Gazete Vatan Logo

Bakir koylar işletmeye açıldı!

Yeni yönetmelik devreye girdi ve Bozcaada’nın bugüne kadar bakir kalan koyları özel sektöre açıldı.

ÇANAKKALE’nin Bozcaada İlçesi’nde bugüne kadar bakir kalan, doğal güzellikleri ve eşsiz denizi ile dünyaca ünlü koylar, ’Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’ kapsamında özel sektöre açıldı. Bozcaada’nın dünyaca ünlü Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Beylik gibi bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 17 başvuru yapıldı. Ayrıca Çanakkale’nin başka yerlerindeki SİT alanı koylar için de 4 başvuru yapıldığı öğrenildi. Böylece toplam başvuru sayısı 21 oldu. Bozcaada’nın doğal güzellikleri ve tertemiz deniz suyuyla ünlü koylarından Beylik Koyu’nu ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 4-C kadrosuyla çalışan işçi Zahit Ulaş’ın yıllık 30 bin liraya kiralaması dikkat çekti.

İşçiye kiralandı

Konuşmak istemeyen Ulaş’ın, yeni yılda emekliye ayrılacağı ve kendisine bir iş kurmak için böyle bir girişimde bulunduğu ifade edildi. Ulaş’ın kiraladığı koydan bugüne kadar ücretsiz yaralanan Bozcaadalılar ve turistler ise, artık bir bedel ödemek zorunda kalacak. Bozcaada sakinleri, bakir koylarının ve plajlarının ranta kurban gitmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Habbele’ye onay yok

Koyları kiralayarak işletmeye açmak için yapılan başvurular Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bakanlığa gönderildi. Bakanlık, 290 ada, 45 parsel önündeki kıyı şeridi olan Habbele Koyu için yapılan başvuruya, kullanım isteminde eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle onay vermedi. Bakanlık, projenin kıyı şeridine çekilmesini talep ederek geri gönderdi.

Koylara neler yapılabilecek?

Bakir kalmış koyları kiralayanlar, plan gerekmeksizin 6 metrekare büyüklüğünde büfenin yanı sıra duş, gölgelik, soyunma kabinleri ile fosseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapabilecek. Plaj haline getirilerek tesise dönüştürülecek koylara yapılacak büfeler en az 150 metre arayla inşa edilebilecek. Ancak bu yapılar, kıyı kenar şeridinin kıyı kesiminde kalan tarafına yapılabilecek. Deniz tarafında kalan kısımda ise yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Belediye de talip

Koyların ranta açılmasından endişe duyan Bozcaada Belediyesi de, Ayazma, Habbele ve Sulubahçe Koyları’nın işletim hakkı için geçen 3 Aralık’ta Belediye Meclisi’nde karar alarak, bakanlığa başvurdu. Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Hakan Can Yılmaz, adanın bakir koylarının kişilerin eline geçmesinin ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini anlatırken, “Bu koyların bize kiralanması için bakanlığa başvurduk” dedi.