar planlarına işlendi. Emsal 2,5 olurken yükseklik serbest bırakıldı.

Haberin Devamı